Sport

Fordulatos meccsen ikszelt a görögökkel a pólóválogatott az Eb-n

A magyar vízilabda-válogatott a negyedik negyedben két góllal is vezetett, azonban a végén nagyot kellett küzdenie a döntetlenért is. z utolsó másodpercekben ráadásul a játékvezetők két furcsasággal is borzolták a kedélyeket - a mi kárunkra.

Benedek Tibor együttes a kazanyi világbajnokságon bronzérmes görögök ellen kezdte el a belgrádi Európa-bajnokságot, a magyar csapat pedig jó játékkal rukkolt elő az elején, 2-0-ra is vezettünk. Utána azonban nem sikerült feltörni a hellén védekezést, a rivális így egalizálni tudott, ám Varga Dénes révén 3-2-ről várhattuk a folytatást.

A második játékrészben görög egyenlítő gól után szereztünk ismét vezetést, innen tudott fordítani a rivális A szünetre döntetlen állásnál mentek a csapatok, Hosnyánszky távoli bombájánál volt tehetetlen a görög kapus.

A harmadik negyedre leginkább a küzdelem volt a jellemző – mint ahogyan az egész mérkőzésre. A görögök szereztek vezetést ismét, ám ezúttal a mieink fordítottak, Varga Dénes a felvonás utolsó pillanataiban módosította 7-6-ra az állást.

A záró etapban elléptünk 8-6-ra is, ám visszajöttek 8-8-ra a görögök, sőt, a végén Nagy Viktornak kellett bravúrt bemutatnia, hogy ne az ellenfél szerezzen vezetést. 3,7 másodperccel a vége előtt Benedek Tibor időt kért, ám az egyik játékvezető előbb rosszul dobta be a labdát, a másik pedig holtidőben kontrát fújt ellenünk, így a görögöké volt az utolsó dobás. Az mellé ment, mindenesetre elég fura volt a találkozó végjátéka, Nagy Viktor hosszasan pörölt is az egyik sípmesterrel.

Az M4 Sport közvetítésében elhangzott: a magyar csapat nem óvja meg a találkozót a vége miatt.

Szerdán az ellen az Oroszország ellen játszunk, amely 17-8-ra verte Törökországot.

Eredmény – vízilabda-Eb, D csoport, 1. forduló

Magyarország – Görögország 8-8 (3-2, 2-3, 2-1, 1-2)

a magyar góldobók: Hárai 3 Varga Dénes 3, Varga Dániel, Hosnyánszky

Vége, a magyar csapat 8-8-cal kezdte az Eb-szereplését.

4. NEGYED

5-8. PERC: A görögök járathatták a labdát fórban, de túl kényelmesek voltak, így végül kiegészültünk és kivédekeztük a támadásukat. Kimaradt a magyar támadás, de a görögök is elszórták a labdát. Ezek után mi is eladtuk a lasztit, ráadásul kettős emberelőnyben támadhat Görögország. Geniduniasz lövése a keresztlécen csattant, ám a képzeletbeli gólvonal mögé pattant (8-8)… Kimaradt magyar helyzet, újabb görög fór, kivédekeztük, majd már egyenlő létszámnál Nagy hatalmasat védett! A görögöknél maradt a labda, de nagy ismét védeni tudott. 3,7 másodperccel a vége előtt Benedek Tibor időt kért. Kontrát fújtak ellenünk, így a görögék volt az utolsó dobás, mellé. 8-8 a vége.

1-4. PERC: És a negyed elején miénk a ráúszás, Bátori csente el a labdát. Hamar fórba kerültünk, Hárait találta meg a labda, ő pedig nem gondolkodott túl sokat, megoldotta erőből (8-6). Nagy mutatott be fontos védést. Bár kimaradt a magyar emberelőny, de a labda nálunk maradt. De kár érte… Kimaradt magyar támadás után Vlahopulosz lőtt messziről, úgy tűnt, Nagy védeni tud, de a keze alatt bekúszott a labda (8-7).

3. NEGYED

5-8. PERC: Most a magyar csapat adogathatott emberelőnyben, a figura végén Varga Dénes lőtt, a rövid alsót vette célba és nem hibázott (6-6). Nagy a kapufa segítségével hárított, de a túloldalon Bátori is a kapufán csattant. A görögök harcoltak ki újabb emberelőnyt, de most kiválóan védekeztünk, így Nagy könnyedén hárított. Benedek Tibor időkérése után Manhercz lőtt szélről a rövid alsóra, de a kapus résen volt. Az utolsó másodpercekre ismét előnybe kerültünk, Manhercz lövése ugyan a kapufán csattant, de Varga Dénes összeszedte a kipattanót és közelről betalált (7-6).

1-4. PERC: Sajnos nem sikerült most elhozni a labdát, így nem kerültünk emberelőnybe. Kivédekeztük az első görög támadást, de nekünk sem sikerült visszakaparintani a vezetést. Ráadásul fórba került az ellenfél, és ugyan kiegészültünk, Derviszisz betalált (5-6).

Szünet, az állás 5-5.

2. NEGYED

5-8. PERC: Kimaradt helyzetek mindkét oldalon, majd Erdélyit küldték ki másodszor is, Geniduniasz pedig a szélről, a blokk mellett a kapunkba lőtt, a görögöknél az előny (4-5). Magyar fór, Vámos lövése a keresztlécen csattant, Manhercz azonban visszaszerezte a labdát nagy küzdelem árán, Hárai pedig kiegyenlített (5-5). Most kibekkeltünk egy emberhátrányt, majd jókor jött a blokk is, ám a labda a görögöknél maradt, de Nagy védte a távoli próbálkozást. Benedek Tibor időt kért pár másodperccel a negyed vége előtt. Még egy görög kiállítás, az idő pedig letelt.

1-4. PERC: A második ráúszásnál is miénk a labda, Erdélyi volt gyorsabb. Hárai egyből kiharcolt egy emberelőnyt, de a blokkban elakadt a magyar lövés. A görögök is emberelőnybe kerültek és bár úgy tűnt, hogy Milonakisznak gondja akadt a labdakezeléssel, végül a kapunkba pattintott a szélről (3-3). Ez a fórok negyede eddig, ezúttal ráadásul a mieink is eredményesek, Hosnyánszky irgalmatlan erővel köszönt be távolról (4-3). Bosszantó.. Kibekkeltünk egy görög támadás, de kontra miatt megint ők jöhettek, Funtulisz pedig nagyon messziről lőtte ki a hosszú felsőt (4-4). Sőt, egy kimaradt magyar helyzet után a megúszott az egyik görög, de Manhercz szorításából elengedett lövését Nagy védte.

1. NEGYED

5-8. PERC: Most mind a két oldalon keményebb a védekezés, nem is jönnek a gólok. Fórban adogattunk, mikor letelt, Manhercz bombázott a lécre, majd a kipattanó után a kapusba lőttünk. Most a görögök kerülnek előnybe, időt is kér a görög kapitány. Hamar kettős előny lett belőle, Milonakisz be is lőtte (2-1). Kimaradt magyar támadás után egalizáltak a görögök, Funtulisz centizte ki a felső sarkot előnyben (2-2). A miénk a negyed utolsó szava: emberelőnyben adogadtunk, Varga Dénes megpattanó lövése pedig utat talált a hálóba (3-2).

1-4. PERC: A fehér sapkában játszó magyar válogatott hozta el a labdát a ráúszásnál. Hajrá, magyarok! Rögtön góllal kezdünk, Varga Dániel kissé ütemtelenül bombázott a kapuba (1-0). Szép Volt, Nagy Viktor szedte ki a jobb felsőbe tartó labdát. Bár az első fórunk kimaradt, a labda nálunk maradt, Hárai pedig centerből szerzett szerencsés gólt már egyenlő létszámnál (2-0). Az újabb magyar előnynél védett a görög kapus. A túloldalon a görögök bár be tudták játszani a labdát centerbe, jó volt a magyar védelem.

ELŐZETES

A magyar férfi-vízilabdaválogatott hétfőn kezdi meg szereplését a belgrádi Európa-bajnokságon és rögvest egy kemény ellenféllel találjuk szembe magunkat, a kazanyi vb-n bronzérmes Görögországgal.

A mondás szerint a rossz főpróbát jó előadás szokta követni. Nos, ha így nézzük, akkor akár még jót is jelenthet, hogy Benedek Tibor együttese a Volvo Kupán az olaszoktól és a spanyoloktól is kikapott, és csak a szlovákokat tudta legyőzni – így a harmadik helyen végzett. A szakember hangsúlyozta, a felkészülési mérkőzéseken érződött a társaságon a fáradtság, míg a kontinensviadalon már több idő lesz a regenerálódásra, egyúttal pedig bízik benne, hogy a játékelemeket időben helyre rakják.

Benedek Tibor emellett arról is beszélt az Eb előtt, hogy várhatóan nagyon megváltozik a válogatott játéka. Erre lehet jó példa a görögök elleni Eb-nyitány.

A magyar válogatott Eb-kerete

kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)

mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik