Kultúra

Meghalt Stephen Joyce, James Joyce unokája

Nyolcvanhét éves korában meghalt Stephen Joyce, James Joyce unokája és utolsó egyenesági leszármazottja, aki féltve óvta és gondozta nagyapja, az Ulysses szerzője írói hagyatékát. 1932-es születésekor nagyapja verssel, az Ecce Puer cíművel köszöntötte. Stephen Joyce Párizsban született, és az OECD-nek, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek dolgozott, mielőtt nagyapja hagyatékának gondozását kezébe vette.

Kemény kézzel őrizte az író örökségét, olyannyira, hogy 2004-ben még az ír kormányt is perrel fenyegette, hogy így akadályozza meg, hogy az évről évre megtartott Bloomsdayen, amely az Ulysses főhősének a regényben megírt napját, és magát a regényt ünnepli, felolvashassanak a könyvből. De számtalan irodalomtudóssal is összeveszett, akik nagyapjáról merészeltek könyvet írni, emellett nem volt hajlandó engedélyezni, hogy nagyapjának műveiből idézzenek. Egy 2006-os interjúban egyenesen kártevőknek nevezte az akadémikusokat, akik olyanok, mint az tetvek és a patkányok, és akiket ki kellene irtani.

Nem csak nagyapám munkásságának tisztaságát védem és őrzöm, de azt a keveset is, ami a Joyce család privát szférájából megmaradt.

– nyilatkozta. Amikor tehát 2011-ben lejártak James Joyce műveinek szerzői jogai, megkönnyebbült a fél irodalmi közösség, ez után ugyanis nem kellett attól tartaniuk egyszerű közembereknek, hogy pert kapnak a nyakukba, ha netán nyilvános helyen idézni merik Joyce valamely művét. Ezzel együtt Stephen Joyce munkásságát mindenki elismeri, még azok is, akiknek megnehezítette a dolgát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik