Sport

Fegyelmin tárgyalhatják a debreceni ütést

Steinmetz Ádám (steinmetz ádám)
Steinmetz Ádám (steinmetz ádám)

A Magyar Vízilabda Szövetség egy-két nap múlva állást foglal a Vasas beadványáról. Hosszabb időre is eltilthatják Vindisch Ferencet.

Amint arról írtunk, a Lactiv-Vasas vezetősége levelet írt a vízilabda szövetség illetékeseinek, hogy vizsgálják meg a Debrecen-Vasas meccsen történt sportszerűtlen jeleneteket, amelyek komoly sérüléseket okoztak játékosaik számára.

A mérkőzésen Takács Bálint és Steinmetz Ádám is súlyos sérülést szenvedett. Takács szeme alatt három öltéssel kellett összevarrni a bőrt, míg az olimpiai bajnok Steinmetznek eltört a szemüreg-csontja, és agyrázkódást is szenvedett azután, miután Vindisch Ferenc arcon ütötte.

A Vasas egy videófelvételt is csatolt a panaszhoz, amelyen valóban látszik, ahogy Steinmetzet és Takácsot megütik.

A panasz a szövetség Sportági Egyeztető Bizottságához került. Annak elnöke, dr. Boros Tamás továbbította a többi tagnak a beérkező levelet és a videót is, ő maga még nem nézte meg azt, nem is foglalt állást. A bizottság tagjai: Császár György (a Játékvezetői Bizottság elnöke), dr. Gál András (a Versenybírói Bizottság elnöke) és dr. Martin György (az Ellenőri Bizottság elnöke).


Vindisch Ferenc egy 2008-as meccsen, akkor őt ütötték
Fotó: MTI

Ők alakítanak ki egy álláspontot, és ennek megfelelően a bizottság kezdeményezheti egy fegyelmi eljárás lefolytatását. Boros Tamás szerint (aki egyébként jogász) vélhetőleg ez fog történni. A Fegyelmi Bizottság döntése sem végleges adott esetben, hiszen van mód fellebbezésre, amely után a másodfokú bizottság hozza meg ítéletét.

A vízilabda szövetség egy másik munkatársa azt mondta, nem szokványos a Vasas levele, utólag rendkívül ritkán szoktak fegyelmi döntést hozni, de volt rá példa az elmúlt években. Ugyanakkor, ha valóban igazolható a brutalitás, akkor eltiltás várható és nem marad el a szankció.

Annak eldöntése, hogy a játékvezetők hibáztak-e vagy sem, a Játékvezetői Bizottság feladata, ők hozhatnak szankciókat is a mérkőzésen közreműködőkkel szemben. Mindenesetre Vindisch Ferencet azonnal cserével végleg kiállították a meccs második percében történtek miatt. A mérkőzést egyébként az év játékvezetője, Székely Balázs és Petik András vezette.

Méhes Jenő, a Vasas szakosztály-igazgatója szerint Vindischt nem cserével kellett volna kiállítani, hanem a Debrecent 4 perces büntetéssel kellett volna sújtani. Ezzel együtt a piros-kékek nem óvják meg a mérkőzést, még akkor sem, ha szerintük a megtorlatlan cselekedetek befolyásolták a meccs alakulását.

A bajnokit a DVSE nyerte 10-9-re, a debreceniek még sosem győzték le a Vasast korábban.

Videó – a szándékos(nak vélt) ütések:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik