Sport

Üresek lehetnek a csarnokok a hétvégén?

Több jelentős sporteseményt is rendeznek hazánkban a hétvégén, körbenéztünk, hogyan érintheti ezeket a rendkívülinek mondott időjárás.

A labdarúgás híveinek nem kell aggódniuk, bár feltehetően az előkészületi mérkőzések többsége elmarad, de mivel még nincs bajnoki szezon, olyan nagy tömeghisztéria nem alakul majd ki a focipályák környékén.

Az más kérdés, hogy meddig marad a hideg idő, és a pályák milyen állapotban lesznek február közepére, amikor már hivatalos Ligakupa-forduló következik (egészen pontosan február 19-én).

A teremsportágakban sokkal bonyolultabb a helyzet. A kosárlabdázóknál egy-egy női és férfi bajnoki maradt péntekre, a hétvégén ugyanakkor szünet van mindkét nem bajnokságában, de nem azért, mert alszik a sportág: vasárnap a Körcsarnokban rendezik a kosárlabda All Star Gálát, amelyen a magyar férfiválogatott mérkőzik meg a légiósok csapatával.

Faragó András, az MKOSZ és az esemény sajtófőnöke kérdésünkre elmondta, nincs napirenden az esemény elhalasztása, nem gondolkodnak ebben a koreográfiában. „A játékosokat ismerve, élnek majd a szabadnapok adta lehetőségekkel, és pénteken vagy szombaton már feljönnek Budapestre. Nem hinném, hogy bárki is vasárnapra hagyja az utazást. Bízunk benne, hogy a szurkolók is nagy számban jelen lesznek a gálán”.

Városok, amelyek játékosokat adnak a gálára
Szombathely, Kecskemét, Paks, Körmend, Székesfehérvár, Pécs, Zalaegerszeg, Debrecen, Jászberény, Szeged, Sopron

A férfi kézilabdázók az Európa-bajnokság után a bajnoki küzdelmekbe vetik magukat, kérdés, hogy sikerül-e nekik. Szombaton öt mérkőzést rendeznek, a legtöbbet a Balatonfürednek kell utaznia, ők Gyöngyösre hivatalosak.

„Mi úgy készülünk, hogy utazunk a mérkőzésre, a gyöngyösiekkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk, a szövetség részéről még nem érkezett állásfoglalás az ügyben. A felnőtt csapat fél egykor utazna Gyöngyösre, az ifi és junior gárdánk viszont már kettőkor és négykor játszik, ők fél 10-kor indulnak útnak. Ők jelzik majd nekünk, ha nem javasolják, hogy elutazzunk. Az első nap a kritikus a nagy havazások alkalmával, olyankor elkezdik tisztítani az utat. Az első nap szombat, de bízom benne, hogy le tudjuk játszani a meccset” – mondta kérdésünkre a Balatonfüred ügyvezetője, Bene Tamás.

A fordulóban a Kecskemét Szegedre utazik (autópályán teheti meg), a Tata a szomszédos Tatabányára valószínű könnyen eljut, a Csurgónak és a Mezőkövesdnek feltehetően nehezebb dolga lesz.

A férfi-kézilabdabajnokság szombati mérkőzései
Ferencváros-Mezőkövesd, Gyöngyös-Balatonfüred, Veszprém-Csurgó, Szeged-Kecskemét, Tata-Tatabánya

A hölgyeknél a Győr Spanyolországban játszik BL-találkozót, a Ferencváros pedig Rosztovba utazott KEK-találkozóra. EHF-kupa találkozót viszont rendeznek hazánkban, egészen pontosan kettőt is, Békéscsabán.

Az Előre a spanyol Alicante ellen mindkét meccsét itthon játssza. A tervek szerint a a csapat nyolcaddöntős ellenfele, a C.B. Mar Alicante együttese péntek este érkezik Békéscsabára. A spanyol csapat a WizzAir menetrendszerű járatával Valenciából repül Temesvárra, ahonnan az Előre által küldött busz szállítja a küldöttséget a szálláshelyre, az egyik helyi hotelbe. A késés persze szinte borítékolható.

Csak szombaton dől el, rendeznek-e vízilabda bajnoki fordulót a férfiaknál. Három olyan találkozó is van, amelyeknél a vendégcsapat komoly útvonaltervvel kell, hogy rendelkezzen, a Pécs a Vasashoz, a Debrecen a Szeged, a Kaposvár a Honvéd otthonába látogat(na).

Megkérdeztük a debrecenieket, van-e valamifajta tervük arra, mikor, hogyan indulnak a presztízsmeccsre (korábban Gyöngyösi András volt a szegediek mestere). „Egyelőre nem tudjuk, hogy lesz-e mérkőzés, az biztos, hogy Szegeden már egy ideje esik a hó (pénteken 14 órakor hívtuk Debrecent – a szerk.), és valószínű még egy ideig esni is fog. A szövetség nemrég adott ki egy közleményt, amelyben azt írja, szombaton 8 és 9 óra körül születik döntés arról, megrendezik a bajnoki fordulót” – mondta a Sport24 kérdésére Oláh Andrea, a Debrecen sajtófőnöke.

A vízilabda bajnoki forduló párosítása
Eger-OSC, Szolnok-Szentes, Szeged-Debrecen, Honvéd-Kaposvár, Vasas-Pécs

Ami a röplabdát illeti: Csóka István, a szövetség sajtófőnöke elmondta, a versenybírósághoz eddig egyetlen meccsel kapcsolatban érkezett kérés, ennek megfelelően elmarad a vasárnapi Szolnok-Dunaferr férfi bajnoki találkozó.

A hétvége legnagyobb sporteseménye a kétnapos motoros gála a Syma-csarnokban. Húsz év után rendeznek teremben motorshow-t a fővárosban, több ezer embert várnak az eseményre, ahol rengetegen érkeznek külföldről is (a versenyzők közül mindenképpen).

„A szervező Kökényessy Györgyhöz már érkeztek olyan telefonhívások, amelyek arról szóltak, halasszuk el a rendezvényt, de semmiképpen sem gondolkodunk ilyesmiben” – mondta a super-moto-krossz gála sajtókapcsolati munkatársa, Kodrucz Gergő. „Leginkább a nézők érdeklődnek arról, elinduljanak-e az eseményre, mi azt tudjuk nekik tanácsolni, nézzenek majd ki az ablakon, és annak fényében döntsenek, mi várjuk őket. Az autópályákat, gondolom, tisztítani fogják a hétvégén. Ha jól tudom, egyetlen versenyző mondta le eddig a részvételt az időjárás miatt, mert náluk már most akkora a hó, hogy nem tud elindulni Budapestre” – tette hozzá Kodrucz Gergő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik