Média

Átadták a Pulitzer-emlékdíjat

Pulitzer-emlékdíj Átlátszó.hu
Pulitzer-emlékdíj Átlátszó.hu
Idén csak a tényfeltáró atlatszo.hu portál kapott elismerést.

Egyetlen díjazottként az atlatszo.hu alkotóközösségnek ítélték a hazai sajtó egyik legrangosabb elismerését, a Pulitzer-emlékdíjat, amelyet 1989-ben a magyar származású Paul A. Fábry és a Magyar Hitelbank Rt. alapított a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselő számára Joseph Pulitzer magyar származású amerikai sajtómágnás családjának kizárólagos engedélyével.

A díjátadásról képeket és videót is közzétevő Átlátszó-blog alapján Sipos Lajos, az Alapítvány elnöke a díjátadón Pulitzer Józsefet idézte, aki szerint az igazság a politikai rokonszenvnél fontosabb dolog. Mint mondta, az alapítvány szem előtt tartja az eszmét a független újságírás szempontjából. Az idei egyetlen díjazott, az atlatszo.hu munkatársainak a nyilvánosság átláthatósága iránti elkötelezettsége, az alapítói szándékkal összhangban, valóban a minőségre és objektivitásra törekedő magyar sajtó ügyét szolgálja – hangoztatta a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A hazai emlékdíj odaítéléséről egyébként Sipos Lajoson kívül Bárándy Péter, Győrffy Miklós, Javorniczky István, Kepes András, Martin József és Rangos Katalin döntöttek.

Az Átlátszó 2011-ben jött létre, öndefiníciója szerint civil watchdog (figyelő), amely a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzd, ennek érdekében olvasóktól és pályázati úton kapott támogatásokból működik. A tényfeltáró újságírás mellett sokat tesznek a civil aktivizmus mértékének növelése érdekében is, ezért például közérdekű bejelentéseket is fogadnak, közérdekű adatokat igényelnek és publikálnak, oknyomozó riportokat készít, és az elmúlt évek gyakorlata alapján készek akár bírósághoz is fordulni a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik