origo
Média

A Faktor főszerkesztő-tulajdonosa is György Bencével tart az Origóhoz

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 03. 17. 14:29

Hivatalosan is bejelentették, hogy György Bence, a Faktor.hu portált működtető kft. ügyvezetője lesz a New Wave Media tulajdonába került Origo tartalomigazgatója. A Faktor főszerkesztője és egyben tulajdonosa is vele tart, így a tavaly létrejött szerkesztőség irányítását egyelőre megbízott vezetőre testálják.
Korábban a témában:

györgy bence (györgy bence)
György Bence

Közleményben is megerősítette a New Wave Media azokat a sajtóhíreket, hogy György Bencét nevezik ki az Origo főszerkesztőjének, valamint bejelentették azt is, hogy ugyancsak György Bence látja el a jövőben az Origo-New Wave Média csoport tartalomért felelős igazgatói posztját is.  A TV2 egykori program- és hírigazgatója, aki a kereskedelmi csatornától történt távozása után a cégcsoport a tavaly nyáron létrehozott faktor.hu főszerkesztője volt, az Origo-NWM-nél így nemcsak az Origóért, de a portfóliójába tartozó többi tartalmi portálért is felel: hozzá tartozik a VS.hu, a We Love tematikus oldalak és a Köpönyeg.hu is.

Megbízott főszerkesztő viszi tovább a Faktort

Kiderült az is, hogy a faktor.hu portált működtető Nouvelle Media Kft. ügyvezetője és egyben tulajdonosa, Gábor László is az Origo Mediához igazol, méghozzá ő lesz György Bence helyettese. Ennek ellenére György Bence egy vele most megjelent rövid beszélgetésben azt mondta, hogy nem hagyják magára a faktor.hu-t, mivel az szép látogatottsági adatokkal rendelkezik.

Érdekel a content marketing?


Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A kreativ.hu által készített interjúban György Bence úgy fogalmazott, hogy az oldalnak napi átlag 100 ezer látogatója van, “ezt sikeres projektnek gondolom, büszke vagyok arra, hogy a megalkotásában részt vehettem. Remélem az átmenet, amely a távozásunk után bekövetkezik, gyors lesz”. (Az interjúban ugyan nem térnek ki rá, de a látogatóik jelentős része híraggreátorokból és más látogatóterelő oldalakról pénzért vett látogató, legalábbis ezt állítja a 444.hu, ahogy azt is, hogy a Gemius mérése alapján a faktorosok napi átlagos látogatószáma csak 85 ezer körül alakult.)

A beszélgetésből kiderült az is, hogy az új vezetők személye várhatóan egy hónapon belül eldől majd, a szerkesztőség irányítását addig megbízott főszerkesztőként Turi Zoltán veszi át. (Az interjúból az nem derül ki, hogy Gábor László megtartja-e tulajdonrészét a faktor.hu-ban az új helyzetben. Ezzel kapcsolatban megkerestük az érintetteket, amennyiben választ kapunk, arról még beszámolunk.)

Száraz István, az Origo-NWM csoport vezérigazgatója György Bence kinevezése kapcsán egyébként így fogalmazott a kiadott közleményben:

„Az új vezetők kinevezésével az a célunk, hogy ezt a pozíciót megerősítsük, és az Origo legyen a leggyorsabb és legmegbízhatóbb online hírforrás. Cégcsoport szinten a tartalomgyártás folyamatainak racionalizálása, a különböző identitású, karakterű szerkesztőségek összehangolt működtetése az elvárás. Komoly kihívás mindkettő, de meggyőződésünk, hogy György Bence a megfelelő ember erre a feladatra, nem utolsó sorban azért, mert ő már vezetett hasonló nagyságú szervezetet. Köszönettel tartozom Pálmai L. Ákosnak az Origo most leköszönő főszerkesztőjének az utóbbi másfél évben végzett eredményes munkájáért.”

Az Origo szerkesztőségét a Lázár János luxusútjáról szóló cikksorozat miatt távozni kényszerülő Sáling Gergő munkaviszonyának 2014 nyarán történt megszüntetése óta irányította Pálmai L. Ákos.

A feladat: piacvezetővé válni

Kis hal vette meg a nagyot

Az Origo Media Zrt.-t 13,2 millió euróért (hozzávetőleg 4,2 milliárd forintért) vásárolta meg a New Wave Media (NWM) cég a Magyar Telekomtól 2015 decemberében.

Az Origo Media Zrt. eladására kiírt tender utolsó körébe egyébként a New Wave-en kívül a CEMP (többek között az Index.hu és az InfoRádió tulajdonosa), a Central Médiacsoport (ide tartozik a 24.hu-n kívül például a Nők Lapja),  valamint Gattyán György cége, a Docler Media került be.

A New Wave Media Kft. a cégjegyzék adatai alapján 2014 áprilisában jött létre, mindössze 3 millió forintos alaptőkével. A kkv a 2014-es tört üzleti évben a cégbíróságnak benyújtott eredménykimutatás alapján 6 millió forint mérleg szerinti eredményt tudott elérni. A vállalkozás legnagyobb tulajdonosa egy csehországi vállalkozás, a BAWACO INVEST S. R. O. Ezt a cseh céget Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a vállalkozásaként emlegetik a sajtóban. Szemerey egyébként 11 milliárd forint körüli becsült magánvagyonnal rendelkezik. A New Wave Media másik tulajdonosa a We Love Budapestet is alapító Száraz István, aki a Drycom Informatikai Tanácsadó Kft. nevű cégén keresztül szállt be annak idején a VS.hu-t működtető vállalkozásba.

György Bence a vele ma közölt interjúban tervei kapcsán azt monda, azzal bízták meg, hogy piacvezetővé tegye a cégcsoportot, de hogy hogyan, az nem derült ki, mert jelenleg még a stratégiaalkotáson dolgoznak. Arra a kérdésre, hogy vajon miért pont őt kérték fel a feladatra, azt válaszolta, hogy sokat számíthatott a tévés múlt, illetve az online újságírói és vezetői tapasztalat egyaránt közrejátszott benne. Televíziósként piacvezető műsorokért (Tények, Mokka) felelt, nagy létszámú szerkesztőségeket fogott össze. Megemlítette, hogy az Origo nem ismeretlen terep a számára, mivel 2001 eleje és 2003 vége között majdnem három éven át a hírrovat szerkesztője volt.

A Pálmai L. Ákos által felállított szerkesztőségről azt nyilatkozta, hogy szeretne minden egyes munkatárssal személyesen is megismerkedni, erre elegendő időt kíván fordítani, a közös munka során fog kialakulni minden további.

Arra a kérdésre, hogy a két hasonló összetételű orgánummal a jövőben mi lesz, György Bence azt mondta, hogy jól kiegészítheti egymást az Origo és a VS.

A beszélgetésben szóba került, hogy a VS-ben számos olyan munkatárs is dolgozik, akik annak idején a Sáling-ügy miatt hagyták el az Origót. Az ő sorsukat firtató kérdésre György Bence annyit mondott a Kreatívnak:

“Kevés embert ismerek közülük személyesen, de úgy tudom, összeszokott, jól működő csapat dolgozik a VS-nél. A stratégiaalkotásban fontos szerepet szánunk a VS-ben felgyülemlett tapasztalatnak is.”

Az interjú további részében szóba került György Bence és Andy Vajna kapcsolata is, amiről 2015-ben, a faktor.hu indulását megelőzően György Bence azt nyilatkozta, hogy munkakapcsolatban vannak. “Ő megkért engem, hogy vegyek részt egy pilot projektben, amelynek távlati célja egy önálló közéleti televízió létrehozása. Ez megtörtént, de egyelőre a projekt ennyit tartalmazott.” Hogy a mostani kinevezéssel végleg vége-e a TV2-s álmoknak, azt mondta, hogy az a pályaív logikusnak tűnt,

“azt sem mondom, hogy korábban nem szerettem volna, de az élet másképp hozta. Ám, hogy végül így alakult, annak nagyon örülök”.

A 444.hu szerint egyébként Pálmai L. Ákos leköszönő főszerkesztő jó eséllyel a TV2-nél folytathatja karrierjét.

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.