Sport

Revans: Vajda Attila világbajnok!

A duisburgi kajak-kenu világbajnokság szombati döntőjében a magyarok hátát nézte a világ, akik leiskolázták a mezőnyt.

Storcz Botond csapata minden versenyszámban érmet szerzett. A mérleg eddig: 5 arany-, 1 ezüst-, 4 bronzérem.

Az első döntőben Medveczky Erika képviselte a magyar színeket női K-1 1000 méteren. Erika az utolsó 250 méteren hatalmasat indított, a végén tisztán megnyerte a versenyszámot.

Dombvári Bence Ken Wallace mögött 8 ezreddel lemaradva lett bronzérmes. A fiatal kajakos szisztematikus munkával építette fel magát az elmúlt években, úgy lett most dobogós, hogy 2011-ben még nem került a legjobbak közé Szegeden.

Vajda Attila az év talán legszebb meglepetését okozta a magyar szurkolóknak. Sem az olimpián, sem az idei Európa-bajnokságon nem tudott dobogóra állni, most azonban leiskolázta a mezőnyt C-1 1000 méteren. Peking olimpiai bajnoka sanszot sem adott a hazaiak legnagyobb sztárjának, a világbajnokság arcának, Sebastian Brendelnek, egy másik dimenzióban kenuzva védte meg a Szegeden 2011-ben megszerzett világbajnoki címét.

Olimpia bajnokok képviselték a magyar színeket férfi K-2 1000 méteren is. Dombi Rudolf és Kökény Roland is le tudta győzni önmagát. A páros sokkal jobban teljesített a fináléban, mint a középdöntőben, és harmadik helyet szerzett a pokoli erős páros mezőnyben az idei Európa-bajnok németek és a fehéroroszok mögött.

K-1500 méteren Kozák Danuta is megette az ellenfeleit, és győzött. Női C-1200 méteren Lakatos Zsanett bronzérmet szerzett.

Hatalmasat küzdött női K-2500 méteren Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa. A kétszeres olimpiai bajnok páros nem kapta el igazán jól rajtot, a mezőnnyel haladtak az első 250 méteren. Aztán emberfeletti hajrába kezdtek és sorra hagyták el az ellenfeleket, csak a németeket nem tudták befogni, ezüstérmet szereztek a lengyelek előtt.

A 1000 méteren a Fazekas-Zur Krisztina és a Szabó Gabriella páros símán nyert a a németek és a románok előtt.

Hasonló volt a forgatókönyve a C-2 1000 méteres döntőnek is. Vasbányai Henrik és Mike Róbert jó rajt után végig vezetve nyertek. Utoljára 2006-ban tudott ebben a számban világbajnoki címet szerezni a válogatott..

Meglepetésre a nap záró számában, C-4 1000 méteren is érmet szerzett a magyar csapathajó. Nagyot versenyzett a Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid összeállítású négyes, akik bronzot harcoltak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik