Mobil

Nokia Lumia 830 teszt: a csábítás ára

A világon az elsők között nyílt lehetőségünk kipróbálni a legújabb Nokia Lumia okostelefont, a 830-as készüléket.

A Nokia, pontosabban a Microsoft Devices Group igencsak visszafogott erőkkel volt jelen a szeptember elején megrendezett IFA 2014 szakkiállításon, viszont egy külső berlini helyszínen azért csak tartott egy igen korrekt sajtórendezvényt a cég. Ezen az eseményen mi is ott voltunk, és rögtőn első kézből ismerkedhettünk meg a finn, akarom mondani amerikai vállalat legfrissebb újdonságaival, a Lumia 830-cal, a Lumia 735/730 testvérpárossal és néhány érdekes kiegészítő termékkel. Most pedig már a szerkesztőségünkben is itt figyel a Lumia 830, melynek sikeréhez igen komoly reményeket fűznek a gyártónál. Lássuk, hogy pontosan mit is virít a gyakorlatban a legújabb Lumia!

 

Design
Az áprilisban bejelentett és a nyáron piacra dobott aktuális csúcsmodell, a Lumia 930 és jelen tesztalanyunk külcsínje nagyon hasonlít egymásra, azonban van egy lényeges különbség a két modell között. Ez pedig nem más, mint hogy a Lumia 830 már nem unibody kialakítású, tehát bármikor könnyen eltávolítható a hátlapja. Az összeszerelési minőség nagyon rendben van, mint ahogy az anyagválasztásért is csupa dicséret illeti a fejlesztőket: ujjaink egyrészt matt felületű fémmel, másrészt kellemes tapintású polikarbonáttal, harmadrészt pedig Gorilla Glass 3 üveggel találkozhatnak. A Lumia 930-féle 9,8 milliméteres helyett ezúttal csak 8,5 milliméteres vastagságot kapunk, a készülék térfogata 12 százalékkal csökkent, ezenkívül pedig a 167-ről 150 grammra olvadt tömeg mellett sem mehetünk el szó nélkül.

 

Felszereltség
A négyféle (narancssárga, zöld, fehér, fekete) színváltozatban gyártott Lumia 830 baloldala teljesen csupasz, vagyis kihasználatlan, az ellentétes oldal pedig a hangerőállító gombpárnak, a bekapcsológombnak, illetve a dedikált exponálógombnak ad otthont. A 3,5 milliméteres füleseket és a microUSB-s adatkábelt, illetve töltőt a felső élen tudjuk csatlakoztatni, az alsó él pedig ugyancsak teljesen üres. A nem vízálló kivitelű telefon vékony hátlapja mögött egy 2200 mAh kapacitású akkumulátor található, mely szerényebb képességű, mint a Lumia 930-ban lévő 2420-as akksi, de azért az 1-1,5 használati időt így is simán hozza. SIM-kártyából a nano példányokat lájkolja a készülék, ezenkívül pedig pozitívum, hogy ezúttal a microSD memóriakártyás bővíthetőségről sem feledkezett meg a Nokia.

 

 

Kijelző
A 920-asban LCD volt, aztán a 925-ösbe és a 1020-asba AMOLED került, a 1520-asban pedig ismét LCD figyelt. Aztán jött az AMOLED-es Lumia 930, és akkor a 830-asban vajon mi lehet? Hát persze, hogy LCD, vagyis a Nokia továbbra is folytatja a kijelző-technológiák közötti ide-oda történő ugrálgatást. A szuper mélyfekete ennek megfelelően felejtős, mindenesetre a ClearBlack panel képminőségére még így sem lehet panaszunk, és többek közt a fényerő és a betekintési szögek is rendben vannak. Az akár normál kesztyűben is kezelhető kijelző szélei gyönyörűen le vannak kerekítve, a színprofil szabadon állítható és ugyebár egy ideje már az automatikus kijelzőkép elfordítás is blokkolható a Windows Phone-on.

 

 

Az 5 colos érintőkijelző felbontása 1280×720 pixel, mely párosítás 294 ppi-s pixelsűrűséget eredményez, vagyis a Full HD-t és a 400 feletti ppi-t ezúttal bizony elbukjuk. Némi kárpótlás, hogy a memóriachip nélküli AMOLED-del szerelt Lumia 930-cal ellentétben a Lumia 830-on elérhető a Glance Screen, mely ráadásul a korábbiaknál több infót, így akár időjárás adatokat is képes kitenni a készenléti kijelzőre. A dupla koppintásos felébresztési lehetőség továbbra is adott, a virtuális QWERTY billentyűzet 5×10, illetve 8×8 milliméteres gombokat vonultat fel, az LCD alatti három megvilágított érintőgomb pedig a következő funkciókkal bír: vissza, kezdőoldal, illetve keresés. A kijelző felett ott figyelnek a szokásos szenzorok, illetve az f2,4-es fényerejű, 0,9 megapixeles frontkamera (Lumia 930: 1,2 megapixel).

 

 

Kamera
A 25 milliméteres átmérőjű fekete kameramodul “lelke” egy 10 megapixeles felbontású hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő, mely 1/3,4 colos méretű, 14 mm2 felületű, vagyis az átlagnál mindenképpen kisebb. Összehasonlításképp, a Lumia 930-ban lévő 20 megapixeles szenzor 1/2,5 colos és 25 mm2-es, vagyis 78 százalékkal nagyobb a Lumia 830 képérzékelőjénél (Lumia 1020: 58 mm2, 808 PureView: 85 mm2). A fotófelbontás nem változtatható és nincs képzajcsökkentett 5 megapixeles üzemmód – 4:3-as képarány mellett 9,4 megapixeles, 16:9-es arány mellett pedig 8,3 megapixeles fotók készülnek. A hatlencsés Zeiss objektívben az iparág legvékonyabb optikai képstabilizátora kapott helyet, mely rossz fényviszonyok mellett remek szolgálatot tesz, és általánosságban véve elmondható, hogy a képminőséggel elégedettek lehetünk. Íme néhány tesztfotó – klikk az eredeti méretű felvételekhez:

 

 

 

Jó hír, hogy a 930-féle f2,4-es fényerőt f2,2-re növelte a gyártó, azért viszont kár, hogy LED-segédfényből nem kettőt, hanem csak egyet kapunk. Makró módban minimum 10 centiméteres tárgytávolságra érdemes felkészülni, veszteségmentes zoom és RAW üzemmód nincs a fedélzeten. Említést érdemel többek közt az IS100 és ISO3200 között állítható fényérzékenység, az 1/16000 és 4 másodperc között manuálisan állítható záridő, a 2/5/10 másodperces időzítő, a sorozatfelvevő funkció, a 3-5 felvételes expozíciósorozat, illetve az opcionális segédrács. A fotók mellé opcionálisan egy néhány pillanatnyi rövidke MP4 videót is eltárol a kamera, ami egy kicsit színesíti a fotók visszanézését. A Lumia Selfie app révén akár a hátoldali főkamera révén is szelfizhetünk, ezenkívül pedig a már jól ismert Lumia Storyteller legújabb verziója is fel van telepítve alapból a 830-asra.

 

 

 Az optikai képstabilizátor előnyeit ugyancsak maximálisan kiaknázó videófelvevő révén maximum 1920×1080 pixeles felbontású MP4 anyagokat lehet rögzíteni, melyek elsősorban 18,5 Mbit/s-os bitrátájukról, 30 fps sebességükről, illetve kiváló, 5.1-es Dolby hangminőségükről ismerszenek meg. A Lumia 930-hoz képest egyébként némi visszalépést jelent, hogy négy helyett ezúttal “csak” három mikrofont szereltek a telefonba, illetve megjegyzendő, hogy a hamarosan érkező új Lumia Camera alkalmazás révén a 930-as nagytesó 4K videófelvevőt fog kapni. Tesztvideónk:

 

Szoftver
A Windows Phone 8.1 operációs rendszer adottságait itt most nem soroljuk fel újra, hiszen ezt korábban már többször is megtettük – ezúttal csak és kizárólag a Lumia 830-on debütált és hamarosan a korábbi Lumiákra is elérhető Windows Phone 8.1 Update 1, illetve a Lumia Denim újdonságaival foglalkozunk. Ezek közül egyet fentebb már említettünk is, ami nem volt más, mint a továbbfejlesztett Glance Screen. Új fejlesztés továbbá az Apps Corner, mellyel csökkentett alkalmazásmennyiségű alapképernyőket állíthatunk össze, így a telefonunkat adott ideig nyugodtan odaadhatjuk egy ismerősünknek vagy kollégánknak.

 

 

A kezdőoldalon immár mappákat is létre lehet hozni, még pedig egyszerűen oly módon, hogy az egyik csempét ráhúzzuk a másikra, ezenkívül pedig a mappáknak saját nevet is lehet adni. Az Internet Explorer a korábbiaknál gyorsabban tölti be a mobil weboldalakat, új funkciókkal okosodott az SMS-kezelés, új VPN funkciókat kapunk, az ébresztőóra pedig immár állítható időtartamú szundi funkcióval is bír. Végül, de nem utolsó sorban a Cortana személyi asszisztenst is továbbfejlesztette a Microsoft, azonban mivel ez a feature még sokáig nem fog tudni magyarul, kipróbálásához angolra kell állítani a készülék nyelvét.

 

 

Hardver
A 28 nanométeres csíkszélességű Qualcomm MSM8926, ismertebb nevén a Snapdragon 400 chipset már régi ismerősünk, és ilyen okosság található többek közt az olcsóbb Lumia 635-ben és Lumia 735-ben is, vagyis a high-end kategóriás Snapdragon 800 megmarad a Lumia 930/1520 kiváltsága. Mivel a WP nem igazán zabálja az erőforrásokat, elmondható, hogy a négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A7 processzormag és az Adreno 305-ös grafikusgyorsító alapvetően gördülékeny használati sebességet biztosít. 2 GB RAM helyett ezúttal be kell érnünk 1 GB-tal, a 16 GB integrált flashmemóriából pedig alaphelyzetben mintegy 10,5 GB szabad, és persze a microSD bővíthetőségről, illetve a 2×15 GB OneDrive tárhelyről sem szabad megfeledkeznünk. Wireless fronton igazi Kánaán fogadja az ember fiát vagy éppen lányát: 150/50 Mbit/s-os sebességgel hasít az LTE, maximum 42/5,76 Mbit/s-ra képes a HSPA+, a dual band Wi-Fi a/b/g/n szabványú, a Bluetooth 4.0-ás, valamint többek közt NFC-t és GPS-vevőt pakoltak a telefonba. USB OTG és infravörös port (tévé távirányításhoz) nincs a készülékben.

 

 

Extrák
A más készülékekről történő átköltözést hatékonyan segíti a Bluetooth kapcsolatra épülő gyári Adatátvitel applikáció, melyen kívül Adatforgalmi segédet és Tárterület segédet is kapunk Redmondból. Az igen masszív Office támogatás teljesen magától értetődik, csakúgy, mint a fejlett navigációs és térkép szolgáltatásokat felvonultató Here Drive+, illetve Here Maps. Bing és MSN alkalmazásból rengeteget tartalmaz a Lumia 830, így például van egészség/fitnesz, hírek, időjárás, pénzügy, repcet, sport és utazás vonatkozású app is. A WP multimédiás képességeit már jól ismerjük, és remek dolog, hogy a 830-ban többek közt sztereó FM rádió is található. A gyári alapcsomagban egy 1,5 A-es vezetékes töltő lapul, de a készülék akár wireless chargerrel is minden további nélkül tölthető. Újdonság a Nokia DT-903-as smart wireless töltő, mely 59 euró ellenében színes fényeffekteket, valamint Bluetooth 4.0 és NFC támogatást vonultat fel, ezenkívül pedig a 79 eurós Nokia HD-10-es Miracast adapter mellett sem mehetünk el szó nélkül.

 

 

Konklúzió
A magyarországi kereskedésekben ezekben a napokban felbukkanó Nokia Lumia 830 egy nagyon gyorsan megszerethető, pofás külcsínű, jó minőségű és fürge Windows Phone okostelefon, mely még a Lumia 930-hoz képest több helyen megvágott tudása ellenére is komoly rajongói tábort szerezhet magának. Persze csak akkor, ha az árcédula nincs nagyon elrondítva. Az 550 eurós listaárú Lumia 930 után a Lumia 830 330 eurós áron nyit, ami átszámítva valamivel több mint 100 ezer forintra jönne ki. Azonban mivel ez az adók és kedvezmények nélküli listaár, a készülék itthon hivatalosan 130 ezer forintos áron startol el, ami sajnos igen magas ár egy alapvetően közép, vagy felső-középkategóriás telefonért (szürkeimportban: 115 ezer forint). Ha esetleg ezt sokalljuk, akkor érdemes lehet néhány pillantást vetni a 85 ezer forintos és ugyancsak vadonatúj Lumia 735-re – az alábbi fotókon a 735, a 830 és a 1020 látható egymás mellett:

 

 

Összehasonlításképp, a kifutó Lumia 925 mostanság legolcsóbban 70 ezer forint magasságában gyűjthető be, a kamerabajnok Lumia 1020-ért minimum 100 ezer forintot kérnek el, a Lumia 930 legalább 130 ezer forintot kóstál, a gigantikus Lumia 1520 ára pedig valahol 110 ezer forint magasságában kezdődik, de persze a szürkeimportos készülékekkel nem árt vigyázni. Android fronton említést érdemel többek közt az 5,3 colos Sony Xperia T3 mely 85 ezer forint magasságában indít, illetve az 5,5 colos HTC Desire 816 a maga 100 ezer forint körüli árával. Ez utóbbi delikvensek a 830-nál némileg gyorsabb chipsetet és combosabb akksit virítanak, viszont teljesen műanyagból vannak és a kamerájuk OIS nélküli.

Nokia Lumia 830
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, jól eltalált méret és design, korrekt fotóminőség, optikai képstabilizátor, bővíthető memória, cserélhető akkumulátor, legfrissebb WP 8.1 Update 1 szoftver, továbbfejlesztett Glance Screen, komoly Office és navigációs támogatás, fejlett adatátviteli megoldások, vezeték nélküli tölthetőség, FM-rádió, három mikrofon.
Negatívum: a Lumia 930-énál egyszerűbb kijelző és chipset, 1 GB-ra csökkentett RAM, az akkumulátor lehetne nagyobb kapacitású, a kamera lehetne kicsit gyorsabb, a videófelvevő nem tud Ultra HD-t, a frontkamera kis felbontású, magas kezdőár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik