ujsagok(430x286).jpg (Array)
Média

A vasárnapi boltnyitás a sajtópiacot is újratervezésre készteti

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 04. 13. 15:15

Korábban a vasárnapi újságok egy részének megjelenését szombatra kellett átütemezni. Mi lesz velük most, hogy valamivel több mint egy év után a kormánypártok visszavonulóra kényszerültek, és újra kinyithatnak a kereskedelmi egységek? Megkérdeztük a legfőbb érintetteket, hogyan készülnek az új korszakra.
Korábban a témában:

Még bizonytalannak tűnik, hogy mi lesz a vasárnapi boltzár előtti időszakot megelőzően még vasárnaponként megjelenő újságokkal az új helyzetben – foglalható össze egy mondatban a 24.hu piaci körkérdése alapján, amit a vasárnapi sajtópiacon érdekelt néhány piaci szereplőhöz intézett.

A vasárnapi újságok jelentős részét – nevükkel is ellentmondva – az üzletek 2015. március óta tartó vasárnaponkénti zárása miatt a kiadók kénytelenek voltak szombatra átütemezni. A boltzár hatással volt a Vasárnapi Blikk, a Vasárnapi Hírek és a Vasárnapi Bors megjelenésére, de például a Nemzeti Sport és a Vasárnap Reggel továbbra is vasárnap jelent meg.

A Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia vezérigazgatója, Dobricza Gabriella a 24. kérdésére azt mondta, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlését részben saját sikerüknek is érzik, mivel a Vasárnapi Hírek a kezdetektől a népszavazás mellett foglalt állást és következetesen kiállt a szabad nyitva tartás ügye mellett.

Köszönettel tartozunk a Vasárnapi Hírek olvasóinak, hogy a boltbezárás nem tudott jelentős károkat okozni, növekvő olvasói táborunk hűséges maradt és már szombaton megvették a kiadásunkban megjelenő újságunkat.

– nyilatkozta Dobricza Gabriella.

A vezérigazgató arra a kérdésünkre, hogy visszaállnak-e a megjelenéssel vasárnapra, így felelt:

Az új helyzetben mi nem esnénk a kapkodás hibájába, az olvasóink visszajelzése és az újra nyíló árushelyek számának ismeretében hozunk döntést. Addig a lap továbbra is szombattól kapható, vagyis ami biztos: vasárnap nem volt és nem is lesz Vasárnapi Hírek nélkül.

A piac meglepettségére, illetve óvatosságára utal a többi piaci szereplő magatartása. Még hétfőn, a boltzár eltörlésének bejelentésekor megkerestük a Vasárnap Reggelt és a Nemzeti Sportot kiadó Mediaworksöt, hogy megismerjük véleményüket. Bár először választ ígértek, az végül többszöri egyeztetés után sem érkezett. Piactársuk, a Vasárnapi Blikket kiadó Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország sem bizonyult egyelőre közlékenynek: későbbre ígérnek tájékoztatást arról, hogy a boltzár mennyire érintette őket hátrányosan, illetve terveznek-e változtatást az új helyzetben a terjesztés, illetve a megjelenés kapcsán.

Egyébként a lapkiadókat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöke sem lát még tisztán az ügyben. Kovács Tibor a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta, egyelőre nehéz megjósolni, pontosan milyen hatása lesz a lappiacra a boltok vasárnapi nyitva tartásának, ehhez ugyanis tudni kellene, hogy tömegesen nyitnak-e ki újra a boltok. Annak szerinte egyébként a sajtópiacra is kedvező hatása lehetne. Ha viszont a műszakpótlékok kifizetési kötelezettsége miatt kevesebb áruház lesz nyitva, akkor a lapforgalom sem növekszik érdemben szerinte. Kovács azt is nyilatkozta, hogy több újság – mint például a Vasárnapi Bors és a Vasárnapi Hírek – még hasznot is tudott húzni a szombati megjelenésből, ugyanis ezen a napon nagyobb a kereskedelmi forgalom, ami a lappiacra is kedvező hatással volt. Kovács Tibor hozzátette, arra számít, hogy a kiadók maradnak ennél a gyakorlatnál, vagyis a vasárnapi számaik továbbra is szombaton kerülnek a boltok polcaira, de a vasárnap nyitva tartó üzletekben is megvásárolhatók lesznek. A kiadóknak tehát egy nappal több áll rendelkezésükre kiadványaik értékesítésére.

Természetesen amennyiben friss hír érkezik a kiadóktól az ügyben, még visszatérünk a kérdésre.

Update: A Vasárnapi Bors kiadója, a Lapcom sem döntött még. Azt mondják egyébként, nagyon bejött nekik a szombati megjelenés, de most elemzik a helyzetet. A részletek itt.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.