Budapest, 2017. január 19.
Az Alexandra könyvesháza Budapesten, a Károly körúton 2017. január 19-én.
MTI Fotó: Marjai János
Média

A Central Csoport bejelentette: segít a könyvpiaci válsághelyzetben

24.hu
24.hu

2017. 01. 27. 16:36

A Central Csoport vezetősége közölte, hogy segítséget nyújtanak a cégcsoporthoz tartozó kiadói a magyar könyvpiac értékesítési hálózatának fenntartásához.
Korábban a témában:

A Central Csoport kiadói a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjaként folyamatosan részt vesz a szakmai egyeztetésekben, és minden lehetséges eszközzel támogatja az elmúlt napokban nagy médiavisszhangot is kiváltó könyvpiaci válsághelyzet megoldását – írja a cégcsoport pénteki bejelentéséről az mmonline.hu.

A segítséget azért ajánlotta fel a Central, mert az egész magyar kultúrafogyasztó társadalmat megrázták azok a magyar könyvpiacról az elmúlt napokban megjelent hírek, melyek az Alexandra könyvhálózatának bedőlésével kapcsolatban megjelentek. A helyzet komolyságára utalt korábban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy egy elhúzódó könyvpiaci válság legnagyobb veszélye, hogy öt-tízmilliárdnyi fogyasztói árukészlet zúdul a kiadókra, annak szállítási és raktározási költségeivel együtt. Ennek következtében drasztikus leárazási hullám indulhat be, ami évekre tönkreteheti a rendszerváltás óta négy nagyobb válságot is megélt magyar könyvszakmát.

Még ennél is veszélyesebb az, hogy egy jelentős értékesítő eltűnése az értékesítési pontok számának csökkenését, és a piac hosszú távú zsugorodását okozhatja, amelynek következtében becsléseink szerint a kiadók elveszíthetik forgalmuk akár 20 százalékát is. Ezen felül a kereskedelmi erők további koncentrációjával a kiadók alkupozíciója és így nyereségessége is romlana

– ezt már Szügyi Gergely, a Central Csoport képviselője mondta.

A piaci szerkezetéből fakadóan az ellátási lánc egyes szereplőinek működési problémái kihatnak magára a teljes piacra is. A szereplőknek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a kialakult problémák teljes körű rendezésére nincsenek kész forgatókönyvek, nincs egyetlen, minden szempontból jó megoldás. A könyvkiadóknak komoly terhekkel kell megbirkózniuk, ezért a Central Csoport kiadói maguk is osztoznak ezen terhek viselésében – írják az oldalon, ahol a bejelentést tették.

Dr. Szemere Gabriella, a Central és Animus kiadók ügyvezetője hozzátette:

Bizakodásra ad okot, hogy a könyv és olvasás szeretete olyan megkérdőjelezhetetlen közös értéke minden érintettnek, ami lehetővé teszi a válságrendezéshez szükséges szakmai összefogást.

A Central régi szereplője a hazai könyvpiacnak, 2003 óta foglalkozik könyvkiadással, termékportfóliójába többek között ismeretterjesztő kötetek, mese- és szakácskönyvek, illetve szórakoztató irodalmak tartoznak.

Varga Zoltán, aki már korábban is kiállt a könyves szakma társadalmi jelentősége mellett, rámutatott:

A Central Csoport célja, hogy ebben az igen érzékeny helyzetben a lehetőségekhez mérten a legkevésbé sérüljenek az olvasók érdekei, azaz a kiskereskedelmi könyvértékesítés kiesések nélkül működhessen a továbbiakban is. A Central Csoport szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a vállalatcsoport üzleti érdekein túlmenően is segítséget nyújtsanak a könyvkiadási és értékesítési vertikum problémáinak megoldásához. Ehhez jó alapot biztosít, hogy a cégcsoport stabil, megbízható partnerségeket épített a múltban, most is ezeknek az üzleti, és emberi kapcsolatoknak az erejében bízik.

Az egyeztetésekről Szügyi Gergely hozzátette:

A felhalmozott tudásunkat, szakmai, és szervezeti erőforrásainkat most arra kell használnunk, hogy fenntartsuk a bolthálózati értékesítési rendszer stabilitását. Nehéz a feladat, de hiszünk a célban, és partnereink erejében. Sok a tisztázandó kérdés, de azt gondolom, azzal segítjük most a legtöbbet a szakmának, ha együttműködünk az Alexandra kiskereskedelmi értékesítési hálózatának fenntartásában, és újraszervezésében. A könyvpiac minden szereplőjének közös érdeke, hogy kiszámítható, tervezhető üzleti feltételek mellett működjön a piac, ami képes organikusan együtt fejlődni az olvasók igényeivel.

(A 24.hu kiadója a Central Digitális Média Kft., mely tulajdonosi átfedésben van a Central Csoporttal.)

(Kiemelt kép: Fotó: MTI / Marjai János)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.