Sport

Megvan a londoni női kajak négyesünk

kajak-kenu (kajak-kenu, kajak-kenu vb, )
kajak-kenu (kajak-kenu, kajak-kenu vb, )

Storcz Botond szövetségi kapitány a Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina összetételben indítja el az olimpián a női négyes hajót.

Újabb egység esetében konkretizálódott a helyzet a magyar olimpiai kajak-kenu küldöttségben. A mieink szövetségi kapitánya egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a női kajak négyes 500 méteres számban milyen összetételben állnak ki a mieink.

A Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina összetétel azt is jelenti, hogy a megszerzett hat kvóta helyett csak ötöt használunk fel. Az már korábban eldőlt, hogy 200 méteren Douchev-Janics Natasa, 500 méteren Kozák Danuta indul, míg a párosban megvédheti címét a Kovács, Douchev-Janics páros. (Férfi kenu egyesben 200 és 1000 méteren is Vajda Attila indul, míg a kajak kettesek között Dombi Rudolf és Kökény Roland rajtol majd Londonban.)

„Minden várakozást felülmúlt a válogatóversenyek színvonala. Összesen két olyan szám maradt, amelyben még nem dőlt el, kik indulnak Londonban: a férfi kajak 1-es 200 méteres és a kajak 4-es 1000 méteres számában. Július 4-én lesz végleges a névsor.

Ha a hétvégi zágrábi Európa-bajnokságon induló négyes (Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Paumann Dániel összetételben) dobogón végez, mehetnek az olimpiára. Kívülről luxusnak tűnhet, hogy a nőknél egy kvótát visszaadunk, de úgy érzem, és ebben a szakmai bizottság is egyetért velem, hogy ebben az összetételben garantálható a leginkább az eredményességünk” – mondta a válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond.

Sőt, ahogyan Baráth Etele, a szövetség elnöke elmondta, azzal, hogy Magyarország visszaadja az egyik kvótát, a sportágnak segít.

„A kajak-kenu sportágnak limitálva van a versenyzői létszáma az olimpiai játékokon. Szigorúak a szabályok: ha valaki kvótát szerez, és aztán nem indul el a versenyen, akkor a következő olimpián eggyel csökken a sportágnak adott részvételi lehetőség. Mi most ezt akadályozzuk meg a gesztusunkkal, a kajak-kenu világnak tartjuk meg. Természetesen a szövetség gondoskodik arról, hogy egy esetleges sérülés esetére legyen olyan személy, edzőpartner, aki be tud ugrani a csapatba” – így Baráth Etele.

A hétvégi horvátországi Eb-n rekordlétszámú magyar küldöttség indul, 40 fővel leszünk ott. „Azt kérem a sportolóktól, szeressék ezt az Európa-bajnokságot. Azoknak, akik nem lesznek ott Londonban, ez lesz az év főversenye” – emlékeztetett a szövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik