Belföld

Vasárnapi nyitvatartás: a kormány tanulmányában szó sincs arról, amiről a kormány beszél

Rogán Antal szerint nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

Amikor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal kabinetminiszter hétfőn bejelentették, hogy a kormány azt javasolja az országgyűlésnek, vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, a két tárcavezető azt mondta, azért döntöttek így, mert

amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is.

És az emberek azt mondták, utálják a boltzárat.

Varga is, Rogán is beszélt egy tanulmányról (itt), ami alapján meghozták a döntést, azt mondták, nyilvánosságra is hozzák. A sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági tárca vezetője hosszasan sorolta, hogy – a jelentés szerint – egyébként gazdaságilag a boltzár működik:

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kiemelkedően jó évet zárt 2015-ben a magyar kiskereskedelem. A naptárhatással korrigált adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2015-ben 5,6 százalékos egész éves növekedést mutat.
  • A napi fogyasztási cikket értékesítő boltok piaci részesedése esetében is megfigyelhető kisebb változás. A Nielsen felmérése szerint a 401-2500 m2 méretű üzletek piaci részesedése nőtt 1 százalékkal, míg a 2500 négyzetméter feletti üzleteké csökkent 1 százalékkal.
  • 2016 februárjában az előzetes adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom 6,4%-kal nőtt éves alapon.
  • 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelemben foglalkoztatottak létszáma, továbbra is vannak betöltetlen álláshelyek az ágazatban.
  • Majd részletezik, hogy a boltok is lereagálták a zárvatartást.
  • A Tesco szerint a boltzár tudatosabb vásárlói magatartás kialakulását hozta.
  • Az Auchan is a vásárlói szokások gyors változásáról számolt be.
  • A franchise-rendszerben működő CBA-nak még nincsenek meg a 2015-ös évről szóló összesített adatai.
  • A Spar úgy nyilatkozott, őket sem rendítette meg a vasárnapi nyitvatartási tilalom.

A tanulmányt és a hihetetlen sikereket némiképp árnyalja, hogy a Nielsen szerint az elmúlt egy évben bezárt a kiskereskedelmi egységek öt százaléka.

Nők, terror

Majd Rogán Antal rátért arra, hogy visszavonják az egészet.

„Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”, mondta.

az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres.

A tárcavezető szerint a nők miatt kellett visszavonni, nem sikerült őket meggyőzni, sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

De olyan kimutatás nincs a kormány jelentésében, ami arra mutatna rá, hogy a nők, vagy akár a férfiak milyen mértékben utasítják el a boltzárat.

Bár az igaz, hogy Rogán Cecíliának sem tetszett a zárvatartás, erről a férje beszélt, a vasárnapi ebédeknél szokványos is volt a presszió.

A sajtótájékoztatón Rogán arról is beszélt, hogy a kabinet mérlegelte, érdemes-e népszavazást tartani erről a kérdésről és milliárdokat költeni rá, vitázni róla.

„Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye”, mondta.

De se Brüsszelről, se a kötelező betelepítési kvótáról nincs szó a jelentésben.

(A jelentést itt olvashatja el, pdf)

Kiemelt kép: MTI, Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik