Light

Ezt az aprósüteményt még mindenképpen megsüti karácsonyra! Mind a kettőt!

Hódos Hajni
Hódos Hajni

állandó háttérzaj. 2015. 12. 14. 10:55

Szóltunk előre! Ez a két karácsonyi süti olyan egyszerű és olyan finom, hogy akkor is nekiáll, ha már esze ágában nem volt sütni!

Azért jó advent idején hazalátogatni a szülői házba, mert néhány kivételes pillanatig újra gyereknek lenni mindig jó. És azért is, mert lehet keresgélni-kutakodni és közben olyan kincsekre bukkanhatunk, amik rég feledésbe merültek.

Én most egy könyvre bukkantam, ott sorakozott a többi mellett, feltűnő piros, mégsem vettem észre az elmúlt években. Most viszont nagyon is. Pizsamában, kávésbögrével a kezemben, törökülésben kezdtem lapozgatni.

Nincs karácsony aprósütemény nélkül. Tudja ezt mindenki.

Tudom már én is, tudta ezt Lajos Mari és Hemző Károly is, övék a 66 karácsonyi édesség című receptkönyv, nem, nem írtam el, nem kilencvenkilenc, hatvanhat. És aki most vigyorog, legalább olyan öreg, mint én.

Idén lesz aprósütemény

Mire a könyv végére értem, tudtam, hogy idén megint lesz karácsonyi aprósütemény, tavaly nem volt, tavalyelőtt sem, de idén lesz, ráadásul rögtön kétféle, mert ez a bőség ideje és mindkettő nagyon finom.

A sütiket nagyon könnyű elkészíteni, ugyanakkor kicsit különlegesek is, a tésztájuk miatt. Kezdjük az egyszerűbbel: mogyorós pogácsa.

Nem csak a neve, a megjelenése is egyszerű, cserébe nagyon finom. Kezdők is bátran nekiállhatnak, ha nem égetik oda, nem lehet elrontani. Titok és ökölszabály nincs, betartani csak annyit kell, amennyit a többi linzerfélénél. Hogy gyorsan dolgozzunk a tésztával, ne melegedjen fel.

Hozzávalók: 100 g hámozott mogyoró, 250 g finomliszt, 1 tojás, 200 g vaj, 125 g porcukor, egy vaníliarúd kikaparva, csipet só

A mogyoró felét megdaráljuk, a másik felét durvára vágjuk, összekeverjük a liszttel és a sóval. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliával és a tojás sárgájával, végül hozzákeverjük a lisztet. A tésztából cipóvá gyúrjuk és hűtőben fél órát pihentetjük.

Pihentetés után egy kissé átgyúrjuk, kettéválasztjuk, hurkákat sodrunk belőle, majd azokból lecsípünk és golyókat formálunk. A fakanál végével kis mélyedést nyomunk bele, megkenjük tojásfehérjével és a lyukba egy mogyorót ültetünk. Nem túl meleg tűzön (170 fok) 10-12 perc alatt megsütjük.

Mivel a mogyoró elég drága, nem kell feltétlenül azzal díszíteni. Én a pogácsák felét a jól bevált módon díszítettem: a felolvasztott étcsokiba mártott villával csíkokat húztam az aprósütemények tetejére.

Biztosan a bejgli és a guba miatt jár rosszul a mák az ünnepek alatt

Pedig a mákos ételek és a mákos sütik finomak és sokan szeretik. A Mákvirág nevű aprósütemény pedig nemcsak nagyon jó, hanem nagyon mutatós is. Ezt is könnyű megcsinálni, ha rám hallgatnak, szilvalekvárral csinálják. A recept szerint lehet baracklekvárral is, szerintem a mák és a szilva sokkal jobb párosítás.

Hozzávalók: 330 g vaj, 140 g porcukor, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 400 g liszt, 140 g darált mák, 1 vaníliarúd, só

A vajat a porcukorral, a sóval, a vaníliával, a tojással és a reszelt narancshéjjal összedolgozzuk, végül beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a mákot. Összegyúrjuk a tésztát, becsomagoljuk fóliába és egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.

Másnap kinyújtjuk a tésztát (kb. fél centisre), a virág alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. Olyan virágokat is szaggassunk, amiknek lyukas a közepe. Lyukat legegyszerűbben egy gyűszűvel csinálhatunk, de tökéletesen megfelel az ajakbalzsam kupakja is.

A virágokat 170 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt, a teli virágok közepére teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és „ráragasztuk” a lyukas közepű virágot. A tetejüket olvasztott étcsokoládéba mártott villával megcsíkozzuk.

Ha nem akarjuk mindet lekvárosra, nem muszáj: mártsuk a kész virágokat félig csokiba, úgy is finom. De ugyanebből a tésztából készíthetünk kis kifliket is, miután kisült, annak a két végét is márthatjuk csokiba.

Ha U alakot formázunk, hívhatjuk patkónak, és kész is az újévi aprósütemény.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.