Poszt ITT

És akkor végre szégyen lesz Zsidai Roynak lenni

Ha ez egy ország, nem pedig egy vidámpark, akkor Zsidai Roy vállalkozó, úgynevezett sikeres ember azonnal bocsánatot kér, mert – a hvg.hu cikke szerint – volt képe 23 ezer forintért bérelni önkormányzati ingatlanokat a Budai Várban, hogy aztán csúcsbizniszt futtasson bennük. Értsd: akár 2,6 milliót is kereshet vele egy hónapban.

126 ezerért bérelnek négy önkormányzati lakást Zsidai Royék a budai várban
Hogy aztán egyetlen éjszakára 88 ezer forintért kiadják azokat.

Hogy hiteles legyen a megbánás, egyúttal bemondja, hogy szociálisan rászorulóknak adja át a lakásokat, amelyeknek a bérleti díját a szerződés lejártáig ő fizeti.

Magyarország azonban fideszes vidámpark, így Zsidai Roy az elit megbecsült tagjaként hahotázhat ezen az ötleten, egyúttal értetlenkedésének adhat hangot, elvégre minden jogszerűen történt. Persze itt letelepedésikötvény-biznisz keretében is lehet jogszerűen irdatlan pénzeket kiszórni offshore cégeknek. Meg hát mit is várunk ott, ahol Rogán Antal miniszter, a hajléktalan meg szabálysértő, hiszen nincs hajléka.

A jelek szerint egy ilyen helyen azt várhatjuk, hogy a fideszes önkormányzat konkrétan magánbizniszbe adja a közösségi vagyont. Miközben azt hallgatjuk, hogy az állam a jó gazda, amikor éppen elveszik valaki üzletét, ám gondolkodás nélkül adják a milliomos haverkának a közösségi vagyont, hogy az ő kasszája teljen szépen.

Ha van olyan végtelenül egyszerű ügy, amin tesztelhető, hogy egy társadalom megőrizte-e a felháborodás képességét, ez az. Ennél visszataszítóbb manőver ugyanis nehezen képzelhető el. Mármint ott, ahol állami politika a szegények vegzálása, mert szegények, ahol úgy alakítják az oktatási rendszert, hogy a szegények, melósok, alsó-középosztálybeliek gyermekei számára mind nehezebben érhető el a színvonalas oktatás, a diploma, ahol minden a társadalmi különbségek növelésére van berendezve, ahol szélsőségesen nagyok a területi egyenlőtlenségek, ahol nem tudnak az emberek lakni, ott történik az elit reményrablása.

Ez ugyanis az álomgyilkosság, ha már Orbán Viktor kíváncsi a fogalom tartalmára. Az ugyanis az, amikor a kevésbé tehetős, aki megfeszül, azt látja, nincs reménye lakásra, mert hiába éri el a semmiből, pénzügyi, kulturális tőke nélkül indulva, hogy tanári diplomát szerezzen, a fizetéséből nem tud kivenni egy garzont Budapesten. Persze költözzön ki a külső kerületekbe, vagy egyenesen kalyibákba, elvégre a belső területek mindenhol a világon drágábbak. Kivéve persze a Budai Várban, ahol egy gazdag haver annyiért bérel négy lakást, amennyiért egy garzont nem tud kivenni egy pályakezdő melós, tanár, ápoló.

Szemérmetlen cinizmus az önkormányzat és Zsidai Roy közös akciója, amely mélyen erkölcstelen, igazságtalan. Milyen morális érvelésből – hogy érthető legyen mindenki számára: magyar érdekből – következik, hogy ha van az önkormányzatnak 23 ezer forintért kiadható ingatlanja, azt ne pályakezdő, hátrányos helyzetű fiatal, egy nincstelen melós család kapja meg, hanem egy csúcsvállalkozó? Ez ki szerint helyes? Ki szerint igazságos? Ki szerint normális?

És főként: jó ilyenkor Zsidai Roynak lenni?

Akinek Spíler címen kapható könyvének ajánlójában ez olvasható: „a magyar gasztronómiában étterem-tulajdonosként alkotó üzletember, aki markáns életfilozófiáját kívánja megosztani az olvasókkal. Zsidai formabontó, olykor provokatív gondolatai olyan rendszerré állnak össze, amely egyszerre próbálja megfogalmazni az élet, az ételek és italok élvezete, az üzleti és szociális eredményesség, egyszóval a boldogulás receptjét.”

A boldogulás receptje. Ha ez a boldogulás receptje, nagyon sok ember lehet ma büszke magára, hogy nem használja a boldogulás receptjét.

Ők még reménykednek tán abban, hogy ez a 93 ezer négyzetkilométeres terület nem marad örökre az áruló elit vidámparkja.

Ők még hihetik, hogy az igazság nevet a végén.

És akkor egy ilyen ügy után végre mérhetetlen szégyen lesz Zsidai Roynak lenni. 

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik