Sport

Svéd válogatott klasszist igazolt a Pick Szeged

jonas erik larhom (jonas erik larhom)
jonas erik larhom (jonas erik larhom)

A 185-szörös svéd válogatott, Jonas Erik Larholm kétéves szerződést kötött a Pick Szeged férfi-kézilabdacsapatával.

A 193 centiméter magas játékos átlövő-irányító poszton bevethető. Jonas Erik Larholm számára nem ismeretlen a város, hiszen a 2010-2011-es szezonban az AaB Handball csapatával járt Szegeden egy Bajnokok Ligája-találkozón – írja a Pick Szeged hivatalos weboldala.

A klasszis 2009-től játszott Dániában, ahová a Barcelonától érkezett. Karrierjét a svéd IK Sävehof korosztályos csapataiban kezdte, ahol kilenc évet töltött el (1991-2000). 18 éves korában bekerült a svéd klubcsapat felnőtt keretébe, és hat szezonon keresztül (2000-2006) rendszeresen játszott a világ egyik legerősebbnek tartott bajnokságában.

Már ekkor 80 válogatott mérkőzésen szerepelt a svéd nemzeti együttesben, és 2004-ben a világkupán a legjobb játékosnak választották. A 2004-2005-ös szezonban a svéd bajnokság gólkirálya lett. A Sävehoffal kétszer nyerte meg a svéd bajnokságot, és kétszer a kupát. Karrierjének következő állomása a Barcelona volt. A katalán sztárcsapattal kupát és szuperkupát is nyert, és a Pireneusok Ligája első helyét is megszerezte. Az Alborggal először az EHF Kupában szerepelt, majd a 2010/2011-es szezonban a Bajnokok Ligájában. 2010-ben csapatával megnyerte a dán bajnokságot.

Larhom a 2011-es világbajnokságon 4. helyezett svéd csapat egyik alapembere volt

“Játszottam már Spanyolországban és Dániában is, és most olyan európai országba szerettem volna menni, amelyik különbözik ezektől, amelyik új nekem. Emellett fontos szempont volt, hogy magasabb szintű csapathoz igazoljak. Kétszer jártam már Szegeden, egyszer a Barcelonával, egyszer az Aalborggal, és nagyon tetszett a sportcsarnok, a hangulat és város, várom már, hogy bemutatkozhassak a Pick játékosaként” – mondta Larholm.

“Nagyon várom már az új szerzeményünket, hiszen a svéd válogatottban komoly szerepet betöltő játékosról van szó. Gólerős, mindhárom átlövő poszton bevethető, és a tapasztaltabb korosztályhoz tartozik. Éles, kemény mérkőzéseken a rutinja sokat számíthat” – nyilatkozta Skaliczki László, a szegediek szakvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik