Mobil

Mozgóképeken a 10 legjobb új iPhone-funkció

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 27. 09:01

Az új iPhone bejelentésével az iOS 10 is elérhetővé válik mindenki számára - nézzük, milyen friss csodákra képes az új rendszer!

Bár az iOS 10 tesztverzióját fejlesztők már letölthetik, a nagyközönség számára onnantól lesz elérhető az Apple új mobilos rendszere, amikor (előreláthatólag szeptember elején) megjelenik a legújabb iPhone. Az iOS 10 sok helyen esett át ráncfelvarráson, most összegyűjtöttünk tíz új funkciót, amit érdemes lesz majd kipróbálni.

1. Új képernyőzár

Végre sokkal hasznosabb lesz a lezárt kijelző kezelése. Egyrészt nem kell többé gombokat nyomogatni az ébresztéshez, a kijelző akkor is kivilágosodik, ha az arcunk elé emeljük a telefont. Másrészt a jelzések és figyelmeztetések is egy könnyen átlátható formát kaptak, ráadásul jobbra húzva a képernyőt a Today nézet kisalkalmazásai, balra húzva a kamera lesz közvetlenül elérhető.

2. 3D Touch még több helyen

A Vezérlőközpontból könnyen elérhetjük a kamerát, elemlámpát, számológépet és időzítőt, de mostantól a nyomásérzékeny érintés ezekhez is extrákat ad. iPhone 6S-től felfelé az ikonokra erősebben nyomva előjönnek a részletesebb választási lehetőségek, például a zseblámpánál a fényerő, az időzítőnél gyorsbeállítások, vagy épp a kameránál a felvételi mód közvetlen kiválasztása.

3. Új értesítők

Az értesítők teljesen megváltoznak az iOS 10-ben. A Mac-hez hasonlóan nagyobbak lettek a buborékok, és alkalmazásonként el is különülnek, hogy jobban átlássuk, mi küldött jelzést. Ha eddig üzenetet kaptunk, lehetőségünk volt gyors válaszra, de most bármikor hosszan megnyomjuk egy üzenet értesítését, a Messages app megnyitása nélkül válaszolhatunk rá. Az összes értesítés törléséhez pedig elegendő erősebben megnyomni a jobb oldali X gombot, majd a Clear All Notifications / Minden értesítés törlése feliratra tappantani.

4. Gazdagabb üzenetek

A Messages appot megnyitották külső fejlesztések előtt is, tehát nemsokára mindenfélét küldözgethetünk az özenetekben (ahogy például azt már a Facebook Messengerben is megtehetjük). Ilyenek például az animált emojik.

5. Láthatatlan üzenetek és egyéb trükkök

Ha nem elégszünk meg a sima szöveggel a Messages alkalmazásban, pakolhatunk rá valamilyen trükkös effektet is. Ilyen például a láthatatlan tinta, amely elmossa az elküldött szöveget, és ezt a fogadó fél csak akkor tudja elolvasni, ha elhúzza az ujját a sorok előtt. Gyakorlati hasznát nem igazán látjuk, de übercool és zsírmenő, vagy hogy is mondják ezt mostanában a hipszterek.

6. A kéz mindig kéznél van

Bár a digitális korban állítólag egyre inkább elfelejtünk kézzel írni, ha a Messages appot használva 90 fokkal elfordítjuk a telefont, kézírásos módba válthatunk, itt az ujjhegyünkkel írhatunk, rajzolhatunk bármit. A telefon visszafordításával pedig át is küldhetjük, hadd csodálkozzon a fogadó fél azon, hogy mi ilyen ósdi módon is tudunk karaktereket képezni.

7. Egy kép többet ér ezer szónál

Ha elakadunk a szöveggel, küldjünk át egy macskás gifet, vagy egy frappáns mémet – a Messages alkalmazáson belül tudunk már képet is keresni, amit azonnal átlőhetünk két szöveg között.

8. Amikor a szöveg nem szöveg

Ez lesz a nyelvtan-tanárok rémálma, mindenesetre ha mondjuk a piz karaktereket kezdjük begépelni, a szövegfelismerő nem csak a pizza szót ajánlja fel automatikus kiegészítésre, hanem egy apró pizza emojit is. Így aztán akár a teljes szöveget apró képekkel tarkíthatjuk, amiben a végén csak a névelők lesznek igazi betűből.

9. Lájkold a dumám!

Úgy tűnik, a Facebookról végérvényesen kilépett a lájkolás folyamata – ha a partnerünk valami jópofa szöveget vagy képet küld, ráaggathatunk egy szívecskét, felfelé vagy lefelé mutató hüvelykujjat, vagy “meghaházhatjuk”, így még azt a pár betűs reakciót is megspórolhatjuk. Szép új világ…

10. Elég a gyári appokból!

Eddig az Apple szigorúan megszabta, melyik alkalmazások tartoztak elválaszthatatlanul az iPhone-unkhoz, még akkor is, ha másmilyet akartunk használni helyettük, vagy egyáltalán nem volt rá szükségünk. Most azonban végre szinte minden gyári appot eltávolíthatjuk a feleslegessé váló Tips-től az árfolyamfigyelőig.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.