Kultúra

Meghalt Sztálin színházigazgató unokája

Mecses(2)(430x286).jpg (Array)
Mecses(2)(430x286).jpg (Array)
Alekszandr Burdonszkij élete 76. évében rákbetegségben hunyt el.

A rendező 1941-ben Alekszandr Sztálin néven született, később vette fel anyja lánykori nevét, hogy az embereknek ne a néhai szovjet diktátor jusson róla az eszükbe. Éveken át vezette a moszkvai Központi Orosz Katonai Színházat.

Burdonszkij korábban úgy nyilatkozott, kevés köze volt nagyapjához annak 1953-ban bekövetkezett halála előtt és senkinek nem kíván olyan gyermekkort, mint amilyen neki volt. A nevét meg kellett változtatnia, hogy a művészeteknek szentelhesse életét.

Egy interjúban elmondta, Sztálinra shakespeare-i karakterként tekintett, a zseni és az őrült elegyeként. Miközben fiatalként keményen tiltakozott ellene, később zsarnoksága és kegyetlensége ellenére látnia kellett, milyen erőteljes 20. századi alak volt.

Decemberben 80 éves korában elhunyt Sztálin másik unokája, Jevgenyij Dzsugasvili is, aki nagyapja örökségének rendíthetetlen védelmezője volt. Amikor a Novaja Gazeta független orosz lap “vérszomjas kannibálként” jellemezte nagyapját, becsületsértés miatt perelte a lapot, de előbb egy orosz, majd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is véglegesen elutasította a keresetet.

Tavaly előkerült egy másik unoka is, az amerikai Chrese Evans. A 44 éves nőre Oregonban találtak rá, ahol régiségboltot működtet, és a buddhizmust gyakorolja.

Előkerült Sztálin unokája, aki egy amerikai punk
Sokáig nem tudott nagyapja bűneiről, de úgy tűnik, ennél messzebb nem is kerülhetett volna az egykori szovjet diktátortól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik