Sport

Nagy falatnak bizonyult az olimpiai bajnok a Benedek-csapatnak

Férfivízilabda-válogatottunk három góllal kikapott a horvátok legjobbjaitól a világliga olaszországi szuperdöntőjének második fordulójában.

Benedek Tibor szövetségi kapitány legénységére nehéz csata várt a második csoportkörben, s nem is kezdődött jól magyar szempontból az összecsapás. Mert miközben Varga Dánielék addigi próbálkozásai nem jártak sikerrel, a horvátok három alkalommal is bevették Nagy Viktor kapuját (3-0). Időkérés és kapuscsere után – Nagyot Decker Attila váltotta – Vámos Márton, majd a csapat másik balkezese, Madaras Norbert talált be (3-2). Egyenlítés helyett azonban újfent horvát gólok következtek (5-2).

A második negyedet bevezető horvát büntetőgólra válaszul Hosnyánszky Norbert, majd Hárai Balázs vette be a rivális kapuját (6-4), majd az ötméteresből eredményes Varga Dénes alakította magyar szemszögből 5-7-re az állást. A felzárkózás azonban elmaradt, mert a horvátok két emberelőnyös helyzetüket is értékesítették (9-5).

 Fotó: MTI

A nagyszünet után emberelőnyös horvát góllal indult a harmadik játékrész is. Madaras kapásgóllal, Hosnyánszky hatalmas erejű lövéssel tartotta életben a magyar reményeket (10-7), amelyek azonban tovább apadtak, mert a zárónegyedre 12-8-as előnyt hoztak össze a horvátok.

Mi több: az utolsó nyolc perc is az ő góljukkal kezdődött, és bár Varga Dénes és Vámos is egyszer-egyszer “közbeszólt”, a horvátok 15-10-re elhúztak. A hajrában még Madaras és a dudaszó pillanatában Vámos is betalált, ám mindez csak a vereség mértékének csökkentésére volt elég, nyert az olimpiai bajnok a világbajnok ellen 15-12-re.

Eredmény – Világliga, csoportkör, 2. forduló

Magyarország-Horvátország 12-15 (2-5, 3-4, 3-3, 4-3)

4. NEGYED

5-8. PERC: Két perccel a vége előtt kozmetikálunk az eredményen (11-15). A blokk majd Pavic hiúsította meg a 12. magyar gólt. Az utolsó másodpercben Vámos talál még be, 12-15 a vége.

1-4. PERC: Végre miénk lett a ráuszás, mégis a horvátoké az első gól a negyedben (8-13). Varga Dénes laza csuklómozdulattal a kapuba (9-13)! A védekezésünk nem a legjobb a mai napon, Petkovic lőtt szabadon a ketrecbe (9-14). Vámos eredményes egy szép emberelőnyös akció végén (10-14). Decker dühön, Jokovic verte át (10-15).

3. NEGYED

5-8. PERC: Horvát időkérés kevesebb mint négy perccel a játékrész vége előtt. Látótávolságra kerültünk, Hosnyánszki meseszép góljával már csak 7-10. De nem sokáig, Jokovic tett róla (7-11). Hosnyánszki tartja a lelket a mieinkben, 8-11. Megint nem örülhettünk sokáig, Sukno használta ki az emberelőnyt (8-12).

1-4. PERC: A harmadik ráúszás is a horvátoké volt, Deckernek rögtön védenie is kellett egyet. Sajnos egészen pazarul játszik ellenfelünk, Pavkavic góljával már dupla annyinál járnak, mint mi (5-10). Hosszú idő után vesszük be a rivális kapuját, Madaras kapásból (6-10).

2. NEGYED

5-8. PERC: Ötméteresből érkezik az ötödik magyar gól, Varga Dénes volt az ítéletvégrehajtó (5-7). Kiküldték a horvát kapust, de így sem tudtunk a hálójukba találni. Gyors egymásutánban kétsz örülhetett gólnak a piros-kék sapkás együttes, hirtelen elhúztak 9-5-re. Vége a negyednek, a szünetben tetemes a mieink hátránya.

1-4. PERC: Ötméteres után először megy négy fával a horvát gárda (2-6). Hosnyánszki, majd Hárai és beköszönt, máris 4-6 áll az eredményjelzőn. Támadhattunk az egygólo hátrányért, ehelyett Loncar lőtt gólt és ismért három a differencia (4-7). Decker fogja meg a horvát büntetőt!

1. NEGYED

5-8. PERC: Kapust cseréltünk, Decker pedig kettős emberhátrányban véd! Megtört a magyar gólcsend, öt perc elteltével Vámos talált be távolról (1-3). Remek védekezés után Madaras átlövésével zárkózunk (2-3). Sukno távoli bombájával ismét kettővel vezetnek a horvátok (2-4). Sőt, már 5-2 oda.

1-4. PERC: A horvátok hozták el a lasztit a ráúszásnál, Nagy Viktor pedig bravúrral kezd. Páros kiállítás után született meg a meccs első gólja, Vujic talált a kapunkba (0-1). Kimaradt a következő magyar támadás is, a horvátok pedig Petkovic révén azonnal büntettel (0-2). Nagyon langyosan játszanak eddig a mieink, Sukno találatával már három a csapatok közti különbség (0-3). Benedek Tibor időt is kért.

Előzetes: A magyar válogatott Kína elleni magabiztos győzelemmel kezdte a tornát, míg a kvartett másik mérkőzésén a brazilok óriási meglepetésre hét góllal (!) legyőzték Horvátországot hétfőn este.

A versenysorozat selejtezőjéhez hasonlatosan a szuperdöntőben is minden meccsen győztest kell hirdetni. A rendes játékidőben elért siker három pontot ér, döntetlennél ötmétereseket dobnak, ebben az esetben a győztes két ponttal gazdagodik, s a vesztes is kap egy pontot.

A szuperdöntő első helyezettje a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség korábbi bejelentése szerint indulhat a 2016-os riói olimpián. A pénzdíjas torna győztese 100 ezer dollárt kap, az ezüstérmesnek 70 ezer, a bronzérmesnek 50 ezer, a negyediknek 35 ezer, az ötödiknek 30 ezer, a hatodiknak 25 ezer, a hetediknek 20 ezer, a nyolcadiknak pedig 15 ezer dollár jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik