Kultúra

Közel 40 nő vádolja szexuális zaklatással az Oscar-jelölt filmest

Leleplező cikk jelent meg James Tobackről, aki a vádak szerint Harvey Weinsteinhez hasonlóan évtizedek óta molesztál nőket.

A Los Angeles Times (via HVG) szállította az újabb leleplező cikket, amely szerint mintegy

38 nő vádolja szexuális zaklatással James Toback forgatókönyvírót, rendezőt és producert,

akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Védtelenül (1983), a Bugsy (1991), a Fekete-fehér (1999) és a Harvard sztori (2001). Ezek közül a Bugsy forgatókönyvéért 1992-ben Oscarra is jelölték.

Az áldozatok szerint az elmúlt évtizedekben Toback hol partikon, hol az utcán szólította le a többségében fiatal nőket, majd az Oscar-jelölésével büszkélkedve

rávette őket, hogy felmenjenek vele a hotelszobájába, ahol aztán szexuális játékokra akarta kényszeríteni őket és/vagy előttük maszturbált.

Az La Times cikkében megszólalók szerint akárcsak a botrányával világszerte nagy port kavaró Harvey Weinstein esetében, Toback módszere is ismert volt Hollywoodban, és ugyancsak nyílt titoknak számított.

Ez egy közös motívum számos olyan nő karrierjében, akit ismerek… Miután valaki azt mondja, hogy egy félelmetes író-rendező zaklatta, a válasz az,  hogy »Ó, ne! Téged is tobackeltek.«.

— meséli a cikkben Karen Sklaire, a New York-i drámatanár, akire még 1997-ben csapott le a filmes.

A 72 éves Toback tagadja az ellene felhozott vádakat és azt állítja, hogy soha nem is találkozott a cikkben idézett nőkkel, akik között színészek és zenészek is vannak.

Kiemelt kép: Getty Images/Pascal Le Segretain

Ajánlott videó

Olvasói sztorik