Sport

Kamionos gyorsulási versenyt rendeztek Szegeden

kamionverseny (ingyenes, )
kamionverseny (ingyenes, )

Kamionos gyorsulási versenyt rendeztek Szegeden a XXII. Nemzetközi Kamionos Country záróeseményén vasárnap.

A több tucat futamban kettesével induló járművezetők feladata az volt, hogy álló helyzetből startolva minél rövidebb idő alatt megtegyék a rakparton kijelölt 250 méteres távot. A vegyesen induló versenyzők időeredményeit négy kategóriában értékelték: amerikai kamionok, 420 lóerő alatti, illetve feletti teljesítményű nyerges vontatók és platós járművek.

A megmérettetésen kiderült, nem minden az akár hétszázötven lóerős gépeken múlik, sokat számít a sofőr rutinja és az, miként kezeli a kuplungot és a sebességváltót. Akadt olyan automata váltós járgánnyal rajthoz álló sofőr, akit kétszáz lóerővel gyengébb motorral induló vetélytársa hagyott le kézi váltós járművével.

A versenyen bemutatkozott az Európában szériagyártásban készített legerősebb, 750 lóerős kamion a Volvo FH16-os, a találkozó járműszépségversenyét megnyerő egyedi festésű Scania és a 600 lóerős amerikai csőrös Freightliner is.

A rajthoz álló kamionosok – akik között Simon Anikó személyében női sofőr is akadt – különböző taktikákat választottak, volt, aki  komótosan váltotta a sebességváltót, míg mások járművüket sem kímélve füstölő motorral és kerékkel lőttek ki a starttól, és akadt olyan versenyző, aki a jobb tapadás érdekében leeresztette a traktor hátsó légrugóját.

A rendkívül szoros verseny abszolút győztese végül Veszelka György Pest megyei Vasadról érkezett kamionos lett 12,50 másodperces idővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik