Média

Büntetést kapott a Trend FM és a TV2

rádió
rádió
Több mint százmillió forintos támogatást szavazott meg helyi és körzeti televíziók műsoraira a Médiatanács. A TrendFM (a volt Gazdasági Rádió üzemeltetője) azért kapott bírságot, mert a neve helyett a frekvenciamegjelölést használta. A pécsi Rádió 1 és a Rádió pont 1 Nyíregyháza körül is szabálytalanságokat talált a Médiatanács.

A hatóság szerint a TV2 Mokka egyik júniusi adásában egy ételízesítő szabálytalan népszerűsítésével többször megsértették a termékmegjelenítési törvényi előírásokat, emiatt a Médiatanács 260 ezer forint bírságot szabott ki a csatorna média szolgáltatójára.

A fővárosi 94,2 MHz-en hallható Trend FM-et működtető Műsor-Hang Zrt. 100 ezer forint bírságot köteles fizetni, mert a Médiatanács állítása alapján a rádió a hatósági szerződésében rögzített elnevezés helyett frekvenciamegjelölést használt, valamint mert kevesebb szöveges, közszolgálati és több zenei tartalmat, ismétlést sugárzott szerződéses vállalásainál. (A korábban a 105,9 MHz-en fogható Gazdasági Rádió üzemeltetője a frekvenciája körül kialakult bonyodalmak miatt döntött úgy, hogy inkább Trend FM néven ad be pályázatot egy újabb frekvenciatenderen. Ezt végül meg is nyerte, így kapta meg a 94,2 MHz-et, majd kérte Médiatanácstól, hogy a már megszokott Gazdasági Rádió néven működhessen tovább, ám ezt a Médiatanács októberben elutasította, mondván, a cég nem ilyen néven pályázott és kötött szerződést. Így a Gazdasági Rádió nevet ezen a frekvencián jelenleg nem tudja használni a Műsor-Hang Zrt.)

A Rádió pont 1 Nyíregyháza helyi kereskedelmi rádió a hatósági szerződésében rögzítetthez képest kevesebb szöveges és helyi közélettel foglalkozó, valamint magyar zenei tartalmat, illetve reggeli hírt tett közzé, emiatt a testület 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A pécsi Rádió 1 egyik augusztus reggeli időjárás-jelentése előtt egyszer elhangzott burkolt bútorreklám miatt a Médiatanács a médiaigazgatási szabályok betartására figyelmeztette a jogsértést először elkövető médiaszolgáltatót.

 A bevándorlós reklámot nem vizsgálják

A Médiatanács arról is határozott, hogy nem indít hatósági eljárást a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének bejelentése alapján, amely szerint a TV2-n sugárzott, a bevándorlás veszélyeire felhívó reklám hamis információt közölt a támogatók arányára vonatkozóan, mert a médiatörvény nem hatalmazza fel a testületet a televízióban elhangzó közlések valóságtartalmának vizsgálatára.

Döntések helyi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban

A mediatanacs.hu weboldalon november 26-tól olvasható a 4300 fős vételkörzetű Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezete. A szöveg véleményezésére szolgáló nyilvános meghallgatás 3-4 héten belül esedékes, amelynek pontos időpontja is rövidesen olvasható lesz a honlapon. A Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi rádiós frekvenciákra alakilag érvényes ajánlatot benyújtó pályázókat. A testület hozzájárult a zalaegerszegi ZEG Rádió Kft. névmódosítási kérelméhez, így a vállalkozás a 95,1 Rádió Pont 1 elnevezés helyett használhatja az Egerszeg Rádió nevet.

Ismét pénzt oszt a Médiatanács

A Médiatanács arról is döntést hozott, hogy 23 televízióműsor gyártásához egy éven át összesen 103,9 millió forinttal járul hozzá a Magyar Média Mecenatúra programban a helyi és körzeti tévéknek szóló műsortámogatási pályázatának idei harmadik fordulójában meghozott döntése szerint. A közéleti magazin kategóriában sikerrel pályázott a szigetszentmiklósi DunaMédia TV (Szigeti körkép), a miskolci Irány Televízió (Közélet), a balatonkenesei Öböl Tv (Közügy), a pesterzsébeti ESTV (Közélet Pesterzsébeten), a szegedi Telin TV (Szegedi Panoráma), a gödöllői Régió Plusz Televízió (Porta), a szentgotthárdi Gotthárd TV (Híradó Plusz) és a Soltvadkerti TV (Vadkerti Krónika). A hírműsor kategóriában nyertes pályázatot nyújtott be a bajai, a gyulai, a Győr+, a kiskunhalasi és az érdi televízió a Híradó műsoraikra, valamint a gyöngyösi televízió az Aktuális és a fővárosi Hegyvidék Televízió a Budai Híradó című programjaikra. A kulturális magazinok gyártói közül kedvezményezetté vált a Keszthelyi Televízió (Szignatúra), a szarvasi Körös Televízió (Körös Völgy), a Zalaegerszegi Televízió (Kultúrkör), a Veszprém TV (Kilátó), a hódmezővásárhelyi Vásárhely Televízió (Publikum), az Ózdi Városi Televízió (Kaleidoszkóp), a fővárosi székhelyű Bonum TV (Musica), valamint a Pápa Városi Televízió (Végre péntek!).

A Médiatanács 2011 óta közel kétmilliárd forint értékben 431 televíziós műsor költségeihez adott egy-egy éven át tartó finanszírozást – a helyi és körzeti televízióknak szóló műsortámogatási pályázatain – a helyi médiapiac fenntartására és sokszínűségének ösztönzésére.

Arról is döntés született, hogy Nemeskürty Istvánról nevezi el és 75 millió forint keretösszeggel hirdeti meg idei történelmidokumentumfilm-pályázatát a Médiatanács, amelyre XX. századi, különösen az 1956-os, illetve az I. világháborús évfordulókkal kapcsolatos eseményeket, személyeket, emberi sorsokat, helyszíneket, témákat archív tartalmak újrafelhasználásával feldolgozó filmterveket várnak 2016. január 14-ig. A Magyar Média Mecenatúra program részeként kiírt pályázaton 50–52 perces (kereskedelmi egyórás) önálló alkotás vagy 2–6 részes, egyenként 24–26 perces (kereskedelmi félórás) sorozatok szinopszisával és a kapcsolódó rendezői koncepcióval, valamint szakértői, szakirodalmi jegyzékkel alátámasztott tervével lehet jelentkezni a határon túlról is. A maximális támogatás pályázónként legfeljebb 25 millió forint lehet önálló alkotás esetén, és 50 millió forint sorozattervnél, de a hozzájárulás értéke nem haladhatja meg az összköltség háromnegyedét. A támogatott filmeket 2017. július közepéig kell befejezniük az alkotóknak. A pályázat célja, hogy az elkészült filmek maradandó kulturális értékeket hozzanak létre, és a magán- és állami gyűjtemények elemeinek megismertetésével méltó módon tárják fel a múlt századi magyar vonatkozású történelmi események eddig kevéssé köztudott vonatkozásait a tévénézők széles köre számára. A 2014-ben először meghirdetett eljárásban 5 történelmi dokumentumfilm 114,5 millió forint támogatásban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik