Kultúra

A zsidó kefegyáros, aki süketek és vakok tömegét mentette meg a holokauszt borzalmaitól

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 04. 05. 14:38

A vak gyáros a nácik orra előtt dolgoztatta a beosztottjait, de azok mégsem fogtak gyanút.
Korábban a témában:

Berlin szívében, mindössze néhány perc sétányira a Spree partjától nyitott meg Otto Weidt kefegyára, ami egyike volt a második világháború során a náci Németország katonáit ellátó üzemeknek, hiszen a harcba indulóknak fegyverek mellett sokszor hétköznapinak tűnő dolgokra is szükségük volt. Ez nem jelentette persze azt, hogy Weidt készségesen kiszolgálta volna a Harmadik Birodalmat, hiszen a keféket a feketepiacon – esküvői ajándékként például elég jól fogyott! – is terítette, cserébe pedig sokszor drága pezsgőt, parfümöket, vagy épp szivart vásárolt.

Ez elsőre elég felesleges, sőt, felelőtlen ötletnek hangzik, de a gyáros nem aznap hagyta el a falvédőt, hiszen beosztottai jó része speciális gépeken dolgozó vak és süket zsidó volt, ezt pedig a Gestapo egyáltalán nem nézte volna jó szemmel.

A titkosrendőrség osztagait tehát fényűző cikkekkel látta vendégül, majd bemutatta a dolgozók hamis papírjait és útleveleit.

A rendszer tökéletesen működött,

bár a háború utolsó hónapjaiban – mikor a nácik már Berlin teljes zsidómentesítésén dolgoztak – a veszélyben lévő dolgozókat a katonák már nem gépeik mellett, hanem hátlap nélküli szekrényekbe bújva találhatták volna meg.

Erre szerencsére nem került sor, sőt, még arra is maradt ideje, hogy egy fiatal beosztottját, Alice Lichtet deportált családjával együtt megmentse a haláltáborok borzalmaitól.

A fegyverek elcsendesedése után, élete utolsó éveiben koncentrációs tábort túlélő fiataloknak alapított árvaházat, illetve vezette azt.

A férfi emlékét egykori dolgozójának és megmentettjének, az ünnepelt íróvá, illetve újságíróvá vált Inge Deutschkron nak köszönhetően 1993 óta emléktábla őrzi az egykori gyár falán.

A szobákban továbbra is a negyvenes években használt eszközök találhatóak, melyek múzeumi környezetben, beszédes feliratok és vitrinek közt mesélik el a hetvenöt évvel ezelőtti eseményeket.

Fotók: Wikimedia Commons, az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. február 23.
Paczolay Péter leköszönő elnök az Alkotmánybíróság általa vezette teljes ülésén Budapesten, az Alkotmánybíróság székházában 2015. február 23-án. Paczolay Péter elnöki megbizatása 2015. február 24-én lejár, hivatalát utódja, Lenkovics Barnabás veszi át.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.