Kultúra

Akadt híresség, aki megvédi Spaceyt és Weinsteint

A provokatív nyilatkozatairól is hírhedt Morrissey szerint a szexuális zaklatások áldozatai minden mentek oda, Berlin pedig a nemi erőszak fővárosa lett.

Az 58 éves brit énekes a múlt héten megjelent új albuma apropóján adott interjút a Spiegelnek, melynek a részletei most kezdenek csak feltűnni az angolszász sajtóban, mivel az utóbbi években egyre megbotránkoztatóbb dolgokat beszélő Morrissey ismét hozta időskori formáját.

A Smiths egykori frontembere ugyanis minden olyan témáról beszélt, amelyek most uralják a közbeszédet, és mindegyikről sikerült pont olyat mondani, amivel nyilvánvalóan további vitákat fog kreálni. Kapásból megvédte a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spaceyt és Harvey Weinsteint is, mondván, hogy “most már bárkit szexuális zaklatással vádolnak, aki csak annyit mond, hogy tetszel nekem”.

Morrissey szerint Anthony Rapp – aki a múlt hónapban azzal vádolta meg Spaceyt, hogy 14 éves korában zaklatta – sztorija nem tűnik túl hihetőnek, hiszen mégis mire gondolt, amikor egy felnőtt férfi hálószobájába lépett? Hol voltak a szülei? Különben is, “én sosem kerültem ilyen helyzetbe fiatalon. Soha. Mindig tisztában voltam azzal, hogy mi az, ami történhet.” Az énekes azzal is meggyanúsította a Weinsteint nemi erőszakkal vádoló színésznőket, hogy azok is belementek a játékba, amikor felmentek a producer szállodai szobájába: “Ha minden rendben ment volna, és nagy karriert futottak volna be, akkor most nem beszélnének róla.”

Az énekes azonban nem állt meg az áldozathibáztatásnál, hanem azt is kifejtette, hogy a rock and roll története tele van olyan sztárokkal, akik kiskorú groupie-kkal feküdtek le, hozzátéve, hogy ő maga nem tartozott közéjük: “Ha végigmegyünk a történelmen, csaknem mindenki szexelt fiatalkorúakkal. Most akkor csukjunk mindenkit börtönbe?” – kérdezte.

Végül Morrissey nem hagyta ki a menekültkérdést és a multikultit sem: Berlint “a nemi erőszak fővárosként” emlegeti a nyitott határok miatt, és végül arra a következtetésre jut, hogy szomorú dolog, hogy az európai országok évszázadokig harcoltak a saját nemzeti identitásukért, és most az egészet elhajítják. De mielőtt bárki azt gondolná, könnyen ki tudna igazodni az énekes eszmevilágán, az amerikai elnököt is egy “hatalmas féregnek” nevezte, aki nem egy vezető, hanem csak kapkod minden után, mint egy nagy gyerek.

Kiemelt kép: WireImage/Matthew Simmons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik