Sport

Ökölvívó ob az olimpiai kvalifikáció jegyében

A jövő évi olimpiai kvalifikációs boksztorna szempontjából is nagyon fontos lesz a 88. felnőtt férfi országos bajnokság.

A viadalra jövő szerdától kerül sor Szombathelyen. Kovács László szövetségi kapitány az esemény hétfői sajtótájékoztatóján azt emelte ki: több súlycsoportban is komoly segítséget nyújt majd neki a jövő heti ob annak eldöntésében, hogy melyik versenyző induljon az áprilisi, isztambuli kvalifikációs tornán, amely az utolsó lehetőség a bokszolóknak londoni kvótaszerzésre.

Az idei világbajnokságon három magyar, Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) biztosította helyét a nyári játékokon, így a magyar csapat hét súlycsoportban lesz érdekelt Törökországban. A kapitány és Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke is egyetértett abban, hogy reálisan 3-4 kvótaszerzésre van esélye a válogatottnak Isztambulban, s elsősorban a tavalyi Európa-bajnok Bacskai Balázstól (69 kg), illetve az idei Eb-harmadik Szellő Imrétől várják a Londont érő produkciót.

Az ob-n az alsóbb súlycsoportokban lehet igazán nagy harc, különösen az 52, illetve az 56 kg nyitott. Itt az egyik legnagyobb kérdés, amire választ adhat az ob, hogy a Pekingben is szerepelt Kalucza Norbert melyik kategóriában lépjen a kötelek közé. A debreceniek kiválósága a magasabb súlycsoportban szerepel majd, melyben nagy csatát vívhat Nagy Krisztiánnal, illetve a feltörekvő fiatalokkal.

A viadalon várhatóan több mint száz versenyző lép ringbe a Haladás VSE gyakorlócsarnokában, melyet erre a négy napra 2500-3000 fő befogadására tesznek alkalmassá. Minden nap, így a szerdai, csütörtöki selejtezők, illetve a pénteki elődöntő és a szombati döntő programja is 16 órakor indul. A finálék napján nem csupán boksszal várják a nézőket, Molnár Ferenc Caramel is fellép.

A hétfői eseményen Csötönyi Sándor és Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere aláírta a jövő februári, 56. Bocskai István emlékverseny megrendezéséről szóló szerződést.

A Bocskaival kapcsolatban Csötönyi hangsúlyozta, hogy az elmúlt év legerősebb európai tornája volt a szakma értékelése szerint, s minden esély megvan rá, hogy ez jövőre is megismétlődjön, tekintve, hogy már Kuba és – most először – Kína is jelezte részvételi szándékát, de vélhetőleg az Egyesült Államok is indítja több öklözőjét.

A viadal rangját jól mutatja a nagy érdeklődés, és már most biztosra vehető: több ország jelentkezését el kell majd utasítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik