rádió
Média

Büntetést kapott a Trend FM és a TV2

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2015. 11. 26. 10:11

Több mint százmillió forintos támogatást szavazott meg helyi és körzeti televíziók műsoraira a Médiatanács. A TrendFM (a volt Gazdasági Rádió üzemeltetője) azért kapott bírságot, mert a neve helyett a frekvenciamegjelölést használta. A pécsi Rádió 1 és a Rádió pont 1 Nyíregyháza körül is szabálytalanságokat talált a Médiatanács.

A hatóság szerint a TV2 Mokka egyik júniusi adásában egy ételízesítő szabálytalan népszerűsítésével többször megsértették a termékmegjelenítési törvényi előírásokat, emiatt a Médiatanács 260 ezer forint bírságot szabott ki a csatorna média szolgáltatójára.

A fővárosi 94,2 MHz-en hallható Trend FM-et működtető Műsor-Hang Zrt. 100 ezer forint bírságot köteles fizetni, mert a Médiatanács állítása alapján a rádió a hatósági szerződésében rögzített elnevezés helyett frekvenciamegjelölést használt, valamint mert kevesebb szöveges, közszolgálati és több zenei tartalmat, ismétlést sugárzott szerződéses vállalásainál. (A korábban a 105,9 MHz-en fogható Gazdasági Rádió üzemeltetője a frekvenciája körül kialakult bonyodalmak miatt döntött úgy, hogy inkább Trend FM néven ad be pályázatot egy újabb frekvenciatenderen. Ezt végül meg is nyerte, így kapta meg a 94,2 MHz-et, majd kérte Médiatanácstól, hogy a már megszokott Gazdasági Rádió néven működhessen tovább, ám ezt a Médiatanács októberben elutasította, mondván, a cég nem ilyen néven pályázott és kötött szerződést. Így a Gazdasági Rádió nevet ezen a frekvencián jelenleg nem tudja használni a Műsor-Hang Zrt.)

A Rádió pont 1 Nyíregyháza helyi kereskedelmi rádió a hatósági szerződésében rögzítetthez képest kevesebb szöveges és helyi közélettel foglalkozó, valamint magyar zenei tartalmat, illetve reggeli hírt tett közzé, emiatt a testület 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A pécsi Rádió 1 egyik augusztus reggeli időjárás-jelentése előtt egyszer elhangzott burkolt bútorreklám miatt a Médiatanács a médiaigazgatási szabályok betartására figyelmeztette a jogsértést először elkövető médiaszolgáltatót.

 A bevándorlós reklámot nem vizsgálják

A Médiatanács arról is határozott, hogy nem indít hatósági eljárást a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének bejelentése alapján, amely szerint a TV2-n sugárzott, a bevándorlás veszélyeire felhívó reklám hamis információt közölt a támogatók arányára vonatkozóan, mert a médiatörvény nem hatalmazza fel a testületet a televízióban elhangzó közlések valóságtartalmának vizsgálatára.

Döntések helyi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban

A mediatanacs.hu weboldalon november 26-tól olvasható a 4300 fős vételkörzetű Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezete. A szöveg véleményezésére szolgáló nyilvános meghallgatás 3-4 héten belül esedékes, amelynek pontos időpontja is rövidesen olvasható lesz a honlapon. A Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi rádiós frekvenciákra alakilag érvényes ajánlatot benyújtó pályázókat. A testület hozzájárult a zalaegerszegi ZEG Rádió Kft. névmódosítási kérelméhez, így a vállalkozás a 95,1 Rádió Pont 1 elnevezés helyett használhatja az Egerszeg Rádió nevet.

Ismét pénzt oszt a Médiatanács

A Médiatanács arról is döntést hozott, hogy 23 televízióműsor gyártásához egy éven át összesen 103,9 millió forinttal járul hozzá a Magyar Média Mecenatúra programban a helyi és körzeti tévéknek szóló műsortámogatási pályázatának idei harmadik fordulójában meghozott döntése szerint. A közéleti magazin kategóriában sikerrel pályázott a szigetszentmiklósi DunaMédia TV (Szigeti körkép), a miskolci Irány Televízió (Közélet), a balatonkenesei Öböl Tv (Közügy), a pesterzsébeti ESTV (Közélet Pesterzsébeten), a szegedi Telin TV (Szegedi Panoráma), a gödöllői Régió Plusz Televízió (Porta), a szentgotthárdi Gotthárd TV (Híradó Plusz) és a Soltvadkerti TV (Vadkerti Krónika). A hírműsor kategóriában nyertes pályázatot nyújtott be a bajai, a gyulai, a Győr+, a kiskunhalasi és az érdi televízió a Híradó műsoraikra, valamint a gyöngyösi televízió az Aktuális és a fővárosi Hegyvidék Televízió a Budai Híradó című programjaikra. A kulturális magazinok gyártói közül kedvezményezetté vált a Keszthelyi Televízió (Szignatúra), a szarvasi Körös Televízió (Körös Völgy), a Zalaegerszegi Televízió (Kultúrkör), a Veszprém TV (Kilátó), a hódmezővásárhelyi Vásárhely Televízió (Publikum), az Ózdi Városi Televízió (Kaleidoszkóp), a fővárosi székhelyű Bonum TV (Musica), valamint a Pápa Városi Televízió (Végre péntek!).

A Médiatanács 2011 óta közel kétmilliárd forint értékben 431 televíziós műsor költségeihez adott egy-egy éven át tartó finanszírozást – a helyi és körzeti televízióknak szóló műsortámogatási pályázatain – a helyi médiapiac fenntartására és sokszínűségének ösztönzésére.

Arról is döntés született, hogy Nemeskürty Istvánról nevezi el és 75 millió forint keretösszeggel hirdeti meg idei történelmidokumentumfilm-pályázatát a Médiatanács, amelyre XX. századi, különösen az 1956-os, illetve az I. világháborús évfordulókkal kapcsolatos eseményeket, személyeket, emberi sorsokat, helyszíneket, témákat archív tartalmak újrafelhasználásával feldolgozó filmterveket várnak 2016. január 14-ig. A Magyar Média Mecenatúra program részeként kiírt pályázaton 50–52 perces (kereskedelmi egyórás) önálló alkotás vagy 2–6 részes, egyenként 24–26 perces (kereskedelmi félórás) sorozatok szinopszisával és a kapcsolódó rendezői koncepcióval, valamint szakértői, szakirodalmi jegyzékkel alátámasztott tervével lehet jelentkezni a határon túlról is. A maximális támogatás pályázónként legfeljebb 25 millió forint lehet önálló alkotás esetén, és 50 millió forint sorozattervnél, de a hozzájárulás értéke nem haladhatja meg az összköltség háromnegyedét. A támogatott filmeket 2017. július közepéig kell befejezniük az alkotóknak. A pályázat célja, hogy az elkészült filmek maradandó kulturális értékeket hozzanak létre, és a magán- és állami gyűjtemények elemeinek megismertetésével méltó módon tárják fel a múlt századi magyar vonatkozású történelmi események eddig kevéssé köztudott vonatkozásait a tévénézők széles köre számára. A 2014-ben először meghirdetett eljárásban 5 történelmi dokumentumfilm 114,5 millió forint támogatásban részesült.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.