Sport

A portugál csodagyerek tündöklése és bukása

Nem mindennapi sztori borzolja a pókertársadalom kedélyeit. A főszereplő egy luzitán zseni, Jose Girah Macedo.

A kusza történet ott kezdődött, amikor a fiatal José Girah Macedo egy népszerű pókeres fórumon mint „a portugál pókeres csodagyerek” jelentkezett be. Pályafutása 16 évesen indult, az anyjától kölcsönkért 30 euróból másfél év alatt 1,6 millió dollárt nyert.

A hihetetlen teljesítményre a pókeres világ felkapta a fejét, Girah pár hónappal később szerződést kapott egy online pókerteremtől, ráadásul a legismertebb szponzoroldal, a PokerStrategy is felkérte pókeroktatónak.

Persze már a színpadias fellépés után is voltak hitetlenkedők, akik mások munkáját feltételezték Girah eredményei mögött. Mire sikerült körvonalazni a Girah személye és elképesztő sikerei körül jól felépített marketinges kampányt, a portugál elérte karrierje csúcspontját: a legismertebb pókerjátékosoktól tanulhatott, miközben már ő is tanította a játékot.

Mesébe illő felemelkedése után jött a hidegzuhany: oktatóként barátai és tanítványai bizalmába férkőzött, majd olyan játékosokat ajánlott nekik, akik valójában általa létesített online profilok voltak. Edzés közben tanítványai megosztották vele a saját képernyőjüket, hogy Girah tanácsokkal lássa el őket. Ő viszont a lapok ismeretében könnyedén megnyert minden leosztást, miközben azzal vigasztalta pártfogoltjait, hogy majd legközelebb visszanyerik elvesztett pénzüket a palimadárnak tűnő játékos ellen.

A történetet már egy rap-számban is feldolgozták, a történtek felelőseként DogIsHeadet megtéve:

A botrány kirobbanása után mentora és alkalmi menedzsere, Haseeb DogIsHead Qureshi több közleményt tett közzé, elhatárolódott felfedezettjétől. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy ő is sáros, igaz, más ügyekben. DogIsHead ugyanis Girah egyik hosszú vesztő szériája után elkezdte pénzelni a portugált, és mintegy 100 ezer dollárt tiltott módon, zsetonátjátszással jutatott el hozzá. Rövidesen egy másik támogató, Daniel Jungleman12 Cates is bevallotta, hogy a portugál számláját használva többször leült játszani.

Jelen pillanatban az is kérdésessé vált, hogy Girah tényleg elért-e olyan eredményeket, amiről korábban beszámolt. Szponzorai felmondták a szerződéseket, a kárvallottak most abban reménykednek, Girah ígérete szerint kárpótolja őket a veszteségekért és a csalásért – számolt be a PokerBonusTrend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik