Mobil

Jön a fagy és a hó, így vigyázz a mobilodra télen

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 28. 12:01

Azt remélhetőleg mindenki tudja, hogy telefont, tabletet, laptopot nem érdemes a hóba dobálni, de ennél több dologra is érdemes odafigyelni, ha jönnek a mínuszok.

Bár vannak már kifejezetten strapabíró, extrém használatra kifejlesztett kütyük, a legtöbb mobil, tablet, laptop és egyéb eszköz arra való, hogy “normál körülmények között” mókoljunk velük. Ahogy nyáron arra kell odafigyelnünk, hogy ne hagyjuk a telefont a tűző napon, ősszel és tavasszal pedig az esőtől félthetjük leginkább őket, télen a hideg és a hó okozhatja a legtöbb problémát.

Persze egy nagy előnye egyértelműen van a hideg évszaknak a nyárral szemben: ugyan a hőgutában még mindig nem egyértelmű és általános a légkondícionálás használata, télen viszont teljesen magától értetődő, hogy fűtünk odabent, tehát lakáson, irodán belül viszonylag veszélymentes környezet várja a kütyüket. A problémák épp ott kezdődnek, hogy az egyre mobilabb használat miatt egyre több eszközt hurcolunk magunkkal és ezeket út közben is használjuk.

HidegmeleghidegmeleghidegmelegforróFORRÓ!!!!!!

Mielőtt arról kezdenénk papolni, hogy odakint, a farkasordító, szibériai hidegben (mármint, ha ez szép lassan eljön) mire figyeljünk a kütyüinkkel kapcsolatban, egy talán kevésbé egyértelmű, de annál fontosabb dologra is felhívnánk a figyelmet. Nem csak az káros ugyanis az eszközeinkre, ha tartósan extrém hidegben (vagy melegben) vannak, hanem a hőmérséklet gyors változása is.

Gyakorlatilag minden anyag tulajdonságai megváltoznak a hőmérséklet függvényében, a dolgok a melegben kitágulnak és a hidegben összehúzódnak (és igen, ez még mindig a techrovat). Viszont nem mindegy, milyen mértékben, és milyen gyorsan történik meg ez a változás. Egy mobilban kifejezetten apró alkatrészek, kis helyre összezsúfolt modulok, érzékeny áramkörök figyelnek, ezért ha a 25 fokra felfűtött lakásból kiviharzunk a mínusz tíz fokos reggelbe, és a telefont a buszra várva letesszük magunk mellé a padra, az eszköznek egy villámgyors és elég erős hőingadozást kell kibírnia, ami néha nem sikerül. Ilyenkor pattan el a kijelző, vagy épp valami olyan “belső sérülést” szenved a mobil, amit kívülről talán észre se veszünk, csak annyit tapasztalunk, hogy valami nem működik.

Szóval ha a benti meleg és a kinti hideg között ingázunk, hagyjunk időt az eszközöknek átvenni a hőmérsékletet: ha lehet, ne telefonálás közben rohanjunk ki a lakásból az utcára, hanem hagyjuk, hogy zsebben vagy táskában, szép lassan vegye át az új hőmérsékletet a kütyü.

Megfagyva bár, de törve nem?

Alapvetően persze minden számítógéppel és számítástechnikai eszközzel kapcsolatban azt halljuk: minél hidegebb van, annál jobb. Tény, hogy a túlmelegedő processzorok és egyéb alkatrészek számára megváltás, ha nem hőgutában kell nagy nehezen szinten tartani a hőmérsékletüket, de azért “lefelé” is vannak határok.

Mindenképpen érdemes megkülönbözteti, hogy használni vagy csupán szállítani szeretnénk a hidegben eszközeinket. A legtöbb gyártó a garancia-papírokon vagy a használati utasításban kétféle intervallumot különböztet meg: a cikk írásához használt notebook például a gyártó szerint 5 és 35 Celsius fok között üzemeltethető biztonságosan, szállítani pedig -20 és 60 fokos külső hőmérséklet között lehet.

A hideg elsődleges következménye az egyes alkatrészek ideiglenes vagy akár végleges meghibásodása: az alacsony hőmérsékletekre például az LCD panelek, vagy épp az akkumulátorok tudnak igen érzékenyen reagálni, de a sok különféle alkatrészből álló alaplapok és egyéb alkotóelemek is tönkremehetnek, mivel a bennük lévő különféle anyagok más és más mértékben zsugorodnak össze a hideg hatására. Érdemes tehát minden “téli séta” előtt tájékozódni az adott eszköz ajánlott használati körülményeiről – ha a gyártó ezt külön nem jelzi a dokumentációban, okos ötlet lehet ügyfélszolgálat vagy szerviz tanácsát kérni.

Ha pedig hazaértünk a hidegben tett sétából, a korábban említett okokból ne akarjuk rögtön használni az eszközeinket.

Hagyjuk őket átlagos hőmérsékleten “pihenni”, és ha már tapintásra sem hideg például a telefon kijelzőjének felülete vagy hátlapja, viszonylagos biztonsággal kezdhetjük használni.

Hó működik, hó meg nem

Nem csak a hideg szed azonban “műszaki áldozatokat”. Havazásban sem érdemes használni a legtöbb eszközt, ne felejtsük ugyanis el, hogy a szilárdnak, könnyen lesöpörhetőnek tűnő hópelyhek valójában vízből vannak, a hatásuk tehát szinte megegyezik azzal, mintha esőben próbálnánk számítógépet, telefont használni. A számítógép vagy a telefon borítására kerülő hópelyhek, de akár a szemmel láthatatlanul megfagyó pára és dér már fagyott formában is rövidzárlatokat és egyéb hibákat okozhat az eszközök belsejében, ráadásul a meleg belső alkatrészek hőjétől megolvadva már tényleg víz formájában indul a belső károkozás.

Ne higgyük ráadásul, hogy csak “nyitott” házban vagy borításban lévő eszközök károsodhatnak így. Érdemes kipróbálni hogy pár órára kint hagyunk egy tokjába csukott CD-t vagy DVD-t az ablakpárkányon: ha bevesszük, észrevehetjük, hogy a lemez felszínét a csukott tok ellenére pára borítja. A számítógépházak és a telefonok borításai is így működnek, egyikük sem zár hermetikusan, kivéve a kifejezetten ilyen célokra tervezett modelleké (itt se keverjük össze azonban a cseppállóságot a vízállósággal). A billentyűzet nyílásain, a periféria-csatlakozókon, a külső borítás illesztésein akkor is beszivároghat nedvesség, ha azok rései szemmel nem is láthatók.

Érdemes tehát a hidegben való szállításhoz is meleg, lehetőség szerint vízhatlan csomagolást (notebook-táskát, telefontokot, vagy egyéb megoldást) választani, és lehetőleg a kulcsaink keresgélése közben ne a hóba támasztani a papírdobozban hordozott PC-t. Szóval, ha például a nemrég összegyűjtött tanácsaink betartásával valaki jó pénzért megveszi a karácsonyra szánt műszaki cuccokat, igyekezzen azokat “életben is tartani”, mert zsebben és kézben sokkal több hasznuk van, mint a szervizben ugyebár.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.