Média

Új fázisban a magyarországi Szupergyors Internet Projekt

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 13:05

Több mint 40 szolgáltató pályázott a legalább 30 Mbit/sec sávszélességű internetkapcsolat országos szintű kiépítését célzó Szupergyors Internet Projekt keretében.

A Szupergyors Internet Projekt, amely a legalább 30 Mbit/sec sávszélességű internetkapcsolat országos szintű kiépítését célozza, az eddigi legnagyobb hírközlő-hálózati beruházási program Magyarországon. A mintegy 100 milliárd forintot megmozgató, nagyobb részben vissza nem térítendő forrásra épülő pályázat első ütemére több mint 40 szolgáltató pályázott. Ezek bírálata hamarosan lezárul, és még idén megindulhat a hálózatfejlesztés. Egy mai konferencián az ágazat meghatározó szereplői adnak tanácsokat, és a Lengyelországban már lezajlott beruházások tapasztalatait is megismerhetik a résztvevők.

A minimum 30 megabites sávszélességet ígérő beruházás azért kiemelt jelentőségű, mert jelenleg több mint 1 millió hazai háztartásban még elvi lehetősége sincs annak, hogy valaki otthonra nagysebességű internet rendeljen magának. Pedig az EU felé is tettünk erre vonatkozó vállalásokat, amelyeket 2020-ig meg kellene valósítani, sőt a kormány célkitűzése, hogy a lefedettségi célt már 2018-ra, vagyis két éven belül elérjük.

A mai konferencia kapcsán az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) közölte: a mintegy 75 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós forrásból, valamint az ezekhez igényelhető több tízmilliárd forintnyi kedvezményes hitelkonstrukcióból álló keretre vonatkozó pályázatok beadása az első ütemben két körben zajlott, a második kör tisztázó kérdései még ebben a hónapban lezárulnak. Az első szerződések megkötése, ezzel a beruházások megindulása tehát kézzelfogható közelségbe került. A GINOP 3.4.1. és GINOP 8.2.1. pályázatok állásáról, valamint a program egészéről a legfrissebb információkat ma a Kerepestarcsán megrendezendő „Együtt a szélessávért” konferencián ismerhetik meg az ágazati szakemberek, ahol Debreceni Győző, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektvezetője értékeli ezeket.

A szükséges hálózati infrastruktúra kiépítéséhez azonban a forrásokon túl szükség van arra is, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő szintű gyakorlati tudás, tapasztalat is. Ezek megszerzésében segíthet már lezajlott projektek megismerése, kiértékelése. A konferencián ezért a kormányzat, a szolgáltatók, a beruházók, a kivitelezők, a tervezők, az eszközbeszállítók és a projektmenedzsmentek vitatják meg nemcsak a terület legfontosabb kérdéseit, de a konkrét válaszokat is. A már lezárult lengyel szélessávú beruházásokról ugyanis első kézből, maguk a lengyel előadók adnak hasznos információkat.

A PannonCom-Kábel, a Metalcom és a HP Enterprise által szervezett konferencia média együttműködő partnere az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). Dr. Kopiás Bence, az Infotér elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a minden korábbinál nagyobb horderejű és keretösszegű program jelentős projektmenedzsmenti, tervezői, kivitelezői, valamint kapacitásbeli kihívás elé állítja a piac szereplőit. Ezek leküzdésében különösen hasznos megismerni és elemezni a más országokban már lezajlott hasonló projektek tapasztalatait. Ezért fontos szerinte, hogy minden ilyen fellelhető gyakorlati ismeretet megismerjenek és megfelelően hasznosítsanak a hazai szakemberek, hogy ezek a tapasztalatok is erős alapot adjanak a magyar program sikeréhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JUNE 21: Special counsel Robert Mueller (C) leaves after a closed meeting with members of the Senate Judiciary Committee June 21, 2017 at the Capitol in Washington, DC. The committee meets with Mueller to discuss the firing of former FBI Director James Comey.   Alex Wong/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.