Mobil

Életmentő funkciót kaphat az Apple Watch

Hatalmas segítség lehet azoknak az időseknek, akik egyedül töltik napjaikat.

Az időseknél komoly problémákat tud okozni az, hogy elesnek, hiszen életkorukból fakadóan ők egy ilyen eseménynél sokkal jobban megsérülhetnek, míg a fiatalok szinte meg sem érzik, ha hasonló történik velük. Felmérések szerint a 65 éven felülieknél minden harmadik emberrel történik ilyesmi, aminek súlyosságát jelzi, hogy
csak az Egyesült Államokban 27 000 idős ember halálát okozza az, hogy elesik.
Ilyenkor nagyon sokszor az okozza a legkomolyabb problémát, hogy a sérült, magatehetetlenül földön fekvő ember nem tud segítséget kérni, ami azt jelenti, hogy később kapja meg a szükséges ellátást, és ez rontja az esélyeit. A FallCall nevű alkalmazás azonban változtathat a helyzeten, hiszen a világon elsőként, pontosan arra fejlesztették ki, hogy akkor lépjen akcióba, amikor az idős ember képtelen segítséget hívni. Az alkalmazás legfontosabb előnyei három pontba sorolhatóak:

  • Manuálisan megnyomható “segítség” gomb, ami egy központi segélyszolgálathoz kapcsolódik,
  • Automatikus zuhanásérzékelő, ami meg tudja különböztetni a kisebb és nagyobb sebességű eséseket, és ennek megfelelően hív segítséget,
  • Olyan zuhanásérzékelő, mely akkor hívja a segítséget, amikor azt érzékeli, hogy a megfigyelt személy magatehetetlen.

Mindez lehetővé teszi, hogy azok az idős emberek is hamar segítséghez jussanak, akik egyedül élnek, és csak ritkán nyitja rájuk bárki az ajtót.

Habár a FallCall jelenleg még csak prototípusként létezik, ám ettől függetlenül
működik.
A fejlesztés során a FallCall Solutions figyelembe vette a klinikai tapasztalatokat, a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok eredményeit, és a mérnöki javaslatokat, így a korai szakaszban leginkább az elesések mikéntjeit vizsgálták, és ennek megfelelően alkották meg a saját algoritmusukat. Ahhoz azonban, hogy ez az algoritmus megfelelően működhessen, normális hardver kell alá, ezért esett a választás az Apple Watch-ra, ami megfelel a követelményeknek.

Ám mindez csak fölösleges erőfeszítés, ha nem jön össze rá a Medstarter projektnél feltüntetett 180 000 dollár, melyből a cikk írásának pillanatáig 2 420-at dobtak össze a támogatók, de van még 25 nap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik