Mobil

Huawei P9 Lite teszt: megfizethető minőség

Akár kétszázezer forintunk is rámehet egy igazán csúcskategóriás telefonra, pedig kevesebb mint feléért is találhatunk csúcsközeli modellt, ez a P9 Lite tesztidőszakának egyértelmű lenyomata.

Annak idején a P6-tal indította el prémium termékcsaládját a Huawei, azóta pedig évente érkeznek az új modelek. Az idén tavasszal megjelent P9 mellé azonban érkezett egy “kistestvér” is, amely megfizethetőbb árkategóriában indul, ezért megnéztük, kell-e kompromisszumokat kötni, mennyire “lájtos” a P9 Lite. Szerencsére a teszt során az derült ki, hogy a csúcsközeli élmény nagyon is megmaradt, lájtosodás ide vagy oda.

Elegancia nem középfokon

A telefon külseje ránézésre egyszerre visszafogott és mégis mutatós. A középkategóriás árszint csak akkor derülhet ki, ha megkocogtatjuk a “gépházat”, amely műanyag, kinézetre, fogásra azonban teljesen minőségi. A hátlap mattított kialakítása nem gyűjti az ujjnyomokat, a főkamera egy csillogó, üveg-hatású csíkban található, ami feldobja az összefüggő felületet, alatta nem sokkal pedig a lekerekített szélű négyzetbe foglalt ujjlenyomat-olvasó található.

huawei-p9-lite-teszt-07

A széleken kissé gömbölyített profilú, fém díszcsík fut végig, amelyen jobb oldalon a kétállású hangerőgomb és a bekapcsológomb, bal oldalon a süllyesztett kártyafoglalat, felül az audio jack, alul pedig az USB aljzat és a lyuggatott hangszóró- és mikrofonrácsok láthatóak.

huawei-p9-lite-teszt-03

Az előlap üveghatású, a kijelző két szélén alig egy milliméteres kis kerettel, alatta a visszafogott Huawei logo, fölötte pedig a szelfikamera, a fénymérő szenzor és az értesítő LED kapott helyet.

Erő a burkolat alatt

Hardveresen a P9 Lite szintén a középkategóriánál erősebb szintet hoz. A Huawei saját fejlesztésű Kirin 650 rendszerchipje nyolc magot tartalmaz, ebből négy 2 GHz-es és négy 1,7 GHz-es osztozik meg a feladatokon. Értelemszerűen az alapszintű műveletek esetében csak a négy kisebb, ezáltal energiatakarékosabb mag dolgozik, és a játékoknál, izmosabb appoknál durrantja be a rendszer az erősebb processzormagokat. A munkát 2 gigabájtnyi rendszermemória segíti, a háttértár 16 gigabájtos, amelyet természetesen bővíthetünk akár 128 GB microSD kártyával is.

Az alap Android 6.0 fölé a Huawei saját EMUI 4.1 felülete került, amely már rég megszelídült az egykor túlszínezett, kissé csiricsáré megközelítés óta. Egy kifejezetten letisztult, elegáns vonalvezetésű, már-már minimalista elrendezés és ikonok segítik a navigációt, egy kifejezetten üzleti életre hangolt mobilnak is dícséretére válna ez a látványvilág.

huawei-p9-lite-teszt-05

Az alap Google appokon kívül kapunk egy Health nevű fitness és egészség alkalmazást, egy kifejezetten részletesen kezelhető rendszerdiagnosztikai és finomhangoló appot, valamint többek között zseblámpát, iránytűt, fájlkezelőt, noteszt és FM rádiót. A teljes felületet pedig könnyen testre szabhatjuk egy témaválasztó segítségével.

Sima ügy

Nem csak a telefon külső érintése, vagy épp az ikonok és a felhasználói felület kialakítása sima, hanem a működés is. A középkategóriánál is valamivel erősebb hardvert nem terheli túl az Android fölé faragott felület, a rendszer “pöccre” indul, és az alkalmazások is gyorsan reagálnak mindenre. A 3000 mAh kapacitású akku ráadásul kifejezetten jól bírta a kiképzést, az igen intenzíven igénybe vett tesztidőszak során is stabilan hozta a másfél napos üzemidőt.

Az 5,2 hüvelykes képátlójú, full HD kijelző kifejezetten szép képet ad, ráadásul az IPS technológia miatt a betekintési szögek is kiválóak, még a szélek felől nézve sem fakulnak a színek, vagy tompul a kontraszt. A nyári napfény persze becsillogott valamelyest, de erősre húzott manuális fényerővel (vagy bekapcsolva a fénymérő alapján használt automatikus módot) bőven élvezhető maradt a kép a szabadban is.

huawei-p9-lite-teszt-04

A hátoldalon elhelyezett ujllenyomat-olvasót beállítva a bejelentkezés is gyorsabb és biztonságosabb, tévedést, bizonytalankodást nem fedeztünk fel a biometrikus rendszer használata során. Ráadásul extra funkció, hogy az érintős szenzor használható fotók és videók készítésére, vagy akár az ébresztő leállítására is, de egyfajta mozgásérzékelőként a galériában is lapozhatunk a fotók között, ha ezen az érzékelőn húzzuk az ujjunkat.

Fotózásra is teljesen jól használható a P9 Lite: a hátoldali, 13 megapixeles, f/2,0 apertúrájú, dupla LED villanós kamera éles, kontrasztos képeket készít, a Sony IMX217 szenzoron alapuló rendszerrel készült fotók színgazdagsága is teljesen rendben van, ráadásul nagyon szélesek a beállítási lehetőségek is. A kijelzőn jobbra húzott ujjal hozzuk elő az előre beállítható módok közötti váltás lehetőségét, itt HDR-től időeltolásos (timelapse) sorozatfelvételeken át a profi üzemmódig tucatnál is több lehetőség közül választhatunk, míg jobbról balra húzva az ujjunkat még egy rakás kiegészítő funkciót állíthatunk be a geotaggeléstől a hangvezérlésen át a tárgykövető fókuszig. Videót másodpercenként 30 képkocka sebességgel, full HD felbontásban rögzíthetünk. A 8 megapixeles szelfikamera persze kevesebb manuális beállítást enged, viszont jár hozzá szoftvere “szépségszűrő” is, amit persze csak módjával érdemes használni, ha nem akarunk magunkból ufót csinálni.

huawei-p9-lite-teszt-06

Ennyiért verhetetlen

Bár egyébként is kifejezetten megnyerő képet mutatott a Huawei P9 Lite, ha mindezt összevetjük a 89 990 forintos ajánlott végfelhasználói árral, nyugodtan kijelenthető, hogy a manapság elérhető legjobb ár-érték arányú, felsőbb kategóriás készülék járt nálunk. A duál SIM üzemmódban is használható mobil természetesen kommunikál LTE hálózatokon (ilyenkor csak azt kell kiválasztanunk, a két SIM kártya közül melyik pörögjön rá a nagysebességű adatkommunikációra), az n szabványú WiFi mellett NFC és Bluetooth 4.1 is rendelkezésre áll.

Az átlagos használathoz bőven elegendő hardveres erő, az igényes külső és belső kialakítás, az ügyes és jól használható funkciók, valamint a kategóriájában végletekig lenyomott árcédula együtt maximálisan az ajánlott kategóriába helyezi a P9 Lite-ot, amelyet ráadásul ugyanolyan bátran villogtathat szelfiző fiatal, mint a telefonja minőségére igényes üzletember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik