Kultúra

Jövő héten startol a Bánkitó, az ország legnagyobb kisfesztiválja

Az elmaradhatatlan koncertek mellett interaktív programokkal, workshopokkal és szerepjátékokkal várják majd a látogatókat.

A négynapos fesztiválra az időjósok kíméletlen meleget jósolnak, így érdemes naptejjel és fürdőruhával érkezni, hisz a Bánki-tóból a nagy hőségben sokkal jobb Szabó Benedekéket vagy a Csaknekedkislányt hallgatni. Idén a SHARE szolgáltatja a jótékony kézműves sört a látogatóknak, így a melegben megivott minden hideg korsó profitja végül civil szervezetekhez kerül majd.

A Bánkitó persze idén sem csak zenéből fog állni: a neten már elérhető a fesztivál teljes civil és kulturális programja. A tavalyi “határ” tematika után most az igazán kurrens korrupció és az az elleni harc kerül középpontba, az elnyújtott, fülledt kerekasztal-beszélgetések helyett pedig mindenhol interaktív programok, workshopok és szerepjátékok várnak ezzel kapcsolatban. A fesztiválon a legnagyobb (még nem betiltott) civil szervezetek fogják képviseltetni magukat.

Az Átlátszó, a Transparency, a Direkt36 és a K-monitor közös 4 napos szerepjátékában például a legváratlanabb helyzetekben kerülhetsz majd döntéshelyzetekbe, és átélheted, hogyan is szövi át a korrupció a hétköznapjainkat.

A Bánkitó Színházi Fesztivál a tavalyi után még ütősebb kortárs színházi szemlévé nőtte ki magát. A négy nap alatt 16, többségében a korrupcióra és a hazai politikai és szociális helyzetre reagáló előadás kerül majd bemutatásra olyan társulatoktól mint Hajdu Szabolcs és a Látókép Ensemble, a TÁP Színház, a Dollár Papa Gyermekei és a Tünet Együttes.

A szervezők a bevett zenei formulán sem változtattak sokat, a merítés viszont nagyobb lesz, hisz külföldi fellépőkkel is erősítenek majd.

Fellép többek között a brit Slaves, a német The Picturebooks, az izraeli A-WA és az észt Argo Vals is.

A cél az, hogy összehozzák a környék produkcióit és megmutassák az európai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit. A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre.

Ha te sem szeretnél az irodában megpukkadni vagy otthon punnyadni, bérletek, napijegyek és sátorjegyek is vannak még a Bánkitóra! Alsópetény árnyékos fái alatt vagy a Nádas kempingben, az Auróra-helyszín tövében még bőven elbújhatnak a sátraitok a nap elöl az esti koncertek és buli előtt. Sőt, a Bánkitó saját bejáratú buszaival most a szerdai lejutás és a vasárnapi visszaérkezés is kényelmesen elintézhető a fővárosiaknak.

A SHARE és a Bánkitó Fesztivál csapata is kiemelten fontosnak tartja a tudatos sörözést és alkoholizmus-addikció elleni küzdelmet. Éppen ezért a fesztivál ideje alatt minden korsó SHARE elfogyasztásával a Megálló reintegrációs és közösségi háznak gyűjtenek adományt a fesztiválozók. A Megálló házat az alkoholizmus és addikciók elleni küzdelem SHARE-nagykövete, Kiss Tibi, a Quimby frontembere jelölte ki.

További információt a Bánkitó Fesztivál hivatalos Facebook-oldalán találsz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik