Média
Daniel Vogt

Nem tettek le a Népszaváról a kikosarazott „liechtensteniek”?

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 12. 21. 10:22

Megkérdeztük a Népszavát egy októberi bejelentés szerint felvásárolni kívánó, Liechtensteinben bejegyzett és Tombor Andrással, Habony Árpád hitelezőjével is kapcsolatba hozható XXI Century Invest AG cég képviselőjét, mit szólnak hozzá, hogy felmondják velük az aláírt adásvételi szerződést. A válasz alapján úgy tűnik, ők még nem tekintik lezártnak az ügyletet.
Korábban a témában:

A tegnapi nap váratlan fejleménye volt, hogy bejelentették: felmondják azzal a liechtensteini XXI Century Invest AG nevű céggel az adásvételi szerződést, mely egy októberi bejelentés értelmében felvásárolta volna a Népszava napilapot, valamint a Geomédia kiadó lapjait, a Vasárnapi Híreket, a Szabad Földet és hozzá tartozó egyéb médiatermékeket. Az új tulajdonos ehelyett egy Ausztriában bejegyzett cég, a Horizont Handels und Industrie AG, mely az MSZP volt pénztárnokának, Puch Lászlónak és Simon Dénesnek a tulajdonában áll.

Bár egy minapi, az Átlátszón megjelent újságcikkből kiderült az is, hogy a XXI Century Invest AG összefüggésbe hozható Tombor Andrással, Habony Árpád hitelezőjével, a hivatalos közlés szerint a lapokat megvásárolni kívánó liechtensteini bejegyzésű XXI. Century Invest AG-vel kötött megállapodás egyoldalú felmondására mégsem emiatt került sor, hanem mert “a szerződés hatályba lépéséhez szükséges feltételek többszöri hosszabbítás után sem teljesültek. Az októberi aláírás óta bekövetkezett események kiszámíthatatlansága nemcsak a lapok stabil finanszírozását nehezítették meg, de megkérdőjelezték a külföldi tulajdonosjelöltek elkötelezettségét a lapok szellemiségének, közéleti-politikai irányultságának megőrzése mellett”.

Ennek kapcsán megkérdeztük Daniel Vogt üzletembert, aki annak idején aláírta a liechtensteini XXI Century Invest AG nevében a Népszava, a Vasárnapi Hírek, a Szabad Föld és a Geomédia többi lapjára vonatkozó adásvételi szerződést, mit szólnak a fejleményhez, meg tudják-e erősíteni, hogy felmondták velük a szerződést, igaz-e, hogy ők az abban foglaltakat állítólag nem teljesítették, és hogy emiatt meghiúsult az ügylet. Kíváncsiak voltunk, pontosan mi történt az ő szemszögükből, illetve mit fognak most tenni, hogy a Népszavát végül másnak adták el.

Daniel Vogt két nyelven, magyarul és angolul küldte meg meglehetősen rövid egymondatos válaszát:

Nem kommentálunk folyamatban lévő tárgyalásokat/tranzakciót. (“We do not comment any ongoing negotiation & transaction.”)

Vagyis ez alapján úgy tűnik, a “liechtensteniek” egyelőre úgy tekintik, még továbbra is folyamatban van a tranzakció és az adásvétellel kapcsolatban tárgyalásokat folytatnak, azaz még nem teljesen mondtak le a lap felvásárlásáról.

Pedig eközben a XXI Century Invest AG helyére tegnap bejelentett új tulajdonos, Puch László már nagy álmokat dédelgetve beszélt egy rádióinterjúban a lappal kapcsolatban. Azt mondta, reméli, hogy sikerül felfuttatni a Népszava példányszámát 35 ezerre. Elmondta azt is, miért pont osztrák cégen keresztül veszi meg a lapot.

FRISSÍTÉS: Fenti cikkünk megjelenését követően telefonon kerestük meg Puch Lászlót. A vele lefolytatott, szokatlanra sikeredett beszélgetésünkről itt írtunk.

A Népszava meglehetősen érdekes fordulatokban bővelkedő tulajdonosváltásáról itt találja cikksorozatunkat.

(Kiemelt kép: Daniel Vogt, a XXI Century Invest AG nevében az adásvételi szerződést korábban aláíró liechtensteini üzletember)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.