Mobil

Az Apple ráugrik az okos otthonokra

iPhone-ról már most is sok okos kütyüt vezérelhetünk, de a jelek szerint egy központi irányító-felület érkezik, ami biztonsági és marketing szempontból egyaránt fontos.

Az okosotthonok mind több szerephez jutnak, hiszen nagyon kényelmes dolog egy halom funkciót telefonról vezérelni, meg persze ez lehet a virtuális valóság után a következő divat. Ahogy egyre több kütyü, szenzor, valamint hálózatba kötött lámpa, zár, vagy épp biztonsági kamera és hűtőszekrény kerül az otthonokba,valóban kifejezetten menő lesz az egész lakás életét egyetlen felületről kezelni, bár nem szabad feledni, hogy az ilyen rendszerek viszonylag könnyen feltörhetőek, mint azt egy nem is olyan régi kutatás kimutatta. Igaz, ott harmadik féltől származó alkalmazások miatt volt sebezhető a rendszer, amit az Apple a saját platformjánál szeretne kiküszöbölni.

Az Apple HomeKit esetében rengeteg olyan eszköz van, ami támogatja a rendszert, bár kissé kényelmetlen lehet, hogy szinte mindenre másik alkalmazás van, tehát külön működik például a lámpa, a zárak, a riasztó, ám úgy tudni, hogy az iOS 10-zel mindez megváltozik. A MacRumors az Amazonon keresztül egy Apple alkalmazottra hivatkozva (ebből is látszik, hogy sziklaszilárd az információ) azt írja, hogy a következő iOS verzió már mindent tartalmaz, ami csak a HomeKit esetén szóba jöhet, tehát nem elszeparált alkalmazások során kell átverekedni magunkat az okosotthonért.

okosotthon

A meg nem nevezett alkalmazott azt nem mondta, hogy mindezt miként kell elképzelni, de elárulta, hogy egy közös “parancsnoki hídként” fog működni az összes HomeKit kompatibilis otthoni okoskütyü vezérlésére. Nem szabad azonban készpénznek venni semmit, mert simán elképzelhető, hogy a pletyka nem igaz, és az is, hogy az Apple menet közben fog változtatni valamit. Az viszont biztos, hogy akik már most használják az okosotthonok lehetőségeit, azok biztosan értékelnék a “központosítást”, és az se elhanyagolandó tény, hogy még most, a divathullám előtt kell mindent egyszerűvé, kényelmessé tenni, ráadásul persze mindent az Apple logo alá gyűjtve. Már csak azért is érdemes most helyezkednie az almás cégnek, mert a nagy vetélytársak is mozgolódnak a témában, a Google-nek például már elérhető az OnHub, illetve a Brillo platformja hasonló célokra. Az pedig majd kiderül, ki lesz a menő a központi okosotthon-vezérlés terén, mire ez a témakör igazán divatba jön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik