Mobil

Nemsokára vizelettel is feltöltheted a mobilodat

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 25. 14:01

Tudjuk, brit tudósok – az ilyesmit mindig kétkedéssel fogadjuk, főleg, ha olyan megállapítás következik a jelző után, hogy szerintük hamarosan emberi vizelettel töltjük fel a lemerült telefonokat. Pedig az okoskodás egyáltalán nem légből kapott, már korábban is gondolkodtak ugyanis a pössentés energiává alakításán, csak épp a kinyerhető erő nem volt elegendő.

Az eddigi kísérletek szerint (amelyek gyakorlati mibenlétét inkább nem részleteznénk) a kutatók úgy találták, hogy egy átlagos okostelefon akkumulátorát nulláról száz százalékra körülbelül 4,2 liternyi vizelet felhasználásával lehet, ami lássuk be, kissé több annál, mint amit bármelyikünk kiprésel magából egy kétbetűs kitérő alkalmával. Viszont az Applied Energy hasábjain közzétett friss kutatás már arra nyújt bizonyítékot, hogy

egy nem meghatározott típusú Samsung Galaxy telefont fel tudtak tölteni mindössze 600 milliliter vizelet segítségével,

ahol a folyadékot energiává alakító töltőn hat óráig lógott a telefon, utána pedig három órányi beszélgetési időre volt elegendő az így szerzett energia.

Ehhez olyan speciális technológiát használtak, ahol a vizeletet  mikroorganizmusok bontották le, és ennek egyik hozadéka két elektród között áramló energia volt. A vizeletben konkrétan az ammónia játszik szerepet ebben a folyamatban. A kutatók hat ilyen MFC (mikrobiológiai alapú üzemanyagcella) összekapcsolásával tudták elérni a jelenlegi legerősebb töltésszintet.

Bármennyire is furán, vagy épp gusztustalanul hangzik ez a módszer, a világ elhagyatottabb tájain kifejezetten életmentő lehet, ha a jelenlegi töltési módszerektől eltérő lehetőségünk is akad arra, hogy életet leheljünk a telefonunkba vagy navigációs eszközeinkbe, és ha konnektor nincs a sivatagokban, őserdőkben vagy szakadékokban, van valami más, ami mindig kéznél van, már ha értitek, mire gondolunk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.