Kultúra

Hagyjál már Hollywooddal, én asztalos akarok lenni

Nem mindenkinek jön be a reflektorfény. Íme 10 filmsztár, aki dobta Hollywoodot egy sima civil karrierért.

Amanda Bynes

Bynes kisasszony a ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején csőstől érkező könnyed tinilimonádékban szerepelt sokat. Rendszeres szereplője volt például a Sok hűhó és a Tesóm nyakán című komédiasorozatoknak, de mozifilmekben is feltűnt: a Micsoda srác ez a lány és a Hajlakk mellett a Könnyű nőcskében egyenesen Emma Stone mellett játszott. Ám ez még 2010-ben volt, azóta Amanda visszavonult a mégoly visszafogott reflektorfénytől is – divattervezői karrierjére koncentrál.

Brittany Ashton Holmes

Nem rémlik? Hát persze, mivel egyetlenegy mozifilmes szerepe volt neki, az is hamvas ifjúkorában. A Kis gézengúzok című 1994-es film – fun fact: ezt a filmet láttam életemben először moziban – jóformán egyetlen kislányszereplőjét, Darlát alakította, aztán még néhány tévéfilmben és sorozatban tűnt fel, de aztán a gyerekszínészi karrierből nem ment tovább. Brittany 1996-ban, mindösszesen hétévesen vissza is vonult a filmezéstől, és felnőve a glamúrtól meglehetősen távol eső karriert választott: politikatudós lett.

Charlie Korsmo

Korsmo karrierje ígéretesen indult, Robin Williams és Dustin Hoffman oldalán szerepelt a Spielberg-féle Hookban, majd a Dick Tracyben és a Buli az élet című bulifilmben is játszott. Aztán irányt váltott, de nem mondhatnánk, hogy feladta ambícióit: nem kisebb egyetemeken tanult, mint az MIT és a Yale, ügyvéd és egyetemi professzor lett, jogot tanít.

Danny Lloyd

A kis Danny mindösszesen hatéves volt, amikor kivételes koncentrációs képessége miatt kiválasztották a Kubrick-féle Ragyogás gyerekfőszerepére: ő játszotta Danny Torrance-t, Jack Nicholson alakította Jack Torrance-t. Szegény gyerek kissé megijedhetett Nicholson-papa feledhetetlen alakításától, ugyanis a film után sürgősen abba is hagyta a színjátszást. A Kentucky állambeli Elizabethtownban lett biológusprof egy főiskolán.

Gene Hackman

Miután eljátszott egy sor remek szerepet, Hackman 2004-ben visszavonult a filmezéstől, és író lett, több történelmi regény került ki a keze alól.

Jack Gleeson

Nagy a verseny a Trónok harca legnagyobb rohadékja címért, de Joffrey király minden bizonnyal a topesélyesek között van. Az őt alakító Jack Gleesont megviselhette a karakter – és a felé áradó lángoló gyűlölet – így miután 2014-ben figurája egy feledhetetlen jelenetben kihalt a sorozatból, Gleeson úgy döntött, visszavonul a reflektorfénytől és visszaül az iskolapadba.

Jeff Cohen

Ő is gyerekszínész, ő játszotta Chunkot a Kincsvadászok című ’80-as évekbeli kalandvígjátékban. Ő volt a szereplőgárda egyik legnépszerűbb tagja, mégis, 1991-ben Cohen úgy döntött, hogy felhagy a színészkedéssel. Jó pár évvel később jogi pályára lépett, és valamelyest közel maradva a tűzhöz a szórakoztatóipar jogi ügyeivel foglalkozik, saját ügyvédi irodája van a Beverly Hillsen.

Jonathan Taylor Thomas

Jonathan igazi tinilovag volt annak idején: gondoljunk csak bele, ő kölcsönözte hangját az ifjú Simbának az Oroszlánkirályban. Később is voltak nagy sikerű alakításai, a Házi barkács című Tim Allen-vígjátékban is szerepelt, de aztán hamarosan ő is elfordult Hollywoodtól, és visszament az iskolába. Ő is jó nevű egyetemeken, a Harvardon és a Columbián tanult.

Michael Schoeffling

Már tini volt, amikor eljátszotta a Tizenhat szál gyertya egyik főszerepét, ráadásul igen sikeresen – mégis, miután kivívta ismertségét, feltűnt még néhány filmben, úgy döntött, hagyja ezt a filmezés dolgot a fenébe, hogy gyerekei nevelésére koncentráljon. Asztalosként dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik