Sport

Orosz doppingügy: hihetetlen kenőpénzek cseréltek gazdát

Atlétikában megindult a doppinglavina. A lebuktatott hosszútávfutó, Lilija Sobukova dalolni kezdett, ami magával ragadhat egy, a Nemzetközi Atlétikai Szövetségen belül működő szervezetet, amely jó pénzért eltüntette a pozitív mintákat.

Pénzért mindent és mindenkit meg lehet venni. Ezt az alapvetést látszik alátámasztani az orosz Lilija Sobukova vallomása. A hosszútávfutó hölgy nyert egy-két maratonit, mígnem a sportágon nemrég végigsöprő orosz doppingbotrány magával ragadta őt is.

Sobukova azonban úgy döntött, ha már lebukott, dalolni kezd. Azt állítja, nyereményeiből összesen 450 ezer euróval kente meg azokat a szövetségi vezetőket, akik gondoskodtak arról, a pozitív leletei ne kerüljenek nyilvánosságra. Elmondása szerint alkalmanként 150 ezer eurót fizetett Valentyin Balaknyicsevnek az orosz szövetség elnökének és Alekszandr Melnyikovnak, a hosszútávfutók szakvezetőjének.

A két orosz főnök aztán tovább tejelt a pénzből, hiszen a mintákat csak az IAAF felős vezetéséből tudták kiemelni. A szerdán kezdődő IAAF-meghallgatáson az említett oroszok mellett, Papa Massata Diackre, a volt elnök Lamine Diack fiára, és Gabriell Dolléra, a doppingellenes testület korábbi vezetőjére esett árnyék. A nyomozati anyag szerint ők is részesültek Sobukova kenőpénzéből.

A négy sportvezetőn kívül több IAAF-vezető ellen nyomoz a francia rendőrség. Ellenük is pénzmosás és korrupció a vád.

A Nemzetközi Antidopping Ügynökség független bizottsága által készített jelentést január 14-én hozzák nyilvánosságra. Állítólag a teljes korrupciós hálózatot felderítették, úgyhogy sokaknak rossz, szorongással teli karácsonyuk lesz. Ami biztosnak tűnik, január 14-e újabb sötét napja lesz az atlétikának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik