Poszt ITT
HAMBURG, GERMANY - JULY 07:  Burnt out cars in the street during the 'Welcome to Hell' anti-G20 protest march on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. Authorities are braced for large-scale and disruptive protests as Leaders of the G20 group of nations arrive in Hamburg for the July 7-8 G20 summit.  (Photo by Alexander Koerner/Getty Images)

Autók lángoltak az egyik legnagyobb német városban. Na, mi ebből a tanulság?

24.hu
24.hu

2017. 07. 30. 11:00

Farkas Eszter politológus üzenete a pokolból.
Korábban a témában:

Ez az írás nem taglalja, ki a felelős a hamburgi G20 csúcstalálkozón történt Welcome to hell tüntetések alatti utcai zavargásokért, azt helyszíni riportjában a Greenpeace munkatársa, Kaufer Virág már megtette. Azzal sem foglalkozom, célszerű-e jelen kiélezett politikai helyzetben egy nagyvárosban rendezni egy ilyen találkozót. Célom sokkal inkább néhány kérdésfelvetés a szeptemberi németországi parlamenti választások tükrében.

Ég a város

Miközben a világ vezető politikusai az Elbphilharmonie komolyzenei koncertjét hallgatták Hamburgban a G20 tárgyalásokat megelőző estén, az esemény kapcsán szervezett tüntetésen utcai rendbontás zajlott. A közösségi oldalakra tucatjával töltötték fel az égő autókat, betört kirakatüvegeket, fekete maszkos felforgatókat ábrázoló fotókat és videókat.

A német politikai helyzettel kevéssé tisztában lévő magyar olvasóban jogosan vetődik fel: kik ezek az alakok?

Köthetők bármely politikai csoporthoz? Hogyan lép fel velük szemben a rendőrség, a városvezetés? Vajon politikai vagy rendőri provokációval van inkább dolgunk?

A súlyosbodó globális egyenlőtlenség, a terrortámadások, valamint a menekült- és klímaválság miatt egyre hangosabbak a szélsőséges politikai nézeteket vallók, az meg csak fokozza a dühöt, ahogy a G20 találkozón is részt vevő vezető politikusaink ezeket a válságokat lassan tíz éve próbálják (nem) kezelni. A tömeg elégedetlensége és dühe tehát érthető. A fő kérdés az, a döntéshozók és politikusok hogyan kívánják értelmezni a nép haragját. Merthogy a szövetségi parlamenti választásokig a pártok és politikusaik igyekeznek majd saját céljaikra használni a Hamburgban történteket, nem kérdés, ne legyenek illúzióink.

A legnagyobb hibát mi, az eseményeket figyelők akkor követjük el, ha általánosító jelzőket húzunk a Hamburgban tüntető csoportokra.

HAMBURG, GERMANY - JULY 06:  Demonstrators gather at Hamburg harbor prior to the 'Welcome to Hell' anti-G20 protest march on July 6, 2017 in Hamburg, Germany. Leaders of the G20 group of nations are arriving in Hamburg today for the July 7-8 economic summit and authorities are bracing for large-scale and disruptive protest efforts. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)
Fotó: Getty Images/Thomas Lohnes

Az emlékezetes 1999-es seattle-i tömegdemonstrációk óta számos globalizációkritikus szervezet rendez a G20 csúcstalálkozókkal párhuzamos „ellencsúcsokat” – írja Mikecz Dániel politológus minap megjelent elemzésében, és maga is utal rá, a kezdet óta milyen heterogén csoportok alkotják a G20-as ellentüntető tömeget.

Simon Teune, a berlini Technische Universität társadalomkutatója a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában elemezte a tüntetők szociológiai összetételét. Felhívja a figyelmet, hogy a Schwarzer Block (Fekete Blokk) nem szélsőbaloldali tüntetők csoportja, hanem egy „tüntetés-taktika”, ami a már helyszínen lévő tüntetők körében alakul ki. És ami egyébként neonáci tüntetéseken is alkalmazott, bár Teune szerint ritkábban, mint antikapitalista/antiglobalista körökben.

Tüntetésturisták

A tüntetések alatt Sandra Marialkevel, a hamburgi kórház egyik intenzív osztályának vezetőjével készítettem interjút Berlinben.

Sandra azt mesélte, a városban szinte csak angolul tudott beszélni a tüntetőkkel, legtöbben a G20 miatt utaztak Hamburgba.

Sandra szerint érthető, hogy akiknek a városi zavargások és gyújtogatások következményeit nem kell a mindennapokban viselniük, nyitottabbak a radikális fellépésre. Ezzel párhuzamosan olyan videókat lehetett látni, melyeken a tüntető tömeg a legnagyobb nyugalomban szambázik az utcán a napsütésben.

Az események során összesen 186 letartóztatás és 225 őrizetbe vétel volt. Számos hírt lehetett olvasni arról, hogy a helyszínre vezényelt 19 ezer rendőr közül ötszázan sérültek meg, egy Spiegel-cikk szerint azonban jóval kevesebben, ráadásul az ellátást igénylő rendőrök fele a hőség miatt lett rosszul és került kórházba.

Mire is figyelmeztetnek bennünket a hamburgi események a németországi parlamenti választások előtt két hónappal?

Egyrészt arra, hogy a szélsőséges politikai csoportok – részben a politika digitalizálódása folytán –  egyre láthatóbbá válnak, egyre többen bújhatnak elő eddig szalonképtelennek gondolt/titulált politikai véleményükkel. A szélsőséges politikai vélemények politikai intézményesülése veszélyes lehet, elég a Pegida kapcsán az AfD-re, vagy itthonról az őszödi beszéd kapcsán 2006 őszén kirobbant tüntetésekre és következményeikre gondolnunk. Arról nem is beszélve, hogy a szélsőséges politikusi és szavazói attitűd tematizálhatja a közéleti diskurzust, nőhet az esélye, hogy a többi politikai pólus is ezt az attitűdöt és hangnemet alkalmazza. Noha a német populista jobboldali párt, az Alternative für Deutschland (AfD) népszerűsége az elmúlt egy évben valamelyest csökkent, az elkövetkező választás egyik nagy kérdése, sikerül-e fennállása során először képviselőket juttatnia a Bundestagba.

Rendőri erődemonstráció

Hasonlóan vízválasztó lehet a 2017-es parlamenti választás a Die Linke (a Bal) párt számára is.

A napokban jelentette be ugyanis a német belügyminisztérium, hogy komoly lépéseket tervez tenni a szélsőbaloldali szervezetek visszaszorítása érdekében.

HAMBURG, GERMANY - JULY 06:  A protester gestures as police water cannon extinguish a burning barricade in front of the Rote Flora left-wing centre after the "Welcome to Hell" protest march on July 6, 2017 in Hamburg, Germany.  Leaders of the G20 group of nations are arriving in Hamburg today for the July 7-8 economic summit and authorities are bracing for large-scale and disruptive protest efforts tonight at the "Welcome to Hell" anti-G20 protest.  (Photo by Alexander Koerner/Getty Images)
Fotó: Getty Images/Alexander Koerner

Thomas de Maiziere belügyminiszter szerint a szélsőjobboldali csoportokat már megtanulták kezelni, de a szélsőbal ügyében lemaradtak. Maiziere felvetette egy európai szintű adatbázis összeállítását a szélsőséges politikai szervezetek regisztrálására és követésére, ami üzenet a Die Linke politikusai felé.

Sokak szerint a mostani G20 találkozót azért Hamburgban rendezték, mert Olaf Scholz polgármester erődemonstrációra kívánta felhasználni a rendőri fellépést a helyi szélsőbaloldali csoportok visszaszorítása érdekében.

Werner J. Patzelt politikatudós szerint az egyik legnagyobb kérdés, vajon a Die Linke hogyan pozicionálja magát a hamburgi G20 események kapcsán. Ha nem határolódik el a radikálisoktól, úgy könnyen összemoshatják ezekkel a csoportokkal. A Die Linke szavazói alapvetően a Kelet-Németországban élők, a munkanélküliek, az alacsony jövedelemmel rendelkezők; a formáció 2013-ban a harmadik legnagyobb pártként került a Bundestagba, azóta is stabilan tartja 10 százalékos támogatottságát.

A hamburgi események a 2017 szeptemberében esedékes szövetségi parlamenti választások szempontjából tehát elég szerencsétlen időben történtek. Az általános témák mellett olyan ügyek, mint a menekültkérdés és a melegházasság engedélyezését elfogadó törvény miatt amúgy is kiélezett kampányharcot akár el is döntheti, az egyes pártok hogyan reagálnak a rendbontásokra és a szélsőbaloldali csoportok láthatóságára, valamint a G20 kapcsán megfogalmazódó diskurzusokra.

Azt azért ne felejtsük, hogy a tömegek reakcióját az elitek bezárkózása előzte meg.

Farkas Eszter, politológus

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.