Sport

Ma kiederül, mit ér Mocsai Lajos véleménye a magyar kézilabdában

mocsai lajos (mocsai lajos)
mocsai lajos (mocsai lajos)
Az egykori szövetségi kapitány, a Testnevelési  Egyetem rektora konkrét nevet és megoldás ajánlott a szövetségnek a női és a férfi válogatott irányítását illetően.

Kedden 11 órától ülésezik a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége. Azt tárgyalják meg, mi legyen a kínos, történelmi kudarccal záródó női vb és férfi Eb következménye. Az elnökség döntését 14 órakor sajtótájékoztató keretében hozza nyilvánosságra.

Talán éppen ezért kicsit furcsa, hogy Mocsai Lajos, aki amúgy a szövetség tiszteletbeli elnöke is a Sport TV hétfői Harmadik Félidő című műsorában ezt megelőzően egyrészt értékelte a kialakult helyzetet, de rögtön megfogalmazta azt is, ő mit csinálna. Megjegyzendő, Mocsai Lajosnak szavazati joga nincs a kérdésben, csak tanácsot adhat.

A szakember három fő problémát emelt ki a férfiak lengyelországi Eb- kudarcával kapcsolatban:

Ha az NBI-ben játszó játékosok nemzetközileg nem felelnek meg, hiszen európai kupacsapataink (a Veszprémet és a Szegedet leszámítva) elvéreztek, ez gyakorlatilag azt mutatja, hogy az a játékosállomány alkalmatlan a világ élvonalával való küzdelemre. A kapitánynak azt a játékrendszerét, amiben önmaga zsenialitásából indult ki, azt ezzel a magyar játékosállománnyal nem lehet megvalósítani, ez a stratégia hibás megválasztása. Az én véleményem most az, hogy csak akkor szabad Dujshebaevnek tovább csinálnia, ha feladja a klubmunkáját, és idejön teljes ambícióval a magyar nemzeti válogatotthoz” 

– fogalmazott Mocsai Lajos , majd elmondta a megoldást is:

„A járható út az, ami Németországban is, hogy az ott lévő játékosok az első osztályban meghatározóak. Tehát a BL-csapataink mögötti magyar csapatoknál meg kell határoznunk, hogy a magyar játékosok milyen arányban vesznek részt a nagy küzdelmekben”

– folytatta az egykori kapitány.

A szövetség kedden arról is dönthet, ki veszi át a női válogatott irányítását. Természetesen Mocsainak erről is volt véleménye.

 „Azt gondolom, hogy két fázisban kell gondolkodnunk. Az első, hogy van most négy mérkőzésünk, ami kedvező helyzetben találja a női válogatottat. Én személy szerint arra a fiatal edzőre tennék javaslatot, aki a legtöbb játékost adja a válogatottba. Hallottam Elek Gábort a rádióban, de azt gondolom, erre az ideiglenes feladatra mindenképpen fel kellene őt kérni, és egy tehetséges fiatal magyar edzővel együtt dolgozva meg fogják oldani”

– mondta a női válogatottal olimpiai ezüstérmet szerző szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik