Média

A Népszavát eredetileg felvásárló liechtensteni cég ügyvédje szerint Tombornak és Habonynak nem volt köze az ügylethez

Népszava
Népszava
A Népszavát és a Geomedia lapjait eredetileg megvásárolni kívánó liechtensteni bejegyzésű XXI Century Invest jogi képviselője, Illés Géza Márton szerint a cégnek nem voltak politikai motivációi és nem állnak kapcsolatban a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor Andrással, Orbán Viktor volt biztonságpolitikai főtanácsadójával.

Tisztán pénzügyi befektetésként tekintett a volt Geomedia-lapok, köztük a Népszava megvásárlására a liechtensteini, XXI. Century Invest AG, amelynek “nem voltak és nincsenek semmilyen politikai motivációi” – közölte Illés Géza Márton ügyvéd, a cég képviselője a hvg.hu szerint.

Az ügyvéd azt írta, hogy a társaság egy kizárólag liechtensteini és német magánszemélyekből álló befektetői kör érdekeltségébe tartozik, a vezetői kizárólag liechtensteini, svájci illetve német magánszemélyek.

Hozzátette azt is, hogy a cég “tulajdonosa, befektetői, vezetői soha semmilyen üzleti vagy egyéb kapcsolatban nem álltak, és nem állnak Tombor András magyar üzletemberrel, bármilyen ellenkező értelmű állítás újságírói spekuláció”.

Illés Géza Márton az Átlátszón december 20-án megjelent cikkre reflekált, amely szerint az ügyvédet a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor Andráshoz, Orbán Viktor volt biztonságpolitikai főtanácsadójához lehet kötni. Az ügyvéd az Átlátszó cikke szerint több olyan cégben is vállalt tisztséget, amelyben korábban vagy azóta Tombor, illetve a hozzá köthető Morando Tőkealap Kezelő egyéb vezetői megfordultak, bár nem okvetlenül ugyanakkor.

Az Átlátszó cikke után nem sokkal közölték egyébként, hogy a Népszava korábbi tulajdonosa felbontotta a XXI Century Invest AG-vel kötött adásvételi szerződést, és a napilapot, valamint a Szabad Földet, illetve a Vasárnapi Híreket, valamint a többi Geomédia-lapot Puch László volt MSZP-s pártpénztárnok és Simon Dénes közösen tulajdonolt ausztriai érdekeltségének, a Horizont Handels und Industrie AG cégnek adják el.

Daniel Vogt, a XXI Century Invest AG nevében a lapok felvásárlására vonatkozó adásvételi szerződést korábban aláíró liechtensteini üzletember tegnap azt mondta portálunknak, hogy folyamatban lévő tranzakcióról és tárgyalásokról van szó, ezért arról nem beszélhet. E nyilatkozat alapján úgy tűnik, a liechtensteiniek még most sem tekintik lezártnak az ügyletet, hiába is mondták fel a velük kötött adásvételi szerződést. Ezek után megpróbáltuk megkérdezni, mit szól ehhez Puch László, de ő a saját hangján először azt közölte, hogy nem fogjuk tudni elérni őt, majd amikor rákérdeztünk, hogy de hát éppen vele beszélünk, nem sokkal később azt mondta, nem kíván nyilatkozni és bontotta a vonalat. Pedig bőséggel lettek volna hozzá kérdéseink.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik