kézilabda (Array)
Sport

Átírják a szabályokat kézilabdában

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 11:20

Nem kell megijedni, ezentúl nem lábbal kell kézizni. De azért július elsejétől bevezeti azokat az új szabályokat, amelyeket a férfiak tavalyi junior- és ifjúsági világbajnokságán tesztelt.
Korábban a témában:

Az IHF jelentése szerint a jövőben:

  • azok a mezőnyjátékosok, akik kapus helyett lépnek pályára, nem szerzik meg a kapusok jogköreit, azaz például az eddigiektől eltérően nem léphetnek be a saját büntetőterületükre. Ha ezt mégis megteszik, akkor az ellenfél hétméterest dobhat. A kapust váltó játékosnak nem lesz kötelező megkülönböztető mezt viselnie.
  • Azt a játékost, akit a pályán kezel az orvosi stáb, le kell cserélni, és csak csapatának harmadik támadása után térhet vissza. Ez a passzus nem vonatkozik az ápolásra szoruló kapusokra.
  • A passzív – azaz nem gólra törő – játék esetén a bírói karjelzés után a labdát birtokló együttes számára maximum hat passz engedélyezett, ám előbb is elvehető tőle a labda, például, ha a mezőnyjátékos hátradobja a kapusának a labdát.
  • A sárga és piros lapok mellett bevezetik a kék kártyát. Ez azt szolgálja, hogy egyértelmű legyen: olyan kirívó szabálytalanság vagy sportszerűtlenség történt, amely a kiállítás mellett még írásbeli jelentést és fegyelmi eljárást is von maga után.
  • A mérkőzéseken eddig az utolsó percre vonatkozó szigorúbb elbírálásokat a jövőben csak az utolsó fél percre korlátozzák, valamint az esetleges hosszabbítások utolsó fél percében. A szándékos szabálytalanságért nem csak kizárás jár, a vétlen csapat büntetőt is dobhat.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.