Sport

Történelmi mélyponton a magyar kézilabda: a férfiválogatott is lemarad az olimpiáról

Vereséggel zárta a lengyelországi Európa-bajnokságot a férfi-kézilabdaválogatott, amely Svédországtól kapott ki a középdöntő utolsó fordulójában. A 2016-os olimpia lesz az első – leszámítva a bojkottált Los Angeles-i játékokat –, amelyre sem a férfi sem a női együttesünk nem jutott ki.

A magyar férfi-kézilabdaválogatottnak le kellett volna győznie ahhoz a svéd csapatot, hogy minimális esélye maradjon kijutni a riói olimpiára.

Az első gólt még a mieink szerezték a meccsen Schuch révén, ám innentől kezdve a mieink csak szaladtak az eredmény után. A magyar csapat a folytatásban naggyá tette a svédek kapusát, miközben állandósult a háromgólos különbség a felek között, az északiak a félidőre 10-7-es előnnyel vonulhattak.

A második játékrész kezdetén teljesen szétesett a mieink játéka, Nilsson vezérletével pedig lényegében el is döntötték a meccset a svédek. Ekkor már hét-nyolc góllal vezettek, végül 22-14-re nyertek úgy, hogy a végén már ők sem erőltették annyira a játékot.

Ezzel eldőlt, hogy a mieink biztosan nem lesznek ott az olimpiai selejtezőtornán. Először fordul elő az olimpiák történetében, hogy a magyar férfi és női válogatott is lemarad – leszámítva a bojkottált Los Angeles-i játékokat 1984-ben.

Talant Dujshebaev a találkozó után azt mondta, szégyen ez a vereség. Ha Japánban élnénk, harakirit kellene elkövetnünk.

A magyar válogatott az Eb-n hat találkozót játszott, a nyitó fordulóban legyőzte a montenegróiakat, ám utána kikapott az oroszoktól, a dánoktól, a németektől, a spanyoloktól és végül a svédektől, így a 12. helyen végzett.

Eredmény – kézilabda-Eb, középdöntő

Magyarország – Svédország 14-22 (7-10)

Gólszerzők: L. Nilsson 5, Östlund 5, Jakobsson 3, Källman 2, Konradsson 2, Petersen 2/2, Ekberg 1, A. Nilsson 1, Stenmalm 1, illetve Bodó 5,
Hornyák 3/2, Nagy L. 2, Ancsin 1, Gazdag 1, Iváncsik 1, Schuch 1

Vége, 22-14-re kikaptunk, nulla ponttal zártuk a középdöntős szakaszt. Ezzel a vereséggel eldőlt, hogy biztosan nem lesz ott a csapat a riói olimpián.

2. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Egy trükkös szabaddobás kombináció után Östlund forgatja meg a kést a magyar csapatban (13-21). Kiszorított Gazdag eredményes (14-21). Schuch bombázott a kapusba. Stenmalm növeli a különbségetés ő állította be a 14-22-es végeredményt.

51-55. PERC: Kimaradt Gazdag hetese, de a svédek nem büntettek, majd Bodó szerzett bombagólt (12-19). Jakobsson eredményes a túloldalon (12-20). Most Bodó a fény az éjszakában, bár már egy kissé későn (13-20).

46-50. PERC: Bodó kapott kétperces büntetést. Östlund emberrel a nyakában is eredményes, Bartucz nem tudott védeni (10-18). Ekberget is kiküldték két percre. Sorra maradnak ki a magyar támadások, igaz, most a svédek sem brillíroznak. Bár így is magabiztosan vezetnek. Na Iváncsik megzörgette a hálót (11-18). Östlund egy góllal vezeti fel az utolsó tíz percet (11-19).

41.-45. PERC: Az idő közben beállt Bartucz védett egy svéd lerohanás végén. Nagy László törte meg a hosszú percek óta tartó magyar gólcsendet (9-17). Nagy László újabb góljával lopakodunk közelebb, de még így is hét van közte (10-17).

36-40. PERC: Miközben Andersson kapusból sztárt faragunk, addig Petersen bevágott egy hetest (8-14). Nagy László visszaállt a meccsbe. Emberelőnyben vagyunk, a labda ki is kötött a svéd kapuban, de kifelé ítélnek szabaddobást. Miközben zúg a lelátón a “Védekezz, védekezz!”, addig Jakobsson pattint a magyar kapuba (8-15). Anderssont egyre nagyobbá tesszük, támadásban pedig Nilsson tolja a svéd szekeret (8-16). A lassan futó Faluvégit érik utol, Ekberg pedig büntetett – padlón vagyunk (8-17).

31-35. PERC: Folytatódott a mérkőzés! Jamalié a félidő első lövése, védett a svéd hálóőr. Nilsson a levegőben úszva lőtte ki az alsó sarkot (7-11). Ancsin lövését is védte Andersson. Nilssonra egyelőre nem találjuk az ellenszert, megint üresből lőtt a kapuba, Mikler kiszolgáltatott helyzetben volt (7-12). Na, Ancsin megszerzi az első magyar gólt a második játékrészben, de Östlund hamar visszaállítja az ötgólós különbséget (8-13).

Vége az első félidőnek, a svédek 10-7-re vezetnek. Két fáradt csapat meccsel egymással, azonban a svédek eddig meggyőzőbbek. A magyar csapattól több kell a folytatásra. Hamarosan folytatjuk.

Közben a macedón-fehérorosz meccs 13-14 a félidőben.

1. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Bodót nem tudták megállítani a svédek, leszaladt a kispadhoz, ahol Talant Dujshebaev már egyből adta neki az instrukciókat a folytatásra (6-8). Jakobsson csapott be két magyar védőt is, így végül üresből lőtt a kapu hosszú oldalába (6-9). Szépen végigjátszottuk az akciót, Hornyák pedig a szélről fejezte volna be az akciót, de Andersson szépet védett – sajnos. A túloldalon sikerült Nilssonak bejátszani a labdát, az pedig tudjuk, mit jelent (6-10). Elég ötlettelenül játszottunk, ám Bodó végül megoldotta a szituációt egy okos dobással (7-10).

21-25. PERC: Nilsson megpattanó lövése csapta be Miklert (4-7). Hornyák! Faluvégi harcolt ki hetest, a fiatal szélső ezt is értékesítette, ez már a harmadik gólja volt a meccsen (5-7). Mikler mutatott be gyors egymásutánban két védést, mindkettő után eladtuk a labdát… Nilssonnak nyitották meg az utat a társak, Mikler tehetetlen volt (5-8). Nincs szerencsénk, a kapufa segített be Andersson kapusnak.

16-20. PERC: Källmant hagytuk bántóan üresen, nem is hibázott (3-6). Nagy László a kapufát találta el átellenben. Faluvégi harcolt ki egy kiállítást, két percig emberelőnyben vagyunk. Nagy László egyből be is talált, de Faluvégi szabálytalankodott közben, érvénytelen a gól. Szép játék az emberelőnyünk végén, Bodó játszotta meg Hornyákot, a szélső pedig a kapuba pattintott (4-6).

11-15. PERC: Östlund bombázott a léc alá, Mikler nem ért fel a lövésre (2-4). Nagy László löketét tornázta ki a svéd kapus. Bődületesen nagy svéd bomba csattant a keresztlécen, ráadásul kifelé pattant. Elég szétszórtak vagyunk eddig, Bánhidit nem sikerült most megjátszani, a fordulásból pedig Källman ütemtelenül Mikler kapujába lőtt, időt is kért Dujshebaev (2-5). Az időkérés után sem volt túlzottan tudatos a magyar támadójáték, de Bodót ez nem zavarta, a kapu rövid oldalába lőtt (3-5).

6-10. PERC: Egyelőre Konradssonra nincs ellenszerünk, legalábbis ő dobta a második svéd gólt is (1-2). Nagy Kornél betörései eddig jövedelmezők, már a második hetest harcolta ki. Hornyák bedobta (2-2). Svédország is heteshez jutott, Mikler beleért a labdába, de pechjére túlpördült rajta (2-3). Jamali egyelőre nem érzi a kaput, ismét fölé célzott, bár többen is bent látták már a labdát a kapuban.

1-5. PERC: Elkezdődött a meccs, a svédek indították útjára a labdát, kapufával nyitottak. Sárga-kékben az északiak, pirosban a magyarok. Az első magyar támadás is kimaradt, Jamali célzott a kapu fölé. Mikler mutatta be az első védést, a túloldalon Andersson is hárítani tudott. Mikler újabb védése után Nagy Kornél harcolt ki hétméterest, Iváncsik kihagyta, de Schuch beverte a kipattanót (1-0). Konradsson révén hamar érkezett a svéd válasz (1-1).

Üdvözöljük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a meccs a Wroclawban. Jó lenne győzelemmel zárni az Európa-bajnokságot. Hajrá, magyarok!

ELŐZETES

A magyar férfi-kézilabdaválogatott szerda délután az utolsó mérkőzését játssza a lengyelországi Európa-bajnokságon. A mieink papírforma győzelemmel kezdtek Montenegró ellen, utána azonban megállt a tudomány, Oroszországtól még egy góllal, Dániától és Németországtól pedig nagyon kikapott az együttes.

Keddre sikerült összekapnia magát Talant Dujshebaev együttesének, Nagy Lászlóék megszorongatták a spanyolokat, ám ismét vereséget szenvedtek. Így már csak nagyon minimális az esélye annak, hogy a magyar válogatott kijusson az olimpiai selejtezőtornára.

Ehhez az kell, hogy

  • szerdán legyőzzük a svédeket,
  • a másik ágon Macedónia ne nyerjen Fehéroroszország ellen,
  • valamint Norvégiának kellene megnyeri az Eb-t, vagy másodiknak lenni a franciák mögött.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: MIKLER Roland (MVM Veszprém), BARTUCZ László (Csurgói KK)

Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Csurgói KK), PÁSZTOR Ákos (Grundfos Tatabánya)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (MOL-Pick Szeged), NAGY László (MVM Veszprém)

Irányítók: FALUVÉGI Rudolf (Csurgói KK), NAGY Kornél (Dunkerque, francia)

Beállók: BÁNHIDI Bence (Balatonfüred), SCHUCH Timuzsin (MVM Veszprém), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)

Balátlövők: BODÓ Richárd (Grundfos Tatabánya), BORSOS Tamás (Ceglédi KKSE), Iman JAMALI (IFK Kristianstad, svéd)

Balszélsők: GAZDAG Tibor (Csurgói KK), IVÁNCSIK Gergő (MVM Veszprém)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik