Belföld

Pert veszített Sztálin unokája

Sztálin egykori szovjet pártfőtitkár unokája, Jevgenyij Dzsugasvili azzal vádolta az országos levéltárat, hogy meghamisította a diktátor katinyi mészárlásban játszott szerepével kapcsolatos dokumentumokat. A bíróság kedden elutasította keresetét.

A Sztálin eredeti családnevét viselő Dzsugasvili szerint a levéltár hamis iratokat tett közzé az 1940-es katinyi mészárlásról, amelyben 22 ezer lengyel tisztet végeztek ki az orosz hadsereg katonái. Az intézmény idén április 28-án hozta nyilvánosságra a dokumentumokat a honlapján, a russarchives.ru-n.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök utasítására közzétett dokumentumok megjelenését hatalmas nemzetközi érdeklődés övezte. A szimbolikus lépést különösen Lengyelországban fogadták örömmel.

Az unoka azt szerette volna elérni, hogy a bíróság nyilvánítsa a Sztálin szerepére vonatkozó dokumentumokat „a valósággal nem egyezőnek, és Sztálin hírnevét veszélyeztetőnek”. Dzsugasvili emellett azt követelte a levéltártól, hogy távolítsa el az anyagokat a honlapjáról, illetve fizessen neki 10 millió rubelt (körülbelül 70 millió forintot) erkölcsi kár okozása miatt.

A tavasszal nyilvánosságra hozott iratok között szerepel egy Lavrentyij Berijától származó feljegyzés is, amelyet Sztálin is aláírt. Az egykori szovjet titkosrendőrség vezetője ebben tett javaslatot a II. világháború kezdetén, Lengyelország elfoglalásakor foglyul ejtett lengyel tisztek kivégzésére.

Dzsugasvili már számtalan, az orosz média ellen indított becsületsértési pert elvesztett. Legutóbb az Eho Moszkvi rádiót perelte be, amiért ott elhangzott, hogy Sztálin aláírt egy direktívát, amelynek értelmében 12 éves kortól gyerekeket is ki lehet végezni a nép ellenségeiként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik