Mobil

Fontos újdonságok jönnek a Google keresőbe

Bár a szolgáltatás egyszerű, mint a bot, de még mindig van rajta kényelmesíthető funkció, jön belőle három is.

A Google mára egy olyan brutális méretű megavállalattá nőtte ki magát, hogy sokan már nem is tudják, melyik az alapvető terméke. Mert ugyebár önvezető autóktól kezdve mobilos operációs rendszeren át a mesterséges intelligenciáig mindenfélét fejlesztenek, ezért ma már kissé vicces visszagondolni arra, amikor “a keresőcég” néven hivatkoztunk rájuk tech-cikkekben.

Pedig a vállalat sikerét az internetes kereső alapozta meg annak idején, ami természetesen máig él és virul, és továbbra is a legnépszerűbb keresőszolgáltatás annak ellenére, hogy időről időre megpróbálkoznak valami hasonlóval a versenytársak is.

A Google keresőjét használni egyáltalán nem atomtudomány: a böngészőben, vagy az androidos alkalmazásban beírjuk a keresett kifejezést, aztán felbukkannak a relevancia szerint listázott találatok… és ennyi. De ha azt hinnénk, ezt az egyszerűséget ne lehetne még kényelmesebbé tenni, tévedünk. Az Android Police szúrta ki a mobilos app tesztverzióját, amelyben három új, kifejezetten hasznos funkcióval kísérleteznek. Mi meg jól elmeséljük, melyik miért is jó igazából.

1. Mit is akartam tudni tegnap?

Első látásra azt hihetnénk, hogy a “korábbi keresések” funkció csak feledékenyeknek hasznos: ez ugyanis egy olyan fület jelent, ahol megtaláljuk az elmúlt időszakban általunk használt keresési kifejezéseket. De ennél többről van szó: próbáljuk csak ki, hogy rákeresünk mondjuk arra, hogy “Android tippek 24.hu“, aztán arra, hogy “Androidos tippek 24.hu” – bár alig van különbség a két kifejezés között, és ugyanazt jelentik, a találati lista mégis mást mutat. Ha egy kifinomultabb keresést később szeretnénk megismételni, gyakran nem emlékszünk pontosan a szavak sorrendjére, ragozására, amivel sikerült egy bizonyos találathoz eljutnunk, erre lesz jó ez a gyűjtemény.

google-kereso-ujdonsagok-002

2. Keresnék, de internet sehol

Szintén elsőre hangozhat csak furcsán az offline keresés is, mert hát ugye mégis mi a fenét keresünk az interneten internet nélkül. Pedig ez sem egy rossz ötlet: ha épp a pincében, vagy a térerő nélküli kirándulóhelyen jut eszünkbe, hogy karácsonyra valakinek fésülhető pónik közül kell vásárolnunk egyet, és majd rá kell keresnünk a hazai lelőhelyekre, csak írjuk be a keresett kifejezést, a Google pedig menti azt. Amikor újra internet-kapcsolatot észlel a telefon, az app nekiáll a kutatásnak, és jelzi nekünk, hogy a korábban beírt témában rendelkezésre áll a lista.

3. Keresnék, de az internet olyan lassú, mint túlkoros csiga egy vödör kátrányban

Még mindig vannak olyan csodás területek, ahol a 4G-ről nem is álmodhatunk, de még a 3G is csak akadozva éri el a telefon antennáit. Ilyenkor aztán minden egyes bit megspórolása fontos, és pont az ilyen gyenge lefedettségű helyeken jön majd jól a Lite beállítás: ekkor a Google kereső gyakorlatilag csak egy kitölthető mezőből és egy gombból áll, minden extra funkció és grafikai cicoma nélkül. Így nem kell azzal tölteni a drága időnket, hogy tétlenül várjuk a keresőoldal, vagy a találati lista betöltődését.

Arról még nem tudni pontosat, mikortól érhető el véglegesen a frissítés, de ha a tesztverzió minden szinten működőképesnek bizonyul, valószínűleg hamarosan megkapja mindenki az új funkciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik