Sport

Folytatódik a kenyai sikersztori, amerikai arany 400-on

ezekiel kemboi (ezekiel kemboi, )
ezekiel kemboi (ezekiel kemboi, )

A 400 méteres síkfutás döntőjét Sanya Richards-Ross nyerte, míg a 3000-es akadályfutásban ismét kenyai arany született.

A vasárnapi első atlétikai döntő a női hármasugrás fináléja volt. A 12 hölgy közül a kazah Olga Ripakova nyakába akasztották az aranyérmet úgy, hogy már a harmadik körben teljesítette a későbbi győztes távolságot, a 14.98 métert. Mögötte második helyen a kolumbiai Caterine Ibarguent végzett, csaknem húsz centivel lemaradva, míg a bronzérmet az ukrán Olha Saladuha szerezte meg 14.79 méterrel.

A hölgyek 400 méteres döntője kétesélyes volt: az egyik favoritnak Sanya Richards-Ross számított, nem hiába, ugyanis az amerikai atléta 2009-ben világbajnoki címet szerzett, míg a másik aranyvárományos a címvédő brit Christie Ohuruogu volt.

A rajt után óriási csata alakult ki, ám Richards-Ross magabiztosan verte meg a mezőnyt, és 49.55 másodperces idővel győzött, míg mögötte Ohuruogu ért célba 15 századdal lemaradva. A dobogóra felfért még a másik amerikai, Deedee Trotter is.

Végül a férfiak 3000 méteres akadályfutását nézhette végig a közel 80 ezer ember az Olimpiai Stadionban. Ebben a számban nemzeti kérdés a kenyai győzelem, ugyanis 1968-tól kezdve mindössze két olimpián fordult csak elő az, hogy nem az afrikai ország képviselője végzett az első helyen.

A kezdést követően egyébként a futók beálltak egy kényelmes utazósebességre, és ezt tartották is majdnem az utolsó 400-ig. Jól jellemzi a tempót, hogy Peking bajnoka, Brimin Kiprop Kipruto elesett az egyik kanyarban, de alig kellett neki pár másodperc és visszazárkózott az élmezőnyhöz. A 2004-es aranyérmes, Ezekiel Kemboi aztán 300 méterrel a cél előtt elképesztő módon begyújtotta a rakétákat és állva hagyott mindenkit, így nyolc év után ismét az ő nyakába akasztották az aranyat. A második a francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad lett, míg a dobogó legalsó fokára Abel Mutai állhatott fel, így nem szakad meg a kenyaiak sorozata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik