Mobil

Vigyázat, a legjobb navigációs app is kilyukadt

Biztonsági rést fedeztek fel a közlekedési dugók elkerülésére specializálódott Waze alkalmazásban, a frissítésig érdemes óvatosan használni.

A különféle navigációs alkalmazások, térképek közül egyre többen választják a Waze appot, amelynek sajátsága az, hogy a felhasználók értesítései és jelzései alapján a térképre folyamatosan felkerül a legfrissebb információ arról, hol alakulnak ki dugók, vagy épp merre bújik el egy leskelődő traffipax. A Google által üzemeltetett alkalmazásban viszont most akkora sebezhetőséget fedeztek fel, mint egy ház.

Ha ezt a sérülékenységet rosszindulatú hackerek használják ki, akkor akár megtehetik azt is, hogy folyamatosan nyomon követik a felhasználót – aztán persze jól meglesik, mikorra jár dolgozni, vagy épp mettől meddig van otthon, hogy aztán könnyen feltörhessék az autóját. Emellett akár kellemetlen forgalmi káoszt is okozhatnak:

valójában nem létező autók információival túlterhelik a rendszert, és olyan helyeken is dugókat jeleznek, ahol egyébként zavartalan a közlekedés.

A Kalifornia Egyetem szakértői például két államon át tudtak követni egy autóst anélkül, hogy az tudomást szerzett volna a megfigyelésről. A szakértők szerint a hiba javításáig a legegyszerűbb, ha úgynevezett láthatatlan módban használjuk az appot, azaz a személyes beállítások között úgy változtatjuk meg az engedélyeket, hogy az ismerősök ne lássák, ha online vagyunk. Így az alkalmazás továbbra is használható, de a barátaink mellett a rosszindulatú webturkászok se lelhetnek ránk.

A Google természetesen azonnal jelezte, hogy megkezdték a hiva elhárítását, és az alkalmazás következő frissítésével terítik a javítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik