elemző béla (Array)
Média

Új emberek felügyelete alatt az állami média

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 03. 02. 11:33

Korábban a témában:

Csakúgy mint tavaly, ezúttal is sorsolással döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán a Közszolgálati Testület civil jelölő szervezeteiről. Az NMHH közlése alapján így hamarosan véglegessé válhat a közmédia társadalmi felügyeletére kijelölt grémium összetétele.

Az új testület idén március 31-én kezdheti meg munkáját, megbízatása három évre szól majd.

A sorsolást megelőzően egyébként 28 jelölő szervezet jelentkezett, de három esetben az NMHH megtagadta a regisztrációjukat.

A médiatörvény alapján sorsolás nélkül, automatikusan delegálhat egy-egy főt a

 • Magyar Tudományos Akadémia
 • a Magyar Katolikus Egyház
 • a Magyarországi Református Egyház
 • a Magyarországi Evangélikus Egyház
 • a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
 • a Magyar Olimpiai Bizottság
 • a Magyar Rektori Konferencia
 • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A Magyarország települési önkormányzatainak szövetségei, szervezetei és a családok érdekeit védő szervezetek kategóriáiban előzőleg egy-egy nyilvántartásba vett jelölő szervezet volt, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak kategóriájában érvényes jelölés nem volt, így innen nem delegálnak tagot, de ez nem jelent akadályt a testület működésében. További három kategóriában – szomszédos államok magyar kulturális szervezetei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei, kulturális szervezetek – a hatóság több jelölő szervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, mely jelöltek kerülhetnek be a Közszolgálati Testületbe.

A szerdai sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe:

 • a Kolozsvári Magyar Diákszövetség
 • a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete
 • az Arany János Alapítvány

A jelentkezők hat csoportba kérhették nyilvántartásba vételüket, és az egy tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy küldhet képviselőt a testületbe. Ha egy kategóriába több szervezet is jelöl tagokat, a szervezetek megállapodhatnak egymással a delegált személyről. Ha nem születik ilyen egyezség, az NMHH sorsolással dönti el, hogy melyik szervezet jelöltje delegálható, közölte a médiahatóság.

A Közszolgálati Testület feladata a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyelet és a közszolgálatiság érvényesülésének ellenőrzése.

A grémium elnökét saját tagjai közül választja.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.