Kultúra

65 éves lenne Patrick Swayze, aki Marvel-főgonosz is lehetett volna

2008-ban az univerzumépítés gondolatával még csak kacérkodó Marvel is tervezte Swayze leigazolását, de közbeszólt halálos betegsége. A Dirty Dancing főszereplőjére emlékezünk.

Ami a Star Warsnak Han Solo, az Johnny Castle a Dirty Dancingnek. Nem, nem arra gondolok, hogy mindkét film egy-egy főszereplőjéről van szó, hanem arról a furcsaságról, hogy amíg a nagy hype-nak örvendő George Lucas-féle űroperából Harrison Fordon kívül nem futott be senki igazán nagy karriert, addig a Piszkos tánc esetében is hasonló a képlet, Patrick Swayze pikk-pakk sztár lett, partnerét Jennifer Grey-t kis túlzással elnyelte a süllyesztő.

Persze Swayze karrierjében is voltak kisebb-nagyobb amplitúdók, például miután 1996-ban az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben leesett egy lóról, s ennek következtében mindkét lába eltört és a válla is megsérült, hullámvölgybe került a pályafutása is, aminek helyrerázását alkoholizmusa sem segítette. 2001-ben viszont a Donnie Darkoval aztán újra helyrekerült a karrierje, s ahogy korábban sokszor: megtalálta a szerencse.

Az 1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született Patrick Swayze szinte mindenben jó volt, kezdjen bármihez is. Tehetséges volt jégkorcsolyázásban, a klasszikus balettben, az iskolai darabok ünnepelt sztárja volt, de iskolatársnői is imádták a gimnasztikázó fiút. 1972-ben a helyi középiskola elvégzése után New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzést kapjon.

1979-ben a Skatetown, U.S.A. című vígjátékban szerepelt először a vásznon, de ismertté Francis Ford Coppola 1983-as A kívülállók című filmjével vált. Ezután haknizott egyet az 1985-ös Észak és Dél című tévésorozatban, hogy 1987-ben a teljes áttörést az említett Dirty Dancing hozza el neki. Az alacsony költségvetésű film ráadásul “teljesen indokolatlanul” lett nagy szám, hiszen eredetileg csak hétvégente akarták vetíteni és azonnal VHS-kazettákra száműzni. Ehhez képest a 6 millió dollárból készült film 63 milliót szült csak Amerikában (és még 150-et világszerte), amikor pedig megjelent VHS-en, egymilliónál is több darabot vásároltak belőle, amivel azelőtt még egy film sem büszkélkedhetett.

Patrick Swayze-t Golden Globe-ra is jelölték, de sokan féltették, hogy ezután elkallódik, mert a) vagy nem kap más munkát, annyira Johnny Castle-lel azonosítja mindenki vagy b) kiderül nem is olyan jó színész, csak egy baromi jó táncos, színjátszó skillekkel. Mivel részt vett néhány pénzügyileg és kritikai fogadtatásban is sikertelen filmben, majdnem igazolta a második megállapítást, majd pont időben érkezett az 1989-es Országúti diszkó és 1990-ben a Ghost.

Aztán jött az említett baleset, majd a nagy come back: 2000-ben Billy Bob Thorntonnal és Charlize Theronnal játszott együtt a Négyen résenben, utána Melanie Griffith-szel a Mindörökké Luluban, végül jött a 2001-es Donnie Darko, amelyben egy mocsok tévéprédikátort alakított. Utolsó filmes főszerepe a Karácsonyi csoda volt 2007-ben, majd miután 2008. januárjában hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, még szerepelt a Fenevad című sorozatban, végül A kék szoba című filmben.

Közel másfél évig küzdött a gyilkos kórral, 2009. szeptember 14-én hunyt el felesége, Lisa Niemi karjaiban, akivel több mint 35 évig alkottak egy párt. Gyerekük nem született.

A Marvel Studios egyébként a kétezres évek első évtizedében fel akarta kérni egy szerepre, de a 2008-as Vasember előtt Swayze nem akart szuperhősfilmben szerepelni, utána viszont betegsége közbeszólt, hogy bármi ilyenben részt vehessen.

A színész életének e szörnyű, utolsó időszakáról a felesége 2012-ben írt egy könyvet, főleg azért, hogy férje sorstársai erőt meríthessenek az ő kitartásából, a visszaemlékezés nemcsak részletesen leírja a rák elleni harc minden egyes napját, de több, családi fotót is tartalmazott. Swayze egyébként akkor jelentette be, hogy feleségével belefog egy életéről szóló visszaemlékezés megírásába, amikor már elhatalmasodott rajta a betegség.  Könyvében a rákkal való harcot “érzelmi hullámvasúthoz” hasonlította. Mint fogalmazott, nagy izgalommal töltötte el életének jobbra fordulása.

Az egész egy kegyetlen tréfának tűnik.

– írta. Swayze azzal a szándékkal fogott az írásba, hogy megtudja, jó életet élt-e.

Nem olyan rég, idén áprilisban, nyolc évvel Swayze halála után online árverést rendeztek a hagyatékából. A tárgylistán szerepelt számos filmes ereklye és szett,  a ghostos ingétől a Ford Pickupjáig mindent kiárusítottak, pár ezer dollárért megvásárolható volt Patrick Swayze cipője és fonott széke is és természetesen a Dirty Dancingben viselt bőrdzsekije is:

Patrick Swayze ma lenne 65 éves.

Nyitókép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik