Kultúra

Meghalt Tobe Hooper, a Poltergeist és a Texasi láncfűrészes-filmek rendezője

74 éves volt a horror műfajának egyik legnagyobb mestere.

A Deadline számolt be róla, hogy tegnap elhunyt Tobe Hooper amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek legismertebb alkotásai A texasi láncfűrészes mészárlás (1974), a Poltergeist – Kopogó szellem (1982) és A texasi láncfűrészes mészárlás 2: Halálbarlang (1986) voltak.

Hooper 1943-ban született a Texas állambeli Austinban és a filmiparban a ’60-as években kezdett el dolgozni, első produkciója az 1969-es Eggshells című fantasy volt, melyet ő írt és rendezett. Ezt követte

A texasi láncfűrészes mészárlás, amely utóbb a ’70-es évek egyik legkultikusabb horrorjává vált. Ennek a sztoriját és a forgatókönyvét is ő dolgozta ki Kim Henkellel közösen.A ’80-as években a Steven Spielberg filmötletéből és forgatókönyvéből készült Poltergeisttel és A texasi láncfűrészes folytatásával tett szert még nagyobb ismertségre Hooper, aki ezek mellett akkoriban olyan filmeket rendezett, mint a The Funhouse (1981), az Életerő (1985), a Támadók a Marsról (1986), miközben kliprendezőként is bizonyított Billy Idol Dancing with Myself című 1983-as slágerének videójával.

A ’90-es években főként különböző tévésorozatokon dolgozott, így a Mesék a kriptából, a Hullazsákok, a Neve: Senki a Dark Skies és a Préda egy-egy epizódját tette le az asztalra, valamint 1995-ben ő rendezte A mángorló filmadaptációját, amely Stephen King azonos című novellájából készült.

Az új évezredben a Harmadik típusú emberrablások, Az eltűntek háza, a Halottasház – A holtak feltámadnak és A horror mesterei című produkciók, illetve azok néhány epizódja fűződik Hooper nevéhez. Utolsó filmje is egy horror volt: a Dzsinn című alkotás, amelyet még 2013-ban mutattak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik