Média

A vasárnapi boltnyitás a sajtópiacot is újratervezésre készteti

ujsagok(210x140).jpg (Array)
ujsagok(210x140).jpg (Array)
Korábban a vasárnapi újságok egy részének megjelenését szombatra kellett átütemezni. Mi lesz velük most, hogy valamivel több mint egy év után a kormánypártok visszavonulóra kényszerültek, és újra kinyithatnak a kereskedelmi egységek? Megkérdeztük a legfőbb érintetteket, hogyan készülnek az új korszakra.

Még bizonytalannak tűnik, hogy mi lesz a vasárnapi boltzár előtti időszakot megelőzően még vasárnaponként megjelenő újságokkal az új helyzetben – foglalható össze egy mondatban a 24.hu piaci körkérdése alapján, amit a vasárnapi sajtópiacon érdekelt néhány piaci szereplőhöz intézett.

A vasárnapi újságok jelentős részét – nevükkel is ellentmondva – az üzletek 2015. március óta tartó vasárnaponkénti zárása miatt a kiadók kénytelenek voltak szombatra átütemezni. A boltzár hatással volt a Vasárnapi Blikk, a Vasárnapi Hírek és a Vasárnapi Bors megjelenésére, de például a Nemzeti Sport és a Vasárnap Reggel továbbra is vasárnap jelent meg.

A Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia vezérigazgatója, Dobricza Gabriella a 24. kérdésére azt mondta, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlését részben saját sikerüknek is érzik, mivel a Vasárnapi Hírek a kezdetektől a népszavazás mellett foglalt állást és következetesen kiállt a szabad nyitva tartás ügye mellett.

Köszönettel tartozunk a Vasárnapi Hírek olvasóinak, hogy a boltbezárás nem tudott jelentős károkat okozni, növekvő olvasói táborunk hűséges maradt és már szombaton megvették a kiadásunkban megjelenő újságunkat.

– nyilatkozta Dobricza Gabriella.

A vezérigazgató arra a kérdésünkre, hogy visszaállnak-e a megjelenéssel vasárnapra, így felelt:

Az új helyzetben mi nem esnénk a kapkodás hibájába, az olvasóink visszajelzése és az újra nyíló árushelyek számának ismeretében hozunk döntést. Addig a lap továbbra is szombattól kapható, vagyis ami biztos: vasárnap nem volt és nem is lesz Vasárnapi Hírek nélkül.

A piac meglepettségére, illetve óvatosságára utal a többi piaci szereplő magatartása. Még hétfőn, a boltzár eltörlésének bejelentésekor megkerestük a Vasárnap Reggelt és a Nemzeti Sportot kiadó Mediaworksöt, hogy megismerjük véleményüket. Bár először választ ígértek, az végül többszöri egyeztetés után sem érkezett. Piactársuk, a Vasárnapi Blikket kiadó Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország sem bizonyult egyelőre közlékenynek: későbbre ígérnek tájékoztatást arról, hogy a boltzár mennyire érintette őket hátrányosan, illetve terveznek-e változtatást az új helyzetben a terjesztés, illetve a megjelenés kapcsán.

Egyébként a lapkiadókat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöke sem lát még tisztán az ügyben. Kovács Tibor a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta, egyelőre nehéz megjósolni, pontosan milyen hatása lesz a lappiacra a boltok vasárnapi nyitva tartásának, ehhez ugyanis tudni kellene, hogy tömegesen nyitnak-e ki újra a boltok. Annak szerinte egyébként a sajtópiacra is kedvező hatása lehetne. Ha viszont a műszakpótlékok kifizetési kötelezettsége miatt kevesebb áruház lesz nyitva, akkor a lapforgalom sem növekszik érdemben szerinte. Kovács azt is nyilatkozta, hogy több újság – mint például a Vasárnapi Bors és a Vasárnapi Hírek – még hasznot is tudott húzni a szombati megjelenésből, ugyanis ezen a napon nagyobb a kereskedelmi forgalom, ami a lappiacra is kedvező hatással volt. Kovács Tibor hozzátette, arra számít, hogy a kiadók maradnak ennél a gyakorlatnál, vagyis a vasárnapi számaik továbbra is szombaton kerülnek a boltok polcaira, de a vasárnap nyitva tartó üzletekben is megvásárolhatók lesznek. A kiadóknak tehát egy nappal több áll rendelkezésükre kiadványaik értékesítésére.

Természetesen amennyiben friss hír érkezik a kiadóktól az ügyben, még visszatérünk a kérdésre.

Update: A Vasárnapi Bors kiadója, a Lapcom sem döntött még. Azt mondják egyébként, nagyon bejött nekik a szombati megjelenés, de most elemzik a helyzetet. A részletek itt.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik