Sport

22 karátos arany az olimpián

alistair brownlee (alistair brownlee, jonny brownlee, triatlon)
alistair brownlee (alistair brownlee, jonny brownlee, triatlon)

Amilyen nehezen indult a londoni olimpia a hazaiak számára, olyan sikeresen folytatódott.

Az egyik vezető angol lap „22 karátos arany” címmel jelent meg szerda reggel, utalva arra, hogy a britek már ennyi aranyéremnél járnak a XXX. londoni olimpiai játékokon.

(Az már más kérdés, hogy a Daily Express a címlapon nem a brit díjlovaglókaz ábrázoló képet használta fel, hanem a hollandokat bemutatót…) “United Blingdom” – volt egy másik címlap, amely a csillogó, csengő-lengő érmekre utal.

A britek ezzel már felülmúlták a pekingi szereplést, amikor 19 arany-, 13 ezüst- és 15 bronzéremmel az éremtábla negyedik helyén végeztek. Hogy minden idők legjobb szereplését felülmúlják, lehetetlen vállalkozás: az 1908-as londoni olimpián 56 aranyérmet, 51 ezüstöt és 39 bronzot szereztek. Persze, azon az olimpián egyedül az ökölvívásban 32 brit indult…

10 000 méteres futásban Mohamed Farah, távolugrásban Greg Rutherford, hétpróbában Jessica Ennis szerzett aranyérmet eddig Nagy-Britanniának a londoni olimpián. A legsikeresebb a kerékpáros szekció: az országúti időfutamban a Touron is győző Bradley Wiggins hozta a bajnoki címet, míg az impozáns Velodromban a pályakerékpárosok között Chris Hoy, Kenny Jason, a férfi sprint, a férfi és női üldözéses csapat, valamint az Omnium számban győző Laura Trott és a Keirinben első Victoria Pendleton lett olimpiai bajnok.

Díjlovaglásban a két női csapat, evezésben pedig a kétpárevezős, a könnyűsúlyú kétpárevezős női egység, a női páros, a férfi négyes szerzett aranyérmet. A triatlonozóknál az egyik Brownlee testvér, Alistair lett első (testvére a harmadik lett), a dupla trap sportlövő Peter Robert Russel Willson, a finn dingis vitorlázó Ben Ainslie, na és a teniszező Andy Murray is gyarapította az aranyérmek számát.

Mindez 22 aranyat jelent szerda reggelig, emellett 13 ezüst- és 13 bronzérem a mérleg, ezzel az éremtábla harmadik helyén áll a TEAM GB.

Az angolok a statisztika szerelmesei: ha Yorkshire külön országként szerepelne az olimpián, a 11. helyen állna 5 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmével. Ugyanitt szerepelne London is (persze sportolóival), Anglia külön a harmadik, Wales a 11., Skócia a 8. lenne.

Persze van egy számunkra nagyon kedves másik lista is: a népesség szerinti éremtábla. Itt Nagy Britannia jelenleg a 12. helyen áll (az Egyesült Államok a 44. helyen), vezet Grenada James Kirani 400 méteres futóaranya után, ott ugyanis csak 104 890-en éltek a legutóbbi felmérés szerint. Magyarország a 9. helyen áll ezen a tabellán, Észtország mögött, Fehéroroszország előtt. És ez még bőven javulhat a későbbiekben.

A GDP, azaz az egy főre jutó bruttó hazai össztermék alapján is készíthető tabella. Itt is Grenada vezet, mögötte Jamaica és Örményország következik, Mongólia, Grúzia és Kenya előtt. Magyarország ebben az összevetésben a 15. pozícióban áll jelenleg.

Egy utolsó összevetést is érdemes megnézni: a csapat tagjainak száma alapján is összemérhetőek a nemzetek, egy bonyolult arányszámítást követően. Ezen a listán Kína az első, Irán a második, Grenada a harmadik, itt hazánk a 26. helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik