Kultúra

Tök mindegy, mit csinálsz, ezt a lányt már nem tudod megmenteni

Mondhatnánk, hogy a Tizenhárom okom volt rá (13 Reasons Why) egy igazi tinisorozat, kizárólag gimisekkel, az ő problémáikkal, de azért annál komolyabb történetet dolgoz fel, hogy ennyivel elintézzük. Minden olyan témát érint, amiért ma egy középiskolás naponta húzza a strigulákat az egyetemig. Erőszak, bullying (verbális terrorizálás a tinédzsereknél), depresszió, szociális zavarok és az öngyilkosság gondolata. Csak éppen a sorozat nem követi el azt a hibát, hogy egy happy enddel talál mindenre megoldást, a főhős, Hannah Baker (Katherine Langford) megölte magát, és azt követhetjük végig, hogy mi vezetett az öngyilkosságához.

Hannah tizenhárom kazettára vette föl, hogy ki az a tizenhárom személy, akik tettek valamit ellene, megalázták, vagy csak messziről nézték, hogy mi történik vele. 

A Tizenhárom okom volt rá Jay Asher 2007-es azonos című regénye alapján készült. A jogokat 2015-ben végül a Netflix szerezte meg, de már 2010-től tárgyaltak az adaptáció sorsáról. A könyvből először nem sorozatot, hanem filmet forgatott volna a Universal, méghozzá Selena Gomez főszereplésével. Gomez alakította volna Hannah Bakert, de aztán a Netflixnél háttérben maradt, és producerként tűnt fel a stáblistán. A Hollywood Reporternek elmondta, hogy teljesen azonosulni tud Hannah karakterével, ő is volt már hasonlóan bizonytalan.

Sok lány érzi úgy, hogy meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak, hogy felfigyeljenek rájuk. Erre csak ráerősít a közösségi média. Megértem, hogy nem akarta (Hannah – a szerk.), hogy ilyen legyen az élete.

Mindamellett, hogy Gomezt kezelték depresszióval, ne felejtsük el, hogy övé az egyik legnépszerűbb Instargram. Csak Beyoncé ikerterhes fotója tudta letaszítani a trónról.

Mark RALSTON / AFP

Lényeg a lényeg, Selena Gomez végül nem a főszerepet játssza a sorozatban. A producerként vesz részt a projektben, és már most második évadot emlegetnek, mondván, hogy rengeteg elvarratlan szál vár megoldásra.

De milyen volt a pilot?

Akinek van Netflix-előfizetése, mind a 13 részt megnézheti, de egyelőre még nem foglalkoznánk a teóriákkal. Aki a hétvégén ledarálta az évadot, kereshet egy rakás spoileres cikket, aki meg nem hallott róla, az nyugodt szívvel kezdjen bele. Kifejezetten ígéretes sorozat, tele tehetséges, fiatal színészekkel. Dylan Minnette (Clay Jensen) jól hozza a szociálisan furcsa fiút, Katherine Langford (Hannah Baker) meg az új lányt, aki kissé kilóg a sorból.

Az alapsztori, hogy egy amerikai kertváros gimnáziumában öngyilkos lett az egyik tanuló, Hannah Baker. Kezdetben nem tudunk róla semmit, apránként derül ki, miért gondolta úgy, hogy nincs más megoldás. Itt jön a képbe Clay Jensen, egy visszahúzódó, nerd srác. Clay egyik délután kap egy csomagot 13 kazettával, és mikor belehallgat, rájön, hogy ezt még Hannah vette fel. Minden oldalt egy olyan személynek szánt, aki közvetve vagy közvetlenül a halálba küldte. Clay nem tudja, mikor következik, és tulajdonképpen miért került rá a szalagra, elvégre nem álltak olyan közel egymáshoz.

Tök mindegy, mit csinálsz, ezt a lányt már nem tudod megmenteni 2
Netflix

Annyit két rész után is lehet érezni, hogy lassan halad a szál, egy kollégám csak annyit mondott, hogy Clay igazán hallgathatná gyorsabban azokat a kazettákat, de ez legyen a legnagyobb baj a sorozattal, lesz itt még dráma. Két idősíkon futnak a szálak, az egyikben Hannah életét ismerhetjük meg az ő elmondása alapján, a másikban pedig a lány osztálytársai, barátai, ellenségei zuhannak össze a kazettáktól. Az is felmerült, hogy nem kell mindent elhinni, ami elhangzik, de már a Tizenhárom okom volt rá plakátja is felteszi a kérdést,

hogy egy halott miért hazudna?!

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik