Kultúra

Ilyen volt az igazi Halászbástya

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 10. 04. 11:35

A századfordulón épült, karcsú fehér tornyokkal megrakott kilátóterasz előtt is volt itt élet.
Korábban a témában:

A főváros egyik legismertebb műemléke, a Dunával párhuzamos Halászbástya a turisták egyik kedvenc célpontja, hiszen az önmagában is látványos neoromán teraszokról páratlan kilátás nyílik Budapestre.

A Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes 1899-1905 közt megvalósult, tornyaival a hét honfoglaló vezért szimbolizáló munkája viszont örökre eltüntette a Várnegyed egy kedves részletét. De mi volt itt az átépítések előtt? Megmutatjuk.

A budai városfal részét képező, eredetileg Halászok bástyájának hívott szakasz a felügyeletével megbízott halászok céhéről, vagy az alatta elterülő Halászvárosról kapta a nevét, de évszázadokon át a Mátyás-templom mellett működött a budai halpiac is. Mindezekre ma már semmi sem emlékeztet, sőt, az osztrák erők már a Rákóczi-szabadságharc leverése után megkezdték az átalakítását.

Az 1874-ig még erődként számon tartott Vár védműveinek karbantartásaira azonban nem ügyeltek, így a kisebb-nagyobb átalakítások ellenére a várfal alapjainak egy részét az idők során kimosta az eső, a golyónyomok pedig bőven csipkézték a falakat.

A helyzet rendezésén Pest és Buda egyesítésének idején már gőzerővel dolgoztak, így egy 1871-ben kiírt pályázat részeként szabályozási tervek születtek a Várhegy ügyében, a munkák megkezdésére azonban még negyedszázadot kellett várni: az 1874-1896 közt a Mátyás-templomot megújító Schulek Frigyes tervei így csak 1899-ben kezdtek formát ölteni, és noha az északi és déli lépcső már 1902-re készen állt, a teljes Halászbástyát csak három évvel később, 1905. október 9-én adták át.

Mindezekhez azonban el kellett tüntetni az akkor a bástyán, illetve annak aljában – a mai lépcsők helyén – álló kedves házakat, melyekhez hasonlókat a (harmincas évekre eltüntetett) Tabán őrzött még szép számmal, mára azonban hírmondójuk sem maradt:

A kupola a háttérben…

bizony nem a Budavári Palotáé, hanem a Szent György teret a Dísz tértől elválasztó Honvéd Főparancsnokságé (ép.: Kallina Mór, 1897), melyet ma még torzóként ismerünk, de a Várnegyed átépítésének részeként napirenden van a teljes helyreállítása:

És persze a várfal megbontására is szükség volt:

A munkálatok során elképesztő mennyiségű faragott követ mozgattak meg:

A háttérben…

…a mai Hilton Budapest épületének sarka, mely domonkos kolostorként és rendtartományi főiskolaként született, de a török időkben dzsámivá alakították. Buda visszafoglalása után a katonák csak romokat találtak itt, de hamarosan újra épület állt a telken: a Jézus Társaság budavári gimnáziumáé, ami a Nagyszombati Egyetem Budára költöztetése után már akadémiaként működött. 1784-ben az épületegyüttes egy részét már a kormányszékek foglalták el, az oktatás azonban 1849-ig folyt a szomszédban. A kormányszékek helyét 1849-ben a Császári és Királyi Pénzügyigazgatóság költözött, a kiegyezés évében pedig a Pénzügyminisztérium vette át. Ők 1902-ben a néhány lépésnyire, a Szentháromság téren elkészült (nemsokára helyreállítandó) épületbe költöztek, helyükön pedig több mint három évtizeden át leánylíceum várta a diákokat. Az épület Budapest ostroma során a nyugati és északi szárny földszinti traktusa kivételével elpusztult. Helyreállítása hosszú ideig váratott magára: az új épületben végül 1976. december 31-én nyílt meg a Hilton, a Halászbástya felől érkezőket pedig egy modern homlokzat fogadja.

A már elkészült északi lépcső – a háttérben látszik a fentebb már bemutatott pénzügyminisztériumi épület

És a kész állapot:

Fotó: Hungaricana, és Fortepan/Széman György
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.